Κώστας Κωνσταντίνου: Έζησε όπως ήθελε και πέθανε μόνος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία εξήντα ετών
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο μουσικός Κώστας Κωνσταντίνου, ο Mod, όπως ήταν γνωστός στην πιάτσα, βρέθηκε νεκρός χθες στο διαμέρισμα του στην Κυψέλη, μερικές μέρες μετά το θάνατό του, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ηλικία 60 ετών. Ζούσε μόνος του, μετά και την απώλεια της μητέρας του. Εδώ και 15 χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, όμως δεν το έβαζε κάτω και ήταν δημιουργικός μέχρι το τέλος.

Ήταν γέννημα θρέμμα Κυψελιώτης. Μεγάλωσε στην περιοχή της Αγίας Ζώνης. Υπήρξε ηγετική μορφή του απόλυτου ελληνικού ψυχεδελικού συγκροτήματος Purple Overdose, των οποίων υπήρξε ιδρυτής, τραγουδιστής, κιθαρίστας, βασικός συνθέτης και στιχουργός. Αν πιάσει κανείς κουβέντα για ψυχεδέλεια στην Ελλάδα και για γνώσεις στην μουσική αυτή, το πρώτο όνομα που θα πέσει στην συζήτηση είναι το όνομα του Κώστα Κωνσταντίνου και του συγκροτήματός του.
Purple Overdose Salmons Trip
«Η ζωή είναι μια ψευδαίσθηση σε ένα ατελείωτο ταξίδι», αυτό ήταν το απόφθεγμά του σε μια ζωή μοναχική γεμάτη όμως μουσική, η οποία ήταν και ο πιο πιστός του φίλος. Οραματιστής και από τους ανθρώπους που είχε αφιερώσει στην κυριολεξία τη ζωή του στην μουσική και στο rock και επέλεξε τον μοναχικό αυτό δρόμο για να το ζήσει αυτό.

Η τελευταία του εξόρμηση ήταν το 2018 με αφορμή τη επέτειο των 30 χρόνων από την ιστορική πρώτη κυκλοφορία του «Exit #4» όταν πήγε μαζί με τους Purple Overdose (Γιώργο Παπαγεωργιάδη, Μιχάλη Βασιλείου, Χριστόφορο Τριανταφυλλόπουλο) και τον Νίκο Κοντογούρη που είχε την υψηλή καλλιτεχνική επιμέλεια του άλμπουμ, για μια ραδιοφωνική συνέντευξη στο δημοτικό σταθμό της Τρίπολης.

Kostas Konstantinou
Η ιστορία των Purple Overdose ξεκίνησε το 1986, όταν ένα βράδυ ο Κ. Κωνσταντίνου έπαιζε ως d.j. στο Mad club στην Πλάκα όπου θα εμφανίζονταν live οι No Man’s Land. Η διασκευή τους στο τραγούδι του Paul Simon «50 Ways To Leave Your Lover» ενθουσίασε τον Mod κι έγινε αφορμή να γνωριστεί με το γκρουπ και ιδιαίτερα με τον μπασίστα Γιώργο «Sugar» Παπαγεωργιάδη που έγιναν φίλοι και ξεκίνησαν οι φιλοσοφικές και μουσικές συζητήσεις τους.

Μαζί τους στην παρέα ήταν και ο Ζαχαρίας Βρελιανάκης, ο γνωστός ιδιοκτήτης του δισκάδικου «Ζαχαρίας» στο Μοναστηράκι, μέλος τότε των X-Mandarina Duck. O Κωνσταντίνου είχε συνθέσει μερικά κομμάτια, τους προσκάλεσε να τ’ ακούσουν και άρχισαν οι πρόβες των πρώιμων Purple Overdose. O Ζαχαρίας αποχώρησε, και άρχισε πρόβες μαζί τους ο ντράμερ Γιώργος Νίκας, ο οποίος ήταν επίσης μέλος των No Man’s Land που εκείνη την περίοδο ηχογραφούσαν το ντεμπούτο δίσκο τους «Zalion» και συμμετείχαν στην συλλογή της Pegasus Records «Cicadas». Έτσι ξεκίνησε το γκρουπ σαν τρίο : Κ. Κωνσταντίνου, Γ. Παπαγεωργιάδης, Γ. Νίκας και ηχογράφησαν 6 κομμάτια για demo. Το πρώτο live τους ως Purple Overdose έγινε στο το "Βιτρό" του Αντώνη Ίντα, ντράμερ των Εκών Άκων στην Γαλατσίου και ακολούθησε συναυλία στην Πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω.

Purple Overdose Exit No4
Λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων όμως του Νίκα στο άλλο γκρουπ, τον οδήγησαν στην αποχώρηση από τους Purple Overdose. Τον αντικατάστησε στα τύμπανα ο Μιχάλης Βασιλείου ο οποίος όμως δοκίμασε και σαν οργανίστας κι έφερε στο γκρουπ τον ντράμερ Χριστόφορο Τριανταφυλλόπουλο. Το γκρουπ έδεσε ως κουαρτέτο πια από τις πρώτες πρόβες που ήταν πολύ τακτικές μέσα στη βδομάδα και με την σύνθεση αυτή : Μιχάλης Βασιλείου (όργανο, πιάνο, φωνητικά), Κώστας Κωνστνατίνου (τραγούδι, κιθάρες), Χριστόφορος Τριανταφυλλόπουλος (ντραμς, κρουστά) και Γιώργος Παπαγεωργιάδης (μπάσο, φωνητικά και πρώτη φωνή στο «Are You There?). Ηχογράφησαν το πρώτο δίσκο τους «Exit #4» που κυκλοφόρησε το 1988 από την Pegasus Records σε παραγωγή Πέτρου Κουτσούμπα. Στα 5 από τα 10 κομμάτια του δίσκου έπαιξε ντραμς ο Χρ.Τριανταφυλλόπουλος , τα άλλα 5 ήταν από το demo με ντράμερ τον Γιώργο Νίκα. Την περίοδο αυτή εμφανίστηκαν live στο «127 Decibel» στα Εξάρχεια, ένα live που ενίσχυσε τη φήμη του γκρουπ για τα δεδομένα της εποχής.

PURPLE OVERDOSE - Rooby go round

Από τότε το γκρουπ άλλαξε αρκετές φορές την σύνθεσή του με στυλοβάτη πάντα τον K. Κωνσταντίνου. Οι Purple Overdose κυκλοφόρησαν συνολικά 9 μεγάλα άλμπουμ, 2 single και μια συλλογή.

Ο Κώστας Κωνσταντίνου επίσης είχε ένα μικρό ρόλο στην ταινία «Οι Απέναντι» του Γιώργου Πανουσόπουλου. Ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του με το προσωνύμιο Mod και το πήρε από την ταινία «Quadrophenia» και τους αγαπημένους του τότε Who. Τον παρατσούκλι αυτό τον συνόδευε από την εποχή που έπαιζε μουσική στο «Mad club» του Νικηφόρου Βουράκη.

Στο στενό κύκλο των φίλων του ήταν ο τραγουδιστής Θάνος Καλλίρης και ο συνθέτης Στέφανος Κορκολής, τους οποίους γνώριζε από παιδική ηλικία.

Είχε μεγάλη μανία συλλογής δίσκων βινυλίου και διέθετε μεγάλης και ανεκτίμητης αξίας δισκοθήκη με βάση την ψυχεδέλεια, αλλά και τα 60s, βρετανικά και αμερικάνικα. Ιδιαίτερα σημαντικοί για τον Mod ήταν οι 13th Floor Elevators, Quicksilver Messenger Service, West Coast Pop Art Experimental Band, Electric Prunes, Chocolate Watch Band Peanut Butter Conspiracy, HP Lovecraft. Εκτιμούσε επίσης τους Doors, Rolling Stones, Beatles. Θεμελιώδης αγάπη του ο Syd Barrett και οι πρώιμοι Pink Floyd. Από τα πιο σύγχρονα του άρεσαν οι Thin White Rope και Dream Syndicate.

Κυρίως ήταν χωμένος στα 60s και γενικά είχε ακούσει όλο το φάσμα του ροκ που γνωρίζουμε και δεν γνωρίζουμε.

Ένα αγνό παιδί, ένα αγνός ροκάς, δεν υπάρχει πια…

Purple Overdose - Gonna Be Tomorrow, Today

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!