Με άρωμα ελληνικού σινεμά το «αντίο» στον Γεωργίτση

Τον αποχαιρέτησαν φίλοι και γνωστοί το μεσημέρι του Σαββάτου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
02/03/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Αποχαιρετισμός στον Φαίδωνα Γεωργίτση από πλήθος κόσμου, το μεσημέρι του Σαββάτου, στο Κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης, στην πόλη που γεννήθηκε το 1939, ο Μικρασιατικής καταγωγής ηθοποιός της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

Το αντίο είχε άρωμα ελληνικού σινεμά με τις παρουσίες της Μαίρης Χρονοπούλου και την Άννας Φόνσου, αλλά και με το στεφάνι της πρώτης που δέσποζε κι έγραφε «Αγόρι Μου Απέναντι Αντίο», θυμίζοντας την ερμηνεία του στις «Θαλασσιές Χάντρες» του Γιάννη Δαλιανίδη, ταινία ορόσημο τόσο για τον Γεωργίτση όσο και για την Χρονοπούλου.
Faidon
Ένας ηθοποιός ξεχωριστός, μαθητής του Πέλου Κατσέλη, που η ιδιαιτερότητά του ξεκινά από το ίδιο το όνομά του, Φαίδωνας. Ο Γεωργίτσης υπήρξε επίσης σπουδαίος αθλητής του Πανιωνίου, παίζοντας μπάσκετ στα νεανικά του χρόνια στη δεκαετία του ’50. Η ένταξή του στο δυναμικό της ομάδας είχε ανταμοιβή το σορτσάκι, τη φανέλα και τα πάνινα παπούτσια. Έπαιξε καλό μπάσκετ έως το 1956, όταν μετά από επιθυμία του πατέρα του γράφτηκε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων απ’ όπου σύντομα έφυγε καθώς δεν του ταίριαζε κάτι τέτοιο.
Faidonas 2
Έμενε στην οδό Κριήνης 38 στη Νέα Σμύρνη και σύμφωνα με μαρτυρίες των παλιών φίλων του που ήρθαν να τον αποχαιρετήσουν «όλες οι γυναίκες της Ν. Σμύρνης ήταν ερωτευμένες μαζί του». Έπαιζε μπάσκετ πριν από λίγα χρόνια με φίλους του στον Μίλωνα και παρέμεινε αθλητικός τύπος έως το τέλος του. Ας σημειωθεί σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν από τους πρώτους γιόγκι στην Ελλάδα προτού ακόμη η γιόγκα διαδοθεί στην στην Αμερική! Μέντοράς του ήταν ο Χρήστος Μπίστης, ιδρυτής του ΕΚΚΕ και ιδιαίτερα επιδραστικό άτομο στη ζωή και την σκέψη του.
Faidonas
Στον αποχαιρετισμό που εκφώνησε ο πρώην δήμαρχος της Ν. Σμύρνης και φίλος του Γεωργίτση, ο Γιώργος Σιότροπος, εξήρε τον ταλέντο και την προσφορά του ως αθλητής στον Πανιώνιο, αλλά και την προτροπή του το 1996 να ερμηνεύσει τον Αίσωπο στους Αισώπου Μύθους, μια παράσταση εκπαιδευτικού χαρακτήρα, κάτι που έκανε ο ηθοποιός και γύρισε όλη την Ελλάδα και τα σχολεία της με μεγάλη επιτυχία. Τον αποχαιρέτησε με ένα συμβολικό ποίημα του Γκαίτε

Ανάμεσα στους συναδέλφους του που παρευρέθησαν ήταν οι Θάνος Καληώρας, Μαίρη Βιδάλη, Νόρα Κατσέλη, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Ελίζα Βόζενμπεργκ. Αλμπέρτο Εσκενάζη, Ελίνα Ακριτίδου. Επίσης παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Παναγιώτης Τσιάπης (πρόεδρος Δ.Σ. του Δήμου Ν. Σμύρνης και φίλος του Φαίδωνα).

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!