Vinyl Is Back – Ημέρα 3η (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ)

Η τρίτη και τελευταία μέρα του Vinyl Is Back προσφέρεται για παζάρι στις τιμές δίσκων γεγονός που προσέλκυσε μυριάδες φίλους του βινυλίου…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
10/03/2014

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου

που βρήκαν σημαντικούς δίσκους σε πολύ χαμηλές. 

Κυριακή και από τις 11 που άνοιξαν οι πόρτες μια λαοθάλασσα βρέθηκε  στο Δ12, «Μηχανουργείο» της Τεχνόπολις ψάχνοντας δίσκους υπό τους ήχους του Εν Λευκώ, που έβγαινε ζωντανά από τα ηχεία του Vinyl Is Back. Μετά το προχθεσινό τετράωρο σετ της Κάφκα κατά κόσμον Κατερίνας Καφεντζή, που έπαιξε βινύλια ανεβάζοντας το θερμόμετρο στο χώρο, τη σκυτάλη την Κυριακή στις 5 το απόγευμα πήρε ο Νίκος Δρογώσης με τα δικά του βινύλια!

Πολλοί από τους επισκέπτες ήρθαν για δεύτερη και τρίτη μέρα έχοντας κάνει… το στέκι τους το τριήμερο αυτό και ανάμεσά τους είναι κάποιοι γνωστοί καλλιτέχνες που η παρουσία τους… προδίδει και την αγάπη τους για τα βινύλια. Ένα πέρασμα έκανε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας που έχει συλλογή βινυλίων δείχνοντας προτίμηση στον πάγκο του Mr. Vinylios, το πάγκο του Γιάννη Μαύρου, φίλου του και στιχουργού πολλών τραγουδιών του. 

Φανατικός και… αχόρταγος βινυλιομανής ο ντράμερ και μέγας λάτρης των Beatles, Μάνος Νεόφυτος που η συλλογή του, όπως μας είπε, αγγίζει τις 30.000 lps αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να παίρνει δίσκους. «Είμαι στο στοιχείο μου!», είπε «έρχομαι για δεύτερη μέρα στο Vinyl Is Back και πραγματικά περνάω πολύ καλά εδώ μέσα, βρίσκω βινύλια που μου λείπουν και πολλούς φίλους μου και τα λέμε». 

 Ο περισσότερος κόσμος φαίνεται να δείχνει προτίμηση σε δίσκους που κυμαίνονται από 1 έως 20 ευρώ καθώς  απ’ όσο φαίνεται οι σπάνιοι και συλλεκτικοί δίσκοι των 200 και 300 ευρώ, αλλά και ακόμη πιο ακριβοί, παραμένουν κρεμασμένοι στους τοίχους. Δεν έκαναν αίσθηση πωλήσεις συλλεκτικών δίσκων, όπως άλλες φορές. Αυτό φυσικά είναι ένα εμφανές δείγμα της οικονομικής στενότητας που πλέον αντιμετωπίζει ο κόσμος καθώς ακόμη και συλλέκτες με οικονομική επιφάνεια σκέπτονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. 

«Βρήκα καλούς δίσκους σε πολύ καλές τιμές στο Vinyl Is Back με ωραία μουσική καθώς αυτό είναι το ζητούμενο», μας είπε ο κιθαρίστας Μανώλης Σκουλάς. «Έχω πολύ καιρό να αγοράσω δίσκους, αλλά τώρα μπήκα στον πειρασμό και πήρα μερικά βινύλια. Πέρασα πολύ καλά όση ώρα είμαι εδώ, συνάντησα φίλους και ανταλλάξαμε απόψεις για την μουσική. Πρέπει το Vinyl Is Back να γίνεται πιο συχνά», συμπλήρωσε ο Μ. Σκουλάς. 

Πραγματικά είναι πολύ θετικό για την ψυχολογία του κόσμου να παίρνει μέρος σε μια πετυχημένη διοργάνωση, που συγκεντρώνει πολύ κόσμο και εκπέμπει θετική ενέργεια σε μια δύσκολη περίοδο που όλοι βιώνουμε. Έτσι περνάει ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι κάτι συμβαίνει και η ελπίδα μένει ζωντανή στους ανθρώπους κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό τον καιρό.  

Πολύς κόσμος ανάμεσα σε όσους συναντήσαμε στο χώρο αυτό ενώ είχε δουλειά πριν 5 μήνες που πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Vinyl Is Back, αυτή τη φορά είναι άνεργοι κάτι που φανερώνει τους γρήγορους ρυθμούς που οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία και την οικονομική στενότητα. 

Ο Παναγιώτης από τον Ταύρο ψάχνει ένα διπλό δίσκο του Βασίλη Τσιτσάνη που ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Ηράκλειο της Κρήτης. «Είμαι άνεργος εδώ και πέντε χρόνια. Θέλω να βρω το δίσκο αυτό του Τσιτσάνη γιατί τον είχα σε κασέτα που μου είχε γράψει η αδερφή μου και δεν παίζει πια. Είναι ένας δίσκος που πρέπει να ακούσουν όλοι όσοι έχουν την Ελλάδα μέσα τους», μας είπε. «Ο Τσιτσάνης δεν έμπαινε σε πλοίο και το έκανε τότε μια φορά για να πάει να παίξει στην Κρήτη. Αυτή είναι η σπουδαιότητα της ηχογράφησης αυτής. Τον είδα χθες σ’ ένα πάγκο το δίσκο αυτό και ήρθα σήμερα να τον αγοράσω. Η δική μου ιστορία είναι ότι εδώ και μερικά χρόνια μέσα στην ανεργία που αντιμετωπίζω έχω αρχίσει να σκιτσάρω και το κάνω καλά, όπως μου λένε οι φίλοι. Ελπίζω να βρω και δουλειά…». Ο Παναγιώτης τελικά δεν διέθεσε τα 20 ευρώ να πάρει το δίσκο αυτό, αλλά έφυγε με ένα βινύλιο του Jerry Lee Lewis που δεν είχε και ήταν πιο οικονομικό. Παλιός ροκαμπιλάς και ως γνωστόν οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται !

Η Κατερίνα πήρε το δισκάκι 45 στροφών των Fratelli και Μακεδονομάχων με τα μοναδικά σωζόμενα ηχογραφήματά τους από μια πρόβα στις αρχές του 1974 που κυκλοφόρησε η B-otherSide records με δύο τραγούδια τους «Το όνειρο» και «Οι Αρχές» με το Νίκο Παπάζογλου στα φωνητικά στο ξεκίνημα της πορείας του. Η κυρία αυτή έψαχνε επίσης παλιά τεύχη του περιοδικού Μουσικό Εξπρές που έβγαζε ο μάνατζερ των σούπερ γκρουπ της Θεσσαλονίκης, Τάσος Ψαλτάκης. Το πήρε αυτό το αυτί μου κι άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση καθώς ο αείμηνστος Τάσος ήταν κοινός μας φίλος, πολυαγαπημένος, και βέβαια είχαμε πολλά να πούμε. Πάντα σημείο αναφοράς στις συζητήσεις είναι η μουσική και οι άνθρωποι που την αγαπούν !

Επίσης μεγάλη ζήτηση έχει και το πρώτο βιβλίο για τους Socrates που έβγαλε η Αγγελική Σκούρτη και περιέχει σε κόμικς με μια καταπληκτική δική της τεχνική που είναι στα όρια της φωτογραφίας, την ιστορία του συγκροτήματος. Στις σελίδες του «Soctates Στιγμές Ροκ – Στιγμές Ζωής» (εκδόσεις Comicworld)  απεικονίζονται όλα τα μέλη που πέρασαν από τους Socrates και οι σημαντικότερες στιγμές της ζωής τους. Άλλωστε πολλοί φίλοι των κόμικς επισκέφτηκαν  το Vinyl Is Back που αυτή τη φορά έκανε άνοιγμα και στο κόμικ. 


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!