Έκαναν αγιασμό για να διώξουν το έντομο που καταστρέφει το δάσος!

Τι απαντά ο ιερέας στον χλευασμό
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
27/06/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η εφημερίδα Μακεδονία είχε αναφέρει τον προηγούμενο μήνα πως ένα έντομο - καταστροφέας των πεύκων στο Σέιχ Σου νέκρωσε 3.500 χιλιάδες στρέμματα πευκόφυτης έκτασης, δηλαδή πάνω από το 1/10 της συνολικής επιφάνειας που καλύπτει. 

Το είδος Tomicus piniperda προσβάλλει κυρίως τα πεύκα που έχουν ασθενές ανοσοποιητικό -όπως τα νεαρά- και τα ξηραίνει με ταχείς ρυθμούς, ενώ η διάδοσή του από δένδρο σε δένδρο, ιδίως την άνοιξη, είναι πολύ εύκολη, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι εντονότερο εκεί που υπάρχει πυκνή βλάστηση.

Εν τω μεταξύ, αφού με την υπόθεση ασχολείται και η Δικαιοσύνη, για διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών, χθες πραγματοποιήθηκε αγιασμός από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.

Όπως ήταν φυσικό, η είδηση προκάλεσε σχόλια και  ο ιερέας του ναού απάντησε μέσω Facebook σε όσους τον χλεύασαν.

«Εμείς κάναμε αυτό που μας υπαγόρευσε η συνείδησή μας και αυτό που οφείλαμε ως λειτουργοί, να προσευχηθούμε για τη λύση μιας φυσικής καταστροφής. Το αστείον του πράγματος είναι ότι όλοι εκείνοι που ειρωνεύονται και θεωρούν "μεσαιωνικές" τις ιεροπραξίες, έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή τους που, χτυπημένοι από συμφορά, προστρέχουν στον παπά της ενορίας και ζητούν αυτά τα... μεσαιωνικά, όπως ο Αγιασμός ή το Ευχέλαιο. Το ζήσαμε, το ζούμε και θα το ζήσουμε ξανά και ξανά. Το θέμα είναι να προσέχουμε τι ειρωνευόμαστε και τι κοροϊδεύουμε διότι πως λέει και ο λαός, μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες»

Νωρίτερα, ο ναός είχε ανακοινώσει την πραγματοποίηση του αγιασμού με την παρακάτω ανάρτηση:

 «Η Εκκλησία μας ανέκαθεν χρησιμοποιούσε τα «όπλα» της, που είναι η προσευχή και οι αγιαστικές πράξεις, για την αντιμετώπιση ακόμη και φυσικών καταστροφών. Δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες για πάνδημη συμμετοχή σε λιτανείες και διάφορες άλλες ιερές πράξεις για την αντιμετώπιση της ανομβρίας ή του σεισμού κ.α. Ανέκαθεν η ευλάβεια του κόσμου, κυρίως τα παλαιότερα χρόνια, ωθούσε στην αναφορά στον Τριαδικό Θεό και στους Αγίους για την λύση ακόμη και των καθημερινών, βιοτικών προβλημάτων. Παρόλη την επιβολή του ορθολογισμού στη σύγχρονη εποχή, η ευλάβεια του κόσμου είναι ακόμη ζωντανή κι αυτό διότι εκεί που η λογική φτάνει σε αδιέξοδα, έρχεται η πίστη και η ευλάβεια για να δώσει, σε πολλές περιπτώσεις, την λύση του προβλήματος. Για τους παραπάνω λόγους, προσκαλούμε όλους τους ευλαβείς χριστιανούς, την Τετάρτη 26 Ιουνίου και ώρα 7:30 το απόγευμα, στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το Bon Chateau, για να τελέσουμε Αγιασμό και να προσευχηθούμε για την διάσωση του δάσους μας που το κατατρώγει το έντομο φλοιοφάγος και το οποίο απειλή τα δέντρα με αφανισμό. Πρόκειται για μια κίνηση αγάπης προς το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας και θα σας περιμένουμε όλους».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!