Αυτοί που «έφυγαν» το 2017

Αυτοί που «έφυγαν» από τη ζωή τη χρονιά που σε λίγο τελειώνει, ήταν αρκετοί.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Μέσα στο 2017 που ετοιμάζεται να «εκπνεύσει», ήταν αρκετοί αυτοί που έφυγαν από τη ζωή.


Οι απώλειες στον καλλιτεχνικό χώρο, όπως και παντού βέβαια, ήταν αρκετές και το 2017. Η χρονιά που σε λίγο θα εκπνεύσει, πήρε μαζί της αρκετούς καλλιτέχνες, τραγουδιστές, μουσικούς, ηθοποιούς, τόσο από την Ελλάδα, όσο κι από το εξωτερικό, αφήνοντας μεγάλο κενό.

Κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση, «θυμόμαστε» κάποιους απ’ αυτούς που μας άφησαν μέσα στο 2017:

Ο Δεκέμβρης μετράει μια απώλεια ως τώρα, αυτή του Ερρίκου Κακκαρά, μπασίστα των Drifting Around.

Ο Νοέμβρης έφερε το θάνατο του ηθοποιού Βασίλη Μαυρομάτη, του δημοσιογράφου & πολιτικού Γιάννη Καψή, του δημοσιογράφου Στάθη Καγιαλέ, αλλά και του Ευβοιώτη τραγουδιστή Στάθη Λιμνιού. Πέθανε, επίσης, ο Αντώνης Στεφανίδης των Vikings και ο Τάκης Ανδρούτσος των Πελόμα Μποκιού.

Ο Μανώλης Κακλής, σπουδαίος καλλιτέχνης της Κρητικής μουσικής, έφυγε στα 72 του, τον Οκτώβρη. Τον ίδιο μήνα χάσαμε την ηθοποιό και στιχουργό Βέτα Μπετίνη, τον Βαγγέλη Κιτσικόπουλο των Olympians, τον ηθοποιό Μάνο Σταλάκη, τη συγγραφέα Λούλα Αναγνωστάκη, τον δημοσιογράφο και στιχουργό Κώστα Βλουτή, ενώ το ελληνικό τραγούδι θρήνησε το θάνατο του Γιώργου Σαρρή, σε ηλικία 69 ετών, στις 13 Οκτωβρίου.

Ο Σεπτέμβρης μπήκε με τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου της τραγουδίστριας Έλενας Κυρανά. Ακολούθησε, στα 73 της, η θρυλική Μπέμπα Μπλανς, ο «Mr. Κουίντα» Μπάμπης Μουτσάτσος, ο τραγουδιστής & μπουζουξής Δημήτρης Τσαουσάκης, ο τραγουδιστής Γιάννης Ριτσώνης & η ηθοποιός Σοφία Ολυμπίου.

Ο Αύγουστος σηματοδοτήθηκε από 2 μεγάλες απώλειες, αυτή της Αρλέτας, σε ηλικία 72 ετών και της Ζωής Λάσκαρη. Πέθανε, επίσης, ο Λεονάρδος Μπουρνέλης στα 84 του.

Τον Ιούλιο, έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Καλατζής, σε ηλικία 74 ετών, η ηθοποιός Ζωή Φυτούση στα 83 της, αλλά και ο συγγραφέας Κώστας Μουρσελάς, στα 85.

Τον Ιούνιο χάσαμε τον σεναριογράφο Λευτέρη Καπώνη, την ηθοποιό Καίτη Παπανίκα, τον δημοσιογράφο Κώστα Εφήμερο, αλλά και, νεότατη, την τηλεπαρουσιάστρια Νανά Καραγιάννη, στα 38 της μόλις χρόνια. Επίσης, απεβίωσε και ο Νίκος Αντωνιάδης, η «ψυχή» των Strangers.

Ο Μάιος έφερε το θάνατο του μουσικού & δημιουργού Θοδωρή Παυλάκου στα 57 του, της ηθοποιού Μαίρης Τσώνη, στα 30 της χρόνια, αλλά και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ένα βήμα πριν συμπληρώσει αιώνα εν ζωή.

Ο Απρίλης πήρε από κοντά μας τον Στάθη Ψάλτη, στα 66 του χρόνια, αλλά και τον σπουδαίο κιθαρίστα Αλέκο Καρκαντά.

Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες, ο Νίκος Κούνδουρος μας αποχαιρέτησε στα 90 του, τον Φεβρουάριο, όπως και οι ηθοποιοί Δημήτρης Γούσης & Βασίλης Τσάγκλος. Χάσαμε, επίσης, τον κορυφαίο Έλληνα ζωγράφο, Δημήτρη Μυταρά, στα 83 του, ενώ το τραγούδι μέτρησε μια ακόμα μεγάλη απώλεια, αυτή του Λουκιανού Κηλαηδόνη στα 74 του, καθώς και του συνθέτη και μουσικού Βασίλη Τενίδη, την ίδια μέρα, 7 Φεβρουαρίου.

Τον Ιανουάριο έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος.

Παράλληλα, στο εξωτερικό, οι απώλειες δεν είναι λίγες:


Στις 21 Νοεμβρίου έφυγε το «είδωλο» των 70s David Cassidy, σε ηλικία 67 ετών, ενώ λίγες μέρες αργότερα, ο Γάλλος τραγουδιστής & ηθοποιός Johnny Hallyday στα 74 του.

Στις 24 Οκτωβρίου, πλήρης ημερών, έφυγε από τη ζωή ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της πρώτης εποχής του rock 'n' roll, ο θρυλικός Fats Domino. Δύο μέρες νωρίτερα, στις 22 Οκτωβρίου, οι AC/DC έχαναν τον πρώην παραγωγό τους, George Young, στα 70 του, ενώ ο Walter Lassally, ο βραβευμένος με Όσκαρ Φωτογραφίας για την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» κινηματογραφιστής, ξεκίνησε το πιο μακρύ ταξίδι του στις 23 Οκτωβρίου. Αρχές του μήνα, πέθανε ο σπουδαίος ρόκερ Tom Petty.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 27 Σεπτεμβρίου το περιοδικό Playboy έχανε τον εκδότη του, Hugh Hefner. Ο «Θρύλος του Νότου» Gregg Allman έφυγε το Μάιο, όπως και ο Rober Moore, o Robert Miles και ο Chris Cornell.

Τον Απρίλη απεβίωσε στα 70 του ο πρωτοπόρος κιθαρίστας Allan Holdsworth, ενώ ο Al Jarreau, γνωστός τζαζ τραγουδιστής της δεκαετίας του ’70, κάτοχος 7 βραβείων Grammy, έφυγε τον Φεβρουάριο σε ηλικία 76 ετών.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!