Το «Σμυρνέικο Μινόρε» της Γλυκερίας δίπλα στη θάλασσα

(VIDEO & PHOTOS) Στιγμιότυπα από το «Σμυρνέικο Μινόρε» στο «Φεστιβάλ στη θάλασσα» και δηλώσεις της Αντιδημάρχου Δραπετσώνας - Κερατσινίου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το παλιό εργοστάσιο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, με τις διατηρητέες εγκαταστάσεις και την πανύψηλη καμινάδα, αλλά και τη θάλασσα που φτάνει σχεδόν ως τη σκηνή, αποτελούν το φυσικό σκηνικό του χώρου, που μεταμορφώθηκε σε ένα Πολυχώρο εκδηλώσεων, το Πάρκο Εργατιάς

Το βράδυ του Σαββάτου 15 Ιουλίου 2017 ο χώρος πλημμύρισε ξανά από κόσμο, που συγκεντρώθηκε για να απολαύσει το «Σμυρνέικο Μινόρε» της Γλυκερίας, μαζί με τους Dilek Koc, Αρετή Κετιμέ & Βασίλη Προδρόμου. Το «Σμυρνέικο Μινόρε» για το οποίο έχω ξαναγράψει αρκετές φορές, είναι μια από τις παραστάσεις που η Γλυκερία παρουσιάζει αυτό το διάστημα, παράλληλα με τις προσωπικές της συναυλίες, αλλά και τη «Γυναικεία Υπόθεση» με τις Μαρινέλλα & Ελένη Βιτάλη.

Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι, από τη θάλασσα της Σμύρνης έως την Κωνσταντινούπολη και τον Βόσπορο κι από την αγορά της Καππαδοκίας έως τα καφέ - αμάν, που αυτή τη φορά παρουσιάστηκε, λόγω έλλειψης χώρου, σε μια πιο λιτή μορφή, δηλαδή χωρίς το χορευτικό συγκρότημα και με κάποιες προσθαφαιρέσεις στα τραγούδια, αλλά πάντα με την εξαιρετική, πολυμελή ορχήστρα της Γλυκερίας, υπό την επιμέλεια του Στέλιου Φωτιάδη.

Με την αφορμή αυτής της συναυλίας, βρέθηκα για πρώτη φορά στο Πάρκο Εργατιάς, όπου πραγματοποιείται το Φεστιβάλ «Λιπάσματα 2017: Φεστιβάλ στη θάλασσα» με ελεύθερη είσοδο και πρέπει να πω πως ο χώρος μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, αν και το αμφιθέατρο δεν έχει σχεδιαστεί για τόσο μαζικές προσελεύσεις.

Στη συναυλία παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, κ. Χρήστος Βρεττάκος, και ευκαιρίας δοθείσης, ζήτησα από την Αντιδήμαρχο κ. Σταυρούλα Συράκου να μας πει δυο λόγια για την προσπάθεια που γίνεται στο χώρο. «Ήταν ένας χώρος εγκαταλελειμμένος. Τον αναλάβαμε το Γενάρη του 2017, οπότε κάναμε ό,τι προλάβαμε σε 5-6 μήνες, στα πρώτα 40 - 45 στρέμματα. Έχει διαμορφωθεί με ίδιες δυνάμεις, δηλαδή με υπαλλήλους του Δήμου και ίδιους πόρους. Έχουμε κατ’ αρχήν το θέατρο, όπου γίνονται γύρω στις 30 συναυλίες και θεατρικά φέτος, τρεις αθλητικούς χώρους και το κυλικείο, που λειτουργεί κάθε μέρα από το απόγευμα και μετά. Είναι χώρος και περιπάτου και αναψυχής, όπου φυτέψαμε και πολύ πράσινο, πολλά δέντρα. Φιλοδοξούμε μέχρι του χρόνου να έχουμε προσθέσει κι άλλα πράγματα, όπως ποδηλατόδρομο κι άλλους χώρους αναψυχής & άθλησης» μας εξήγησε.
lipasmataglikeria02.jpg
Όπως συμβαίνει συχνά σε εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, τα περίπου 2000 καθίσματα γέμισαν από νωρίς, με αποτέλεσμα ο κόσμος να απλωθεί γύρω από τις κερκίδες και τη σκηνή και να παρατηρηθούν οι γνωστές «μάχες» για μια καρέκλα - αν και τελικά όλοι απόλαυσαν τη βραδιά και τις εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών.

Πάνω σ’ αυτό, η κ. Συράκου δήλωσε: «Του χρόνου ελπίζουμε ότι θα αυξηθούν οι θέσεις. Φέτος κάναμε ό,τι καλύτερο ήταν δυνατό. Η χωρητικότητα του θεάτρου είναι γύρω στις 2000, η κ. Γλυκερία είχε πολλούς περισσότερους, όπως και πολλές άλλες συναυλίες που ξεπερνάνε τη δυναμική του θεάτρου. Αρχικά δε ξέραμε τι πρέπει να περιμένουμε, είναι και χρόνια που ο Δήμος δεν έχει διοργανώσει αντίστοιχο φεστιβάλ. Πιστεύαμε ότι θα πάει καλά. Μας βοήθησε το γεγονός ότι πολύ μεγάλοι καλλιτέχνες δέχτηκαν να παίξουν σ’ ένα χώρο που δεν τον ήξεραν, δεν ήταν δοκιμασμένος, δεν ήταν στα γνωστά στέκια. Ο κόσμος αγκαλιάζει την προσπάθεια, κάποιοι μάλιστα έρχονται σταθερά σε όλα και φέρνουν και τις δικές τους καρέκλες πλέον. Δεν ταλαιπωρείται ο κόσμος, γενικά, γιατί υπάρχει άπλα, υπάρχει και παρκινγκ και η Δραπετσώνα σαν μέρος δεν είναι δύσκολο για να παρκάρει κάποιος κι έξω».

Εκτός από την Αρετή Κετιμέ που έπαιξε σαντούρι & το Βασίλη Προδρόμου που έπαιξε μπαγλαμά, έπαιξαν επίσης οι: Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου κανονάκι, Γιώργος Ρόκας μπουζούκι, Ζήσης Σκλαβουνάκης βιολί, Dasho Kurti ακορντεόν, Κωνσταντίνος Φωτιάδης κιθάρα & λάφτα, Πόλυς Πελέλης μπάσο, Πέτρος Πελέλης & Άγγελος Κουσάκης κρουστά. Στον ήχο ήταν ο Νίκος Ρούντος & στα φώτα ο Παναγιώτης Φερδινάλης.

Φωτογραφίες παράστασης & βίντεο: Κωνσταντίνα Σαρρή
Φωτογραφίες χώρου: Κίκα Α. Ρόκα

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!