«Το Άξιον Εστί» με Μητσιά και Βαλτινό στην Καλαμαριά

Το αδιαχώρητο χθες βράδυ στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (Πλατεία Δημαρχείου) στην παρουσίαση του «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη,
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται φέτος, από τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Καλαμαριάς. Ενός έργου που στην Ελλάδα μόνο, έχει γνωρίσει τουλάχιστον πέντε δισκογραφημένες εκτελέσεις (Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Γιώργος Νταλάρας-δυο φορές-, Γιάννης Κότσιρας, Παιδική Χορωδία Πνευματικού Κέντρου Δήμου Μοσχάτου), ενώ έχει ηχογραφηθεί τόσο στη σουηδική όσο και στη γερμανική γλώσσα.

Σολίστες, στο ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή ο Μανώλης Μητσιάς (ο οποίος έχει ερμηνεύσει δεκάδες φορές το έργο ζωντανά), ο Γρηγόρης Βαλτινός στα μέρη του αφηγητή και ο ψάλτης-βαρύτονος Απόστολος Σωτηρούδης. Συνέπραξαν μαζί τους η Νέα χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς, η Πολυφωνική χορωδία Σταγείρων-Ακάνθου Δήμου Αριστοτέλη και η Χορωδία της μουσικής σχολής Ρεντίνας Δήμου Βόλβης, υπό τη διδασκαλία-διεύθυνση του Σταύρου Καραμάνη.


Μπουζούκια έπαιξαν ο Στάθης Σαββίδης με τον Γιώργο Καραμφίλλη, ενώ τη γενική διεύθυνση της συναυλίας είχε ο Κωστής Παπάζογλου. Η συναυλία, που πραγματοποιήθηκε με ελεύθερη είσοδο, ήταν η εναρκτήρια εκδήλωση των εκδηλώσεων «Παρά θιν’ αλός» που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τον Δήμο Καλαμαριάς.


Στην πλατεία δεν έπεφτε κυριολεκτικά καρφίτσα. Τόσο μεγάλο πλήθος είχε να συγκεντρωθεί στην Καλαμαριά από το Σεπτέμβρη του 2008 και τη συναυλία αφιέρωμα στο Σταύρο Κουγιουμτζή (και πάλι στα πλαίσια του «Παρά θιν’ αλός») από το Γιώργο Νταλάρα. Χαρακτηριστικό δείγμα της αξίας και της δύναμης των μεγάλων καλλιτεχνών και των σπουδαίων διαχρονικών έργων.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Αντιδημάρχου Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας Νίκου Ζαχαριάδη και του Δημάρχου Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως:

 

«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη βραδιά, είναι η βραδιά της μουσικής, ένας τελετουργικός διαλογισμός. Νιώστε την επικαιρότητα του “Άξιον Εστί”, του αθάνατου έργου του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη μέσα από τη φωνή του Μανώλη Μητσιά και την απαγγελία του Γρηγόρη Βαλτινού. Γιατί φίλες και φίλοι μου το μουσικό φαινόμενο είναι ασήμαντο, όταν δεν αγγίζει την ψυχή του πρώτου και τελευταίου συντελεστή, του ανθρώπου».

Ήταν πολύ θετικό το ότι δίπλα από τη σκηνή είχε τοποθετηθεί οθόνη, από την οποία περνούσαν οι στίχοι και τα κείμενα του έργου στα ελληνικά και τα αγγλικά. Εκτός από τους εγνωσμένης αξίας πλέον, Μανώλη Μητσιά και Γρηγόρη Βαλτινό, εντυπωσιάστηκα από τις ερμηνείες του βαρύτονου Απόστολου Σωτηρούδη, τον οποίο δεν ήξερα και ομολογώ πως ήταν εξαιρετικός. Απέδωσε τα δύσκολα μέρη του ψάλτη, βάζοντας συγχρόνως μια λαϊκότητα στην ερμηνεία του. Εντύπωση μου έκανε επίσης πως, ενώ είχα συνηθίσει στις συναυλίες με το «Άξιον Εστί» ν’ ακούω το κοινό να τραγουδά μόνο στα λαϊκά τραγούδια, χθες άκουσα αρκετούς γύρω μου, να τραγουδούν και στα μέρη του ψάλτη.

 

Η εκδήλωση έκλεισε με τους ερμηνευτές και το κοινό της Καλαμαριάς να τραγουδούν με μια φωνή «Μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου…» Υπάρχει άραγε σήμερα πιο επίκαιρος στίχος;

 


Φωτογραφίες συναυλίας:
Νίκος Παντής
Φωτο Νο 5: Ο Μανώλης Μητσιάς με τον μπουζουξή Γιώργο Καραμφίλλη πριν την έναρξη της συναυλίας
Τεχνική επεξεργασία video: Μάκης Ιωακειμίδης

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!