«Έφυγε» η βυζαντινολόγος και νεοελληνίστρια Ρούζενα Ντοστάλοβα

Μια ξεχωριστή προσωπικότητα των γραμμάτων και της επιστήμης στην Τσεχία, που γνώρισε στους συμπατριώτες της τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, έφυγε στα 90 της χρόνια.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Για το σύνολο του μεταφραστικού έργου της τιμήθηκε το 2004 με το Χρυσό Μετάλλιο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας και το 2010 της απονεμήθηκε το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Η Ρούζενα Ντοστάλοβα γεννήθηκε το 1924 στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, αλλά από το 1935 ζούσε στην Πράγα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου και από το 1948 άρχισε να εργάζεται στην Τσεχοσλοβάκικη Ακαδημία Επιστημών. Παράλληλα άρχισε να σπουδάζει νεοελληνική φιλολογία, υπό την επίβλεψη του υφηγητή Δημήτρη Παπά και αναγορεύτηκε σε επιστημονική συνεργάτιδα του Ιδρύματος Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών και ειδικεύτηκε στις βυζαντινές και νεοελληνικές σπουδές.

Έγραψε δεκάδες βιβλία και επιστημονικά άρθρα, μετέφρασε στα τσέχικα τα σημαντικότερα έργα της βυζαντινής και νεοελληνικής γραμματείας, ενώ συμμετείχε στη συγγραφή του Λεξικού Ελλήνων συγγραφέων, που έκανε γνωστούς στην Τσεχία πολλούς Ελληνες λογοτέχνες. Για δεκαετίες είχε την επιμέλεια της επιθεώρησης Byzantinoslavica, που εκδίδει από το 1929 μέχρι σήμερα το Ινστιτούτο Σλαβικών Σπουδών της Πράγας.

Εξέδωσε επίσης σε συνεργασία με το μουσικολόγο Αλες Μπρέζινα μια αποκαλυπτική μελέτη για τη συνεργασία του Τσέχου συνθέτη Μπόχουσλαβ Μάρτινου με το Νίκο Καζαντζάκη. Διετέλεσε επίτιμη πρόεδρος της Τσεχικής Εθνικής Επιτροπής Βυζαντινολογίας, πρόεδρος της Τσεχικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, επίτιμη πρόεδρος της τσεχικής και επίτιμο μέλος της διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη.

Πηγή: http://www.enet.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!