Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος «ρακοσυλλέκτης» Κώστας Χατζηδουλής

Το λαϊκό τραγούδι είναι από σήμερα φτωχότερο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Έφυγε ο «ρακοσυλλέκτης»


Χθες βράδυ έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, μετά από καρδιακό επεισόδιο, ο σπουδαίος ερευνητής Κώστας Χατζηδουλής, σε ηλικία 73 ετών. Ο «Ρακοσυλλέκτης», όπως ήταν το παρατσούκλι του.

Κι αν ενδεχομένως, στη σημερινή «διαδικτυακή» εποχή το όνομά του σε πολλούς δε λέει τίποτα, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως στον Κώστα Χατζηδουλή χρωστάμε εκατοντάδες συλλογές δίσκων με παλιά λαϊκά, ελαφρά και ρεμπέτικα τραγούδια, τις οποίες είχε επιμεληθεί, αλλά και πολλές δισκογραφικές παραγωγές, μέσα στις οποίες πρωτοδημοσιεύθηκαν ανέκδοτα τραγούδια δημιουργών όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Μπαγιαντέρας, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Χρήστος Νικολόπουλος, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Κώστας Βίρβος και πάρα πολλοί άλλοι.

Είχε επίσης επιμεληθεί μια σειρά από τηλεοπτικά αφιερώματα σε λαϊκούς συνθέτες. Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε πως ο Κώστας Χατζηδουλής είχε υπογράψει τη βιογραφία του Γιάννη Παπαϊωάννου με τίτλο «Ντόμπρα και σταράτα», την πρώτη βιογραφία του Βασίλη Τσιτσάνη, με τον οποίο υπήρξαν στενοί φίλοι και συνεργάτες, με τίτλο «Βασίλης Τσιτσάνης - Η ζωή μου το έργο μου», αλλά και πολλούς δίσκους με ανέκδοτο υλικό του συνθέτη.
kostas xatzidoulis 1983 LOGO
Φωτογραφία από τα γυρίσματα για το τηλεοπτικό αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Γιάννη Παπαϊωάννου, που επιμελήθηκε ο Κώστας Χατζηδουλής το 1983.

Ο αποχαιρετισμός του Μανώλη Μητσιά


Με ανακοίνωσή που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο στη σελίδα του στο facebook, ο Μανώλης Μητσιάς αποχαιρέτησε τον Κώστα Χατζηδουλή:

«Χάσαμε έναν άνθρωπο που πρόσφερε πάρα πολλά στο ελληνικό τραγούδι. Ο Κώστας Χατζηδουλής ήταν βαθύς γνώστης του λαϊκού τραγουδιού, ένας άνθρωπος υψηλής ευαισθησίας που φώτισε μια ολόκληρη μουσική εποχή και βοήθησε παράλληλα πολλούς τραγουδιστές. Φίλε Κώστα σε ευχαριστούμε για όσα έκανες για μας τους καλλιτέχνες και γενικότερα το λαϊκό τραγούδι».

Αφιέρωμα στο Δεύτερο Πρόγραμμα


Σήμερα και αύριο από τις 6 μέχρι τις 7 το απόγευμα, οι εκπομπές του Σιδερή Πρίντεζη στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα είναι αφιερωμένες στο έργο του Κώστα Χατζηδουλή. Θα ακουστούν τραγούδια από δισκογραφικές δουλειές που επιμελήθηκε, ενώ για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν σημαντικοί καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί του.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!