Αγαπητοί φίλοι Ολλανδοί, o HIV δε μεταδίδεται μέσω χειραψίας!

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΒΙΝΤΕΟ) Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα χιουμοριστικό βίντεο, ολλανδικής προελεύσεως, που «καυτηριάζει» τα πολιτικά πράγματα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στο βίντεο που μπορείτε να δείτε παρακάτω, γίνεται μια αναφορά στον ιό του HIV, η οποία προκάλεσε την «αντίδραση» των φορέων που ασχολούνται με τα θέματα HIV/AIDS στην Ελλάδα. Παραθέτουμε αυτούσια την απάντηση της Θετικής Φωνής, του Κέντρου Ζωής και της Praksis στην αναφορά του Ολλανδικού σατιρικού βίντεο περί μετάδοσης του HIV μέσω χειραψίας.

Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2015
Αρ. Πρωτ.: 15-145

Ένα από τα πιο διαδεδομένα βίντεο των τελευταίων ημερών στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι το απόσπασμα της ολλανδικής εκπομπής «Cojones» που παρουσιάζει με τρόπο καυστικό και σε ρυθμούς «χιπ χοπ» τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Jeroen Dijsselbloem και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel σε ένα μουσικό διάλογο που σατιρίζει τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τους όρους νέας χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Η έξυπνη, ομολογουμένως, παραγωγή δε θα γινόταν ποτέ αντικείμενο σχολιασμού από τις τρεις οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα HIV στην Ελλάδα, το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το «Κέντρο Ζωής» και την «PRAKSIS» αν δεν υπήρχε μία συγκεκριμένη αναφορά στους στίχους που συμπυκνώνει τις πιο στερεοτυπικές στάσεις και αντιλήψεις σχετικά με το πώς μεταδίδεται ο HIV. Πιο συγκεκριμένα, ο ηθοποιός που υποδύεται τον κ. Βαρουφάκη απευθυνόμενος προς τον ηθοποιό που υποδύεται τον κ. Dijsselbloem, λέει χαρακτηριστικά «Come on, just shake my hand on a normal way, I don't have HIV», δηλαδή «Έλα δώσε μου κανονικά το χέρι σου, δεν έχω HIV».

Κατανοούμε πως η σάτιρα έχει τους δικούς της κανόνες και κώδικες, με κυρίαρχο στοιχείο την υπερβολή. Θεωρούμε όμως υποχρέωσή μας να αντιπαραβάλουμε σε τέτοιες περιπτώσεις την ορθή πληροφόρηση, καθώς η σάτιρα αποτελεί κατεξοχήν ισχυρό εργαλείο επιρροής της κοινής γνώμης.  Για το λόγο αυτό παρεμβαίνουμε δημόσια - το ίδιο πράττουμε και προς τον τηλεοπτικό σταθμό που φιλοξενεί τη συγκεκριμένη παραγωγή στην Ολλανδία - προκειμένου να αναδείξουμε το αυτονόητο, ότι ο HIV δε μεταδίδεται με τη χειραψία όπως και με κανενός είδους κοινωνική επαφή, παρά μόνο με το σεξ χωρίς προφυλάξεις, με κοινή χρήση σύριγγας και υγειονομικού υλικού για χρήση ουσιών, από την οροθετική έγκυο μητέρα στο νεογνό και με μετάγγιση μολυσμένου αίματος.

Το στίγμα και ο κοινωνικός αποκλεισμός των ανθρώπων που ζουν με HIV έχουν ως αφετηρία την άγνοια και τους μύθους που συνοδεύουν τη συγκεκριμένη ασθένεια. Για το λόγο αυτό, χωρίς να αμφισβητούμε τις προθέσεις των εμπνευστών του βίντεο, καλούμε όσους εκφέρουν δημόσιο λόγο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, να είναι περισσότερο προσεκτικοί όταν κάνουν αναφορές στο HIV/AIDS, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στην προσπάθειά μας για εξάλειψη των στερεοτυπικών και κατ’ επέκταση φοβικών προσεγγίσεων του θέματος. 

Οι τρεις οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα HIV/AIDS στην Ελλάδα, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το «Κέντρο Ζωής» και η «PRAKSIS», έχουμε συγκροτήσει μία πλατφόρμα συνεργασίας με σκοπό την  αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και του στίγματος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV/AIDS, την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, την αύξηση της ορατότητάς τους στη δημόσια σφαίρα, καθώς και την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των κύριων διαμορφωτών των πολιτικών και της κοινής γνώμης, όπως το κοινοβούλιο, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα μέσα ενημέρωσης.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!