Έφυγε ο περίτεχνος κλαρινίστας Μάκης Βασιλειάδης!

Ένας πηγαίος δεξιοτέχνης του κλαρίνου, ο ξακουστός Μάκης Βασιλειάδης έφυγε χθες, Τρίτη 12 Μαΐου 2015, σε ηλικία 75 ετών.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Είχα την ευλογία, πριν από αρκετά χρόνια να τον απολαύσω να «κεντά» με το κλαρίνο του συνοδεύοντας τη σύντροφο της ζωής του, την ερμηνεύτρια Γιώτα Χαλκιά, στο κέντρο «Λάμψη» στην Πάρνηθα. Μετά μιλήσαμε αρκετές φορές… Ωραίος άνθρωπος. Γεμάτος… Ευγενής, αρχοντικός, δίχως μικρότητες που συχνά ανταμώνεις στο «σινάφι» του αλλά και σε όλα τα «σινάφια» της ζήσης.

Μάκης Βασιλειάδης – Μικρό βιογραφικό

Ο Μάκης Βασιλειάδης γεννήθηκε στο χωριό Ίσωμα της Πάτρας, και εγκαταστάθηκε στην Πρέβεζα το 1954 σε ηλικία δεκατεσσάρων χρονών. Εκεί μαθήτευσε κοντά στον βιολιστή Φώτη Ντίνου. Από αυτόν μπολιάστηκε το περίτεχνο «αλά τούρκα» παίξιμό του. Μαζί με τον Ντίνου και τον ουτίστα Δημοσθένη Καταρτζή έπαιξε για πρώτη φορά ζωντανά στα καφενεία στο Σαϊτάν Παζάρ της Πρέβεζας.

Έκτοτε η πορεία του ήταν κατακόρυφα ανοδική. Δούλεψε σε ξακουστά πάλκα και πανηγύρια συνεργαζόμενος με όλους τους μεγάλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παροιμιώδης η συνεργασία του με τον Τάκη Καρναβά! Ο Βασιλειάδης Ξεχώριζε για τον γλυκό ήχο του αλλά και το ατελείωτο ρεπερτόριό του.

Μεγάλη η θητεία του και στη δισκογραφία με ατέλειωτες ηχογραφήσεις, τόσο με καλλιτέχνες του δημοτικού όσο και του λαϊκού τραγουδιού. Θυμάμαι τον Βαγγέλη Περπινιάδη, ο οποίος εμφανιζόταν κι εκείνος σε μία από τις αίθουσα του κέντρου «Λάμψη» να μου μιλά με εγκωμιαστικά λόγια για την τεχνοτροπία του. Αλλά και ποιος δεν υποκλίθηκε στο «φύσημά» στις δωρικές πνοές αλλά και τις δαντελένιες τσαλκάντζες του Βασιλειάδη.

Πάντρευε μοναδικά, την Ανατολή με τη Δύση, το κλασικό με το μοντέρνο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ψαχνόταν συνεχώς… Είναι χαρακτηριστικό ότι τον εκτιμούσαν τόσο οι «συντηρητικοί» και οι «σοβαροί» μελετητές της παράδοσης αλλά και οι «νεωτεριστές» σύγχρονοί τους. Το ίδιο συνέβαινε και με τους «κλασικούς» καλλιτέχνες αλλά και τους σύγχρονους πρωταγωνιστές.

Τα περίφημα σόλο του Βασιλειάδη αποτελούν σεμινάριο για την ιστορία του οργάνου, το ρόλο του στο ελληνικό τραγούδι και φυσικά παντοτινά πρότυπα για τους κατοπινούς παίκτες.

*Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα, στα Άνω Λιόσια στον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας στις 4:00μμ.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!