Το «Άξιον Εστί» στη Θεσσαλονίκη

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ & ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ)
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Είναι μερικά έργα που όσες φορές και να τα ακούσεις, όσες φορές και να τα δεις, πάντα θα ανακαλύπτεις μέσα τους νέα στοιχεία. Πολύ περισσότερο όταν εκτελούνται προσεγμένα και επιμελημένα.


Ένα από αυτά τα έργα είναι και «Το Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, που παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης. Στο ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή ήταν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, βαρύτονος ο Κώστας Ραφαηλίδης και αφηγητής ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας. Συμμετείχαν η Μεικτή και Παιδική χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» υπό τη διεύθυνση του Χρυσόστομου Σταμούλη και της Ιωσηφίνας Κατωφλίδου και η Orchestra Μobile την οποία διηύθυνε ο Θεόδωρος Ορφανίδης. Έπαιξαν μπουζούκια οι Δημήτρης Ατζέμης, Γιώργος Καραμφίλλης και σαντούρι ο Βαγγέλης Πασχαλίδης.


Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό της, η Orchestra Μobile δημιουργήθηκε από την Σόνια Θεοδωρίδου και τον Θεόδωρο Ορφανίδη το 2010. Στόχος της ορχήστρας είναι ο συγκερασμός μουσικών από ολόκληρη την Ευρώπη, συνδέοντας το Όσλο με την Αθήνα, το Άμστερνταμ με τη Βαρσοβία, την Λισσαβόνα με το Βερολίνο. Χάρη σε ένα εξαιρετικό δίκτυο μουσικών υπάρχει μια ορχήστρα η οποία είναι ευέλικτη και έτοιμη να παίξει. Η πολυφωνία, ο πλουραλισμός, η παράδοση που φέρει κάθε μουσικός, δίνει στην Orchestra Μobile ένα μοναδικό δείγμα χαρακτηριστικών, ενώ παράλληλα έχουμε την πρώτη κινητή ορχήστρα της Ευρώπης. Εξαιρετικός πρεσβευτής της ελληνικής λόγιας μουσικής στο εξωτερικό, έχει δώσει σειρά επιτυχημένων κονσέρτων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Οι δυο χορωδίες του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, παιδική και νέων δημιουργήθηκαν το 1991, από τον πατέρα Δαβίδ Τζιουμάκα, προϊστάμενο του Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και τον Χρυσόστομου Σταμούλη. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν συμπράξει με μεγάλους συνθέτες, όπως Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιάννης Μαρκόπουλος και τραγουδιστές όπως Γιώργος Νταλάρας, Πέτρος Γαϊτάνος, Κώστας Μακεδόνας κλπ. Έχουν δώσει σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ πλούσια είναι και η δισκογραφία τους.

Η παράσταση ξεκίνησε με ένα ηχητικό μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Στο τέλος του μηνύματός του ο συνθέτης εξέφρασε τη λύπη του που δεν μπόρεσε να παραστεί σε μια τόσο σημαντική για τη χώρα του, αλλά και για εκείνον προσωπικά στιγμή και έκλεισε λέγοντας «Όμως δεδομένου ότι εγώ είμαι το έργο μου, έτσι κι αλλιώς θα βρίσκομαι κοντά σας». (Στο ηχητικό που συνοδεύει το κείμενο μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το μήνυμα).


Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος καθώς και ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου*.

Τόσο οι τρεις ερμηνευτές, όσο και οι χορωδίες και η ορχήστρα χάρισαν ψυχωμένες ερμηνείες και παιξίματα. Μοναδική ένσταση η, ελαφρώς γρηγορότερη ταχύτητα που παίχθηκαν κάποια αποσπάσματα του έργου, όπως το «Της αγάπης αίματα»… Αυτό όμως είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στη σημασία που έχει η παρουσίαση ενός τέτοιου έργου, από νέους στην πλειοψηφία ανθρώπους, πολύ περισσότερο στη σημερινή εποχή με τα γεγονότα και τις καταστάσεις που διαδραματίζονται καθημερινά δίπλα μας… Για να λάβουν επιτέλους, «τα όνειρα δικαίωση»….

χαιρετισμός του Υπουργού Μακεδονίας- Θράκης

Ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Μπονδούκα, ταμία της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης για τη συνεργασία του.

Φωτογραφίες: Χαϊκάλης Θεόδωρος. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.
Video: Θανάσης Γιώγλου

 

Φωτογραφία Νο 3: Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος με τον μπουζουξή της ορχήστρας Γιώργο Καραμφίλλη και τον συντάκτη του «Ογδόου» Θανάση Γιώγλου
Φωτογραφία Νο 4: Ο Τάσος Νούσιας με τον Θανάση Γιώγλου

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!