Χάπενινγκ στις 33 1/3 στροφές

Η πρώτη παρουσίαση της σειράς βιβλίων για τους δίσκους που άλλαξαν την μουσική 
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ήταν μια όμορφη εκδήλωση σε ένα χώρο που ομολογώ δεν έχει τύχει να ξαναπάω – στην Αγγλικανική Εκκλησία – όπως και αρκετοί ακόμη που βρέθηκαν εκεί το απόγευμα της Παρασκευής, αν και γίνονται εκεί χρόνια διάφορες εκδηλώσεις και συναυλίες.

Στον όμορφο αυτό χώρο συμπεριλαμβανομένου και του προαυλίου όπου ένα διακριτικό μπαρ στο όμορφο προαύλιο χώρο κράτησε αρκετούς έως αργά έγινε η πρώτη επίσημη παρουσίαση της νέας σειράς βιβλίων 33 1/3 από τις εκδόσεις Οξύ που επιμελείται ο γνωστός σε όλους μας μουσικάνθρωπος Μάκης Μηλάτος και παρουσιάζει σε βιβλία, δίσκους ορόσημο στην μουσική. Μια σειρά μεταφρασμένων βιβλίων στην οποία όμως υπάρχουν και ορισμένα που η ιστορία τους γράφτηκε εξ ολοκλήρου από Έλληνες συγγραφείς.

Πώς συνδέεται ο χώρος με τα αυτά τα βιβλία ; Ίσως μια απάντηση είναι λόγω του ιερού περιεχόμενού τους. Ιεροί δίσκοι που προεκτείνουν την ιστορία τους μέσα από αυτές τις εκδόσεις και «διαβάζονται δυνατά». Πάντως βάση του αμίμητου που είπε ο Μάκης Μηλάτος όταν τον ρώτησα πριν αρχίσει η εκδήλωση και βλέποντας το κλίμα αν «μπορώ να μιλήσω ροκ ή λόγω χώρου να είμαι πιο ήπιος;». Η απάντηση του ήταν άμεση και σαφέστατη : «Η εκκλησία θα προσαρμοστεί στο ροκ και όχι το ροκ στην εκκλησία».

THE CROWDΑνάμεσα στο κοινό διακρίνονται ο βετεράνος ηχολήπτης Στέλιος Γιαννακόπουλος, ο Αλέξης Καλοφωλιάς (Last Drive), ο Ηλίας Ασλάνογλου (ex Magic de Spell), ο σκηνοθέτης Θανάσης Τσαουσόπουλος, ο συγγραφέας Χριστόφορος Κάσδαγλης κ.α.

Συγκεκριμένα ανάμεσα στα 13 βιβλία της πρώτης αυτής φουρνιάς – έπεται και συνέχεια - με ξένους δίσκους υπάρχουν και 2 ελληνικοί δίσκοι ορόσημο στη σειρά 33 1/3 ο Μεγάλος Ερωτικός του Μάνου Χατζιδάκι και το Βρώμικο Ψωμί του Διονύση Σαββόπουλου που : «είναι τα δύο πρώτα έργα που κατά κάποιο τρόπο είναι οδηγός μας για όσα ελληνικά έργα θα ακολουθήσουν», όπως ανέφερε ο επιμελητής της σειράς και γνωστός μουσικάνθρωπος Μάκης Μηλάτος.

TASOS VOGIATZISΟ Τάσος Βογιατζής μιλά για το Doolittle των Pixies

Στην αρχή της εκδήλωσης μίλησαν κατά σειρά με αφορμή τους προλόγους τους σε ορισμένα βιβλία της σειράς : ο υπογράφων για το IV των Led Zeppelin, o Τάσος Βογιατζής για το Doolittle των Pixies, ο Γιώργος Δημητρακόπουλος για το The Piper at the Gates of Dawn των Pink Floyd και ο Σπήλιος Λαμπρόπουλος για το Pet Sounds των Beach Boys.
Το παρών στην εκδήλωση μεταξύ πολλών ανθρώπων της μουσικής, έδωσε και ο έφηβος 94 ετών και θρυλικός ηχολήπτης της Columbia Στέλιος Γιαννακόπουλος που η παρουσία του κάθε άλλο απαρατήρητη δεν πέρασε.

zeppelin iv cover 1 1

Για το VI των Led Zeppelin απ’ όσο θυμάμαι γιατί δεν ηχογραφήθηκε αυτό το κομμάτι ανέφερα μεταξύ άλλων : Είναι το άλμπουμ που έκανε τους μουσικοκριτικούς να κομπλάρουν. Στις όποιες αναφορές στους Led Zeppelin το προσπερνούν βιαστικά και πετάγονται από το Led Zeppelin III Physical Graffiti. Το άλμπουμ όμως αυτό το αποθέωσαν οι οπαδοί του συγκροτήματος και του ροκ. Είναι μνημειώδες. Για τους κριτικούς, δυστυχώς γι’ αυτούς, δεν έχει κανένα ψεγάδι.

Οι πληροφορίες στο βιβλίο δεν παρατίθενται εγκυκλοπαιδικά, αλλά με ένα άλλο τρόπο περίτεχνο μέσα από μουσικές ιστορίες του συγγραφέα Έρικ Ντέηβις και άλλων προσώπων με βιωματικό και «εγγλέζικο» τρόπο

ALEXIS VAKISΟ ραδιοφωνικός παραγωγός Αλέξης Βάκης

ΑΛΕΞΗΣ ΒΑΚΗΣ : (συγγραφέας του Μεγάλου Ερωτικού του Μάνου Χατζιαδάκι): Κατ’ αρχάς να χειροκροτήσουμε τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, γεννηθείς το 1928, αυτός που «έγραψε» τον Μεγάλο Ερωτικό και είναι εδώ μαζί μας, και είναι πρώτου βαθμού συγγενής με αυτό το μεγάλο έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Μου έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη και με φώτισε με λεπτομέρειες.
Σκεπτόμενος το βιβλίο που έγραψα εγώ και το βιβλίο που έγραψε ο Χριστόφορος (εν. Κάσδαγλης) είναι η μέρα με τη νύχτα αν και αναφέρονται σε δύο πολύ σημαντικούς δίσκους που κυκλοφόρησαν περίπου την ίδια εποχή (εν. Το Βρώμικο Ψωμί του Δ. Σαββόπουλου και Μεγάλο Ερωτικό του Μ. Χατζιδάκι). Ο Χριστόφορος διάλεξε την αναμέτρηση επί του προσωπικού αναμέτρηση με το έργο του Διονύση Σαββόπουλου, εγώ αποφάσισα να μην αναμετρηθώ μ’ ένα έργο που αναμετριέμαι ούτως ή άλλως σ’ όλη μου τη ζωή, αλλά να προσπαθήσω να το φωτίσω μ’ ένα άλλο τρόπο. Αυτή η σειρά έχει μέλλον και θα μείνει κλασική.

KASDAGLISΟ συγγραφέας Χριστόφορος Κάσδαγλης

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ : (συγγραφέας του βιβλίου της σειράς : Διονύσης Σαββόπουλος - Βρώμικο Ψωμί) : Τα περισσότερα πράγματα που έχω γράψει εδώ και 15 χρόνια είναι γραμμένα στο βουνό, όπου έχω ένα σπίτι. Αυτό το βιβλίο γράφθηκε αποκλειστικά κατ’ εξαίρεση στην Αθήνα, αλλά έχει όλο το πνεύμα της Ζήρεια. Εκεί σε μια θεατρική παράσταση από τις σπάνιες που φορές που συμβαίνει αυτό εκεί, ο Μάκης (εν. Μηλάτος) μου έκανε την πρόταση να γράψω ένα Σαββόπουλο. Γνώριζα για την σειρά αυτή, αλλά δεν ήξερα ότι θα έχει και ελληνικά έργα. Λένε ότι οι φίλοι είναι η συγγνώμη για τους συγγενείς, μου αρέσει πάρα πολύ αυτό και ταιριάζει με την περίπτωση. Δεν θέλω να μιλήσω για το βιβλίο, ότι ήθελα να πω έχει κατατεθεί εκεί μέσα.
Έχει δίκιο ο Αλέξης (εν. Βάκης) έχω ακολουθήσει άλλο μονοπάτι. Για μένα ήταν βιωματικό το θέμα και δευτερευόντως όλα τ’ άλλα. Ακολούθησα άλλη διαδρομή, πνευματική. Το concept της σειράς με οδήγησε σε ένα άλλο δρόμο γιατί το Βρώμικο Ψωμί είναι κάτι μεγαλύτερο από τον ίδιο τον Σαββόπουλο που είναι κάτι μεγαλύτερο από μένα και επομένως τα οποιαδήποτε πάθη όλων αυτών των δεκαετιών που μπορεί να υπάρχουνε υπέκυψαν και υποχώρησαν μπροστά στο μεγαλείο της ποίησης, της μουσικής, του κύτταρου και βέβαια της εφηβείας της δικιάς μου και της γενιάς μου και όλα αυτά συνέθεσαν αυτή την μοναδική εμπειρία.

NIKOS XATZOPOULOSΟ εκδότης Νίκος Χατζόπουλος, φαν των Nine Inch Nails

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (συνεκδότης των εκδόσεων Οξύ, Έγραψε τον πρόλογο για το άλμπουμ των Nine Inch Nails – Pretty Hate Machine): Έχουμε ξεκινήσει αυτή τη δουλειά με τον Τάσο Βογιατζή (συνεκδότης των εκδόσεων Οξύ και διευθυντής του Avopolis) και έχουμε κλείσει γύρω στους 50 τίτλους. Το ενδιαφέρον για ελληνικούς δίσκους θα μεγαλώσει. Ετοιμάζουμε δίσκους ορόσημο για την ελληνική δισκογραφία:Λένα Πλάτωνος, Παύλος Σιδηρόπουλος - Φλου, Διατάραξη Κοινής Ησυχίας, ένα βιβλίο για τους Last Drive με τον Αλέξη (εν. Καλοφωλιά), για τον Τσιτσάνη ένα δίσκο με το Γιώργο Τσάμπρα, Γιώργος Κοντραφούρης, Μίκης Θεοδωράκης, Τρύπες και πολλούς άλλους. Επίσης θα κυκλοφορήσουν βιβλία με επαναστάτες της μουσικής βιομηχανίας όπως Black Sabbath, Ramones, Dead Kennedys, Elvis Presley, P.J. Harney, Smiths, Brian Eno, Slayer, Velvet Underground και πολλούς ακόμα.

Λίγα λόγια για τους Nine Inch Nails που μου έμαθε ο Πάρις πριν 25-30 χρόνια και δεν θα έβγαιναν σε αυτή την σειρά, αλλά είναι το αγαπημένο μου συγκρότημα που παρακολουθώ πολλά χρόνια. Είναι ένα βιβλίο με πολύ βαθύ κοινωνικο-πολιτικό χαρακτήρα. Ο συγκεκριμένος δίσκος υπερτερεί από οτιδήποτε άλλο έχουν κάνει στο μέλλον, είναι ένας δίσκος ορόσημο για την μουσική βιομηχανία. Ο δίσκος αυτός στιγμάτισε όλους τους παρατημένους έφηβους της βιομηχανικής Αμερικής. Την εποχή αυτή όλες οι μεγάλες βιομηχανίες της Αμερικής φεύγουν για τριτοκοσμικές χώρες, δεκάδες χιλιάδες άνεργοι και θύματα είναι παρατημένα παιδιά. Παιδιά τα οποία που πουλάνε ναρκωτικά, καίνε, πυροβολούν, μία μαύρη γενιά λευκών παιδιών που μένουν μέσα σε εγκαταλειμμένα σπίτια και μέσα από όλο αυτό ξεπηδά ο Τρεντ Ρέσνορ που τον Οκτώβριο του 1989 ηχογραφεί αυτό το δίσκο.

Δέκα χρόνια μετά αυτός ο δίσκος προκαλεί ηθικό πανικό στην Αμερική όταν το 1999 δύο έφηβοι με όπλα μπαίνουν μέσα στο σχολείο τους και σκοτώνουν 21 συμμαθητές τους κι ένα δάσκαλο κάτι αντίστοιχο που έγινε τώρα. Ένα αποτέλεσμα του καπιταλιστικού συστήματος και όλης αυτής της κατάστασης την οποία ζούμε. Φταίει ο Μέρυλιν Μάνσον ; Φταίνε οι Nine Inch Nails ; Φταίνε όλα αυτά τα συγκροτήματα που χαρακτηρίζονται ως συγκροτήματα βίας ; Οι Nine Inch Nails μου δημιουργούν ένα εφηβικό άγχος, ένα άγχος που μεταφράζεται ίσως και σε μίσος απέναντι σε αυτούς που μας αφήσανε αυτό που μας αφήσανε ακόμη και στους γονείς μας και σε ένα μίσος απέναντι στον εαυτό μας γι’ αυτό που αφήνουμε στα παιδιά μας.

IMG 4132 MHLATOSΟ επιμελητής της σειράς 33 1/3, Μάκης Μηλάτος

ΜΑΚΗΣ ΜΗΛΑΤΟΣ : Αυτό είναι μια ιστορία η οποία συνεχίζεται. Τα βιβλία μεταφράζονται, Οι πρόλογοι γράφονται και μερικά βιβλία γράφονται επίσης. Ελπίζουμε ότι θα υπάρχει μια στοιχειώδης κανονικότητα με όλα αυτά που συμβαίνουν ώστε να φθάσουμε σε αυτή τη φάση να πάρουμε και τα επόμενα βιβλία. Από την πλευρά μου έγραψα ένα πρόλογο για το Swordfisgtrombones του Tom Waits. H μουσική μού έδωσε πάρα πολύ μεγάλες χαρές. Μίας από αυτές τις χαρές είναι ότι μετά από τόσα χρόνια που αγόρασα τους πρώτους μου δίσκους το καλοκαίρι του ’74 όταν έκαναν 100 δραχμές ο ένας, το ωραίο είναι ότι εκπλήσσομαι και φχαριστιέμαι σαν μην έχω ακούσει ποτέ ούτε ένα δίσκο.

Αυτό το άλμπουμ είναι μια μοναδική περίπτωση, Είναι ο δίσκος που μας βάζει στο κλίμα όλων αυτών που θα ακολουθούσαν. Υπάρχουμε μετά πιο δημοφιλή άλμπουμ από αυτό, αλλά η αρχή έγινε με αυτό το δίσκο. Το ότι μπορούμε ν’ ακούμε δίσκους που να μας εκπλήσσουν σαν να είναι η πρώτη φορά νομίζω είναι μεγάλο δώρο. Σε όποιον συμβαίνει αυτό να προσπαθήσει να το φυλάξει γιατί είναι από τα σπουδαιότερα πράγματα που μπορεί να συμβεί στον άνθρωπο : να ευχαριστιέται και να εκπλήσσετε με την τέχνη.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί εκτός από το να παρουσιάσουμε αυτή τη σειρά έχουμε τη χαρά να ακούσουμε ζωντανά από ένα υπέροχο σύνολο, ένα τρίο σπουδαίων μουσικών . τραγούδια που περιλαμβάνονται στα άλμπουμ που αναφέρονται αυτά τα βιβλία.

TOUBANAKH TRIOΤο τρίο της τραγουδίστριας Αγγελικής Τουμπανάκη με την αρπίστα Maria-Christina Harper και τον ντράμερ Ηλία Δουμάνη.

Ευθύς αμέσως ξεκίνησε η ζωντανή μουσική μέσα στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγ. Παύλου με το κομμάτι «Δημοσθένους Λέξις» του Δ. Σαββόπουλου από το Βρώμικο Ψωμί και ακούστηκαν μεταξύ άλλων το Like A Rolling Stone του Bob Dylan και ένα τραγούδι των Nine Inch Nails από το υπέροχο ακουστικό τρίο της Αγγελικής Τουμπανάκη που έδωσε μια άλλη διάσταση στα τραγούδια με τα φωνητικά της, κομμάτια που ήταν προσαρμοσμένα για να παιχθούν σε ένα τέτοιο χώρο. Μαζί η αρπίστα Maria-Christina Harper και ο ντράμερ Ηλία Δουμάνη.

*Οι φωτογραφίες της εκδήλωσης είναι του Γιάννη Αλεξίου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!