To «Απάνθισμα» του Μιχάλη Κουμπιού στο ΙΜΚ

Ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός, με δημιουργική πορεία άνω των 3 δεκαετιών, γιόρτασε στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», 31 χρόνια instrumental.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Συναυλία στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», 18 Μαΐου 2017


Μια συναυλία με συνθέσεις από την οργανική εκδοχή του «Μάης χωρίς Άνοιξη» του 1986 έως σήμερα στα οργανικά κομμάτια του δίσκου «Ανθός» για σόλο ακορντεόν με την Κατερίνα Λέκκα που αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα.

Ο Μιχάλης Κουμπιός ξεφύλλισε ένα μεγάλο τόμο μουσικών ιδεών και επιχείρησε να χωρέσει σε δύο σετ τον μουσικό του κόσμο. Μαζί του είχε πολύπειρους ταξιδευτές: μουσικούς που ανέβασαν ψηλά τον πήχη από τις πρώτες νότες.

Η μουσική του Μιχάλη Κουμπιού γεμάτη φως και ποικιλία πέρασε στο κοινό που γέμισε την αίθουσα: μετρήσαμε μόνο οχτώ θέσεις κενές.

Ήταν μια πολυεπίπεδη σύγχρονη συναυλία με τον λυρισμό κυρίαρχο. Ένα οπτικοακουστικό θέαμα - ακρόαμα από αυτά που σπανίζουν.

Ακομπλεξάριστη και ταυτόχρονα συγκροτημένη, η συναυλία - γιορτή του Έλληνα συνθέτη, δε θυσιάστηκε ούτε στιγμή στον συνηθισμένο βωμό της αποδοχής.

Η μελωδική electronica του πρώτου μέρους με τις πολυδιάστατες προβολές καθήλωσε τους θεατές και αποτέλεσε μάλλον μία ευχάριστη έκπληξη.

Έκπληξη αποτέλεσε και το έντονα πολυεθνικό κοινό, προφανώς επισκέπτες - τουρίστες που βρέθηκαν στην Αθήνα και γνώριζαν τη μουσική του Μιχάλη Κουμπιού η οποία φιλοξενείται συχνά σε διεθνείς συλλογές. Μαγνήτης γι' αυτό το κοινό αποτέλεσε η σύνθεση «Αστραδενή» που φιλοξενήθηκε στη διεθνή συλλογή Buddha Bar, την οποία ζήτησαν με επιμονή από το συνθέτη να ξαναπαίξει στο τέλος της συναυλίας, χωρίς ωστόσο εκείνος να τους κάνει το χατίρι!

Σε αντιστάθμισμα μέθυσαν από τις πενιές του βιρτουόζου Θανάση Βασιλά. Χτυπώντας ρυθμικά τα χέρια τους στα χασάπικα λίγο ακόμη και θα σηκωνόταν να χορέψουν το «Συρτάκι του Πειραιά».

Η συμμετοχή του Μάνου Αχαλινωτόπουλου στο σωστό σημείο απογείωσε τις συνθέσεις του Μιχάλη Κουμπιού, ταξιδεύοντας μας με το κλαρίνο του στα ψηλά ελληνικά βουνά.

Ο Σταύρος Καβαλιεράτος στο κοντραμπάσο απλά επιβεβαίωσε την φήμη του: ένας έμπειρος πολυστιλίστας μουσικός με βαθιά μέσα του την αισθητική αντίληψη της σύγχρονης μουσικής.

Λίγο πριν το φινάλε ο συνθέτης ευχαριστώντας το ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» για τη φιλοξενία, φώτισε άγνωστες πτυχές του σπουδαίου σκηνοθέτη - διανοητή ενώ ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης ερμήνευσε μοναδικά μόνο με την κιθάρα του τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη.

Μεταξύ άλλων στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ακούσαμε έργα για κιθάρα από το άλμπουμ «Damma Dama» με τον κιθαριστή Στάθη Σκανδαλίδη, αποσπάσματα από την «Τήλο» αλλά και από το αγαπημένο άλμπουμ στο τουριστικό κοινό «Nocturnal».

Ο ήχος του Γιώργου Φραγκέλη με μαεστρία έδωσε στο κάθε κομμάτι ό,τι χρειαζόταν ενώ οι φωτισμοί του Γιώργου Ελένη συνοδοιπόρησαν αισθητικά με τα εικαστικά ψηφιακά κολλάζ.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!