«Έφυγε» ο ζωγράφος Γιώργος Δέρπαπας

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες εκπροσώπους του φανταστικού ρεαλισμού, ο «τελευταίος μεσαιωνικός ζωγράφος και... αλέκτωρ της επερχόμενης μέρας»,
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο συγγραφέας Ηλίας Πετρόπουλος.

Ο ζωγράφος Γιώργος Δέρπαπας πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Γεννήθηκε το 1937 στην Κατερίνη, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και το 1957 εγκαταστάθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας, με στόχο να σπουδάσει Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες. Τον κέρδισε όμως η ζωγραφική κι έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Αμβούργο το 1964. Ακολούθησαν πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.

Η προγραμματισμένη αναδρομική του έκθεση στην Πινακοθήκη Βογιατζόγλου, στη Νέα Ιωνία, θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου 2014, τιμώντας τη μνήμη και την τέχνη του ζωγράφου. Η επικείμενη έκθεση παρουσιάζει 40 ελαιογραφίες από όλες τις περιόδους της δουλειάς του Γιώργου Δέρπαπα, όπως επίσης και σχέδια, ψηφιδωτά, γλυπτά και χαρακτικά.

Είχε γράψει για αυτόν ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Αριστοτέλειο, Μιλτιάδης Παπανικολάου: «Ο Γιώργος Δέρπαπας είναι τυπικός εκπρόσωπος του φωτογραφικού ρεαλισμού, επιδίδεται σ' αυτή τη ζωγραφική από τα μέσα της δεκαετίας του '60. Θέματά του είναι οι επιβλητικές βιβλικές μορφές και πρόσωπα του μύθου. Ορισμένα κατάλοιπα της βυζαντινής τέχνης και του ευρωπαϊκού σουρεαλισμού εμπλουτίζουν τις εικόνες του με σύμβολα κάθε λογής, που καταγράφουν και τη διαχρονικότητά τους. Μπροστά μας ξετυλίγεται ένας κόσμος οραμάτων με πολυσήμαντη όψη και με οντολογικό περιεχόμενο, που ο Δέρπαπας αναπαρέστησε με περισσή επιμέλεια. Η ζωγραφική του είναι κατά κάποιον τρόπο η συνέχεια του Εγγονόπουλου, μόνο που η θρησκευτική εμβληματική ξεκαθαρίζει τους στόχους του και την οπτική του».

Πηγή: www.enet.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!