Έκλεισε ο «Γιώργος» το πιο παλιό στέκι της πλατείας Νέας Σμύρνης

Όταν έλεγες στα μέρη αυτά «Γιώργος» το μυαλό πήγαινε αμέσως στο παγωτό καϊμάκι.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Αν δεν έχεις δοκιμάσει παγωτό καϊμάκι με σιροπιαστό βύσσινο στο «Γιώργο» στη πλατεία Ν. Σμύρνης, σίγουρα έχεις χάσει ένα σημαντικό κεφάλαιο από αυτά τα ασήμαντα της ζωής που την κάνουν πιο όμορφη.

Το πιο παλιό στέκι της διάσημης πια πλατείας ο «Γιώργος» κατέβασε ρολά την Κυριακή το βράδυ προς μεγάλη λύπη των παλιών Νεοσμυρνιών μετά από 5 δεκαετίες λειτουργίας, καθώς είχε ανοίξει μισό αιώνα πριν. Όταν έλεγες στα μέρη αυτά «Γιώργος» το μυαλό πήγαινε αμέσως στο παγωτό καϊμάκι.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο Γιώργος άνοιξε ένα μικρό μαγαζί στην πλατεία Ν. Σμύρνης όπου πουλούσε παγωτό χωνάκι. Το 1974 μεγάλωσε την επιχείρησή του ανοίγοντας το μαγαζί που έμελλε να γράψει τη δική του ιστορία στην οδό 2ας Μαΐου 14. Δύο χρόνια μετά το 1976 ανέλαβε την ενοικίασή του ο κουμπάρος του Θόδωρος Καραλής που διατήρησε την επωνυμία «Γιώργος» καθώς το μέρος είχε γίνει ήδη στέκι και ήταν γνωστό στην περιοχή, αλλά και εκτός περιοχής. Η συνταγή του παγωτού καϊμάκι ήταν μονοπώλιο, καθώς δεν το έφτιαχνε κανείς άλλος στην Αθήνα και στην Ελλάδα φυσικά. Όταν απεβίωσε το ανέλαβε η κόρη του Χριστίνα Καραλή, η οποία το λειτουργούσε μέχρι σήμερα.
Ice Cream kaimaki ston Giorgo
Ο γνωστός Νεοσμυρνιός Γιώργος Τζανίδης αποχαιρετά το αγαπημένο του στέκι: «Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν!! Έτσι και το πλέον γνωστό καφέ της πλατείας το ''Γιώργος-Καϊμάκι'' από αύριο Δευτέρα γίνεται ιστορία!!!1973-2023!! Όντας μαθητές στο επί της πλατείας κτίριο που στέγαζε το γυμνάσιο όλα τα '''καλά'' ραντεβού τα κάναμε στο πατάρι του!! με την ανεκτικότητα του Θόδωρου Καραλή..ένα απίστευτο στέκι 5 δεκαετίες...όλοι οι Πανιώνιοι μέχρι πρωίας στις καρέκλες του..και όχι μόνο Πανιώνιος!!μετά τις ταβέρνες π.χ. Βαλέσας..ήταν ''νόμος'' εκμέκ καϊμάκι στον ΓΙΩΡΓΟ...... Αυτά,!!! Γαλαξίας-Άδωνις-Sunrise!!και τελευταίο ''οχυρό'' που ''έπεσε ο Γιώργος..».

Οι αναμνήσεις όμως έρχονται…βροχή στο μυαλό του : «Τι θυμήθηκα!! Κάθε πρωινό Σ/Κ..καφεδιά σε ''Γιώργο, ''αφού πρώτα περνάμε όλες τις αθλητικές εφημερίδες..από ΛΩΛΟ!! και βέβαια υποχρέωση να τις γυρίσουμε πίσω καθότι Δημήτρης Καγκελάρης το’χε γούρι να μη παίρνει..χρήματα!!! Τρομερές καταστάσεις..και στις 2.30 βουρ στον ιστορικό με αναγκαία στάση σε στο «Νίκο» (Νίκο Κώστογλου) για κρεατόπιτες!!
Photo Vaggelis Agnostos X - 1: O μουσικός Βαγγέλης Άγνωστος Χ στο αγαπημένο του στέκι «Γιώργος»

Εκεί λοιπόν στην πλατεία, το στέκι ο «Γιώργος» έγραψε ιστορία. Εκεί άραζαν έως σήμερα οι παλιοί Νεοσμυρνιώτες να πιουν τον καφέ τους και να φάνε το μοναδικό καϊμάκι παγωτό. Όλα έχουν αλλάξει στην πλατεία, όμως το στέκι αυτό ήταν εκεί να θυμίζει την παλιά καλή Νέα Σμύρνη που θυμούνται οι παλιότεροι κάτοικοί της. Δεν υπήρχε περίπτωση να περάσεις και να μην δεις ένα γνωστό από παλιά στο σημείο αυτό, σε αντίθεση με την υπόλοιπη πλατεία που ο παλιός Νεοσμυρνιώτης κυκλοφορεί συνήθως ανάμεσα σε αγνώστους.

Ο «Γιώργος» ήταν έως σήμερα η παρηγοριά των παλιών κατοίκων της πόλης αυτής καθώς εκτός από τις γεύσεις που είχες να επιλέξεις στο στέκι συναντούσες την παλιά ευγένεια της Νέας Σμύρνης που τόσο λείπει σε όσους μεγάλωσαν εκεί. Το προσωπικό ήταν πάντα πρόθυμο να σε εξυπηρετήσει με την ευγένεια της παλιάς Νέας Σμύρνης. Εκμέκ, βάφλες, γλυκίσματα και καφές αυθεντικός στη γεύση, παραδοσιακός.

Το τηλέφωνό του 210-9333088 θα είναι πια καταχωρημένο μόνο στις παλιές ατζέντες των κατοίκων γραμμένο με μολύβι ή μελάνι.

Οι παλιοί Νεοσμυρνιώτες αποχαιρέτησαν το αγαπημένο τους στέκι, το «Γιώργο» μένοντας μέχρι αργά που έκλεισε το βράδυ της Κυριακής 29 Ιανουαρίου 2023 τρώγοντας για τελευταία φορά το θρυλικό καϊμάκι του, με την ακριβή συνταγή. Το παγωτό καϊμάκι σερβιρίζονταν σκέτο ή για όσους το προτιμούσαν με παγωτό εκμέκ.

Το συμβόλαιο έληξε και ο χώρος πλέον περιήλθε στο ιδιοκτήτη που τυγχάνει παπάς.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!