Η «Μαλαματίνα» θύμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας

Η περίφημη ρετσίνα αναζητά νέο επενδυτή.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
02/06/2020
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο νομικός σύμβουλος της «Μαλαματίνας» Κωνσταντίνος Μέλλιος μιλώντας στο ethnos.gr, ανέφερε: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από 10 εταιρείες αλλά επισήμως αυτό θα γίνει γνωστό την προσεχή Τρίτη (9.6)».

Έτσι κανείς δε γνωρίζει αν και ποια θέση θα συνεχίσει να έχει ο Κώστας Μαλαματίνα που ελέγχει σήμερα την εταιρεία.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η πανδημία του κορονοϊού έριξαν το τζίρο της «Μαλαματίνας».

Όπως τόνισε ο κ. Μέλλιος: «Όταν ο κ Μαλαματίνας πήρε τον έλεγχο της εταιρείας το 2015 (τον είχε χάσει προσωρινά από την σύζυγό του) βρήκε την εταιρεία σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Με πολλά λειτουργικά έξοδα και με έναν τζίρο ο οποίος διαρκώς μειώνονταν. Δεν ήταν πρόθυμες οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την εταιρεία για πολλούς λόγους. Δεν χορήγησαν ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα, μάλιστα, πήραν 5 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά σε τόκους. Τον Νοέμβριο του 2019 είχαμε μια απότομη πτώση τζίρου λόγω του αντικανπνιστικού, σχεδόν 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο Νοέμβριο του 2018. Και πάνω που πήγε να ανακάμψει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ‘έσκασε’ ο κορονοϊός με αποτέλεσμα να βυθιστεί ο τζίρος της εταιρείας. Δεδομένου ότι οι τράπεζες είναι απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν την εταιρεία, η η «Μαλαματίνα» δεν έχει άλλους πόρους για να ανακάμψει. Ο μόνος τρόπος είναι να μπει επενδυτής στην εταιρεία. Γι’ αυτό ξεκινά αυτή η διαδικασία. Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή μπορεί να σημαίνει και εξαγορά της εταιρείας. Όλα εξαρτώνται από την πρόταση που θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές».

Η «Μαλαματίνα» παρά τα προβλήματα ετών εξακολουθεί να κατέχει το 41% της εγχώριας αγοράς ρετσίνας, ενώ οι εξαγωγές της αντιπροσωπεύουν το 16% των πωλήσεων της. Όπλο της οι εγκαταστάσεις της, δύο οινοποιία στο Φάρο Αυλίδας, στην Εύβοια, και την Ασωπία Βοιωτίας, αλλά και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις και εμφιαλωτήριο στη Θεσσαλονίκη και βέβαια η 125χρονη ιστορία της.

Ενδεικτικό της δύναμής, το γεγονός, πως, όπως διαβάζω, μέχρι το 2018, περίπου 50 εκατομμύρια φιάλες «Μαλαματίνα» καταναλώνονταν στην εγχώρια αγορά και σε άλλες 37 χώρες.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!