Το «Άγρυπνο φεγγάρι» του Νότη Μαυρουδή στον Ιανό

(VIDEO & PHOTOS) Όσα έγιναν στην παρουσίαση του βιβλίου - cd.
Το «Άγρυπνο φεγγάρι» του Νότη Μαυρουδή στον Ιανό Φωτογραφία: NDP Photo Agency
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Την Παρασκευή 31 Μαΐου το βράδυ παρουσιάστηκε στον Ιανό το βιβλίο - cd «Άγρυπνο φεγγάρι» σε μουσική Νότη Μαυρουδή και ποίηση των Γιώργου Σεφέρη, Γιώργου Σαραντάρη, Γεώργιου Βυζυηνού, Μαρίας Πολυδούρη, Κώστα Βάρναλη, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και Κώστα Καρυωτάκη. Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι Σωκράτης Μάλαμας, Νένα Βενετσάνου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μόρφω Τσαϊρέλη, Χρήστος Θηβαίος και Μαρία Θωΐδου. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, σκηνοθέτης, αρθρογράφος Αντώνης Μποσκοϊτης, ενώ μίλησαν ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, ο αρχειοθέτης της Ελληνικής δισκογραφίας Πέτρος Δραγουμάνος, η πεζογράφος Μάρω Δούκα και η δημοσιογράφος Ευγενία Λουπάκη.

Όλοι όσοι αναφέρθηκαν στο «Άγρυπνο φεγγάρι» τόνισαν τη σημασία αυτού του βιβλίου - cd, μια και όλα τα μελοποιημένα ποιήματα είναι εκτός από αγαπημένα και διαχρονικά. Ο ίδιος ο συνθέτης, πήρε τελευταίος τον λόγο λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε μια ξηρή δισκογραφικά εποχή και ότι δυσκολεύτηκε πάρα πολύ για επιτύχει την έκδοση του «Άγρυπνου φεγγαριού», αλλά αισθάνεται πολύ τυχερός που αυτό τελικά έγινε από τις εκδόσεις Ιανός και τον Γιώργο Καρατζά.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς που ήταν μουσικό (σε ακουστική μορφή με δύο κιθάρες, εκείνη του Μαυρουδή και του Γιώργου Τοσικιάν), οι Νένα Βενετσάνου, Μόρφω Τσαϊρέλη και Μαρία Θωΐδου ερμήνευσαν κάποια από τα τραγούδια («Βλάβη», «Μου φαίνεται πως η άνοιξη», «Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες», «Ω, χαμηλώστε αυτό το φως», «Κοντά σου» -σε δεύτερη εκτέλεση, μια και η πρώτη ήταν από τη Σοφία Βόσσου το 1984-, «Νυχτερινό» και «Έλα να δεις την Άνοιξη»). Η παρουσίαση έκλεισε ευχάριστα με τις τρεις καλλιτέχνιδες να ερμηνεύουν όλες μαζί ένα ξεχωριστό τραγούδι του Μαυρουδή σε στίχους Άλκη Αλκαίου, το «Πρωινό τσιγάρο».

Πολύς κόσμος από τον καλλιτεχνικό χώρο παραβρέθηκε σε αυτήν την παρουσίαση, μια και ο Νότης Μαυρουδής είναι εκτός από όλα τα άλλα, ένας πολύ αγαπητός άνθρωπος. Οι Γιώργος Μονεμβασίτης, Αναστασία Μουτσάτσου, Σοφία Μανουσάκη, Γιώργος Τσάμπρας, Κώστας Φασουλάς και Θανάσης Συλιβός, ήταν κάποιοι από εκείνους που χειροκρότησαν αυτό το βιβλίο - cd.

Ακούγοντας το cd, δημιουργείται μια γλυκιά μελαγχολία. Τα λόγια των μεγάλων ποιητών, σε συνδυασμό με τις μελωδίες του Νότη Μαυρουδή και τις ερμηνείες των εξαιρετικών τραγουδιστών, κάνουν τον ακροατή να ταξιδέψει σε ήχους και εικόνες που θυμίζουν αγαπημένες μουσικές στιγμές του παρελθόντος. Ο Νότης Μαυρουδής έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με Έλληνες ποιητές. Σε αυτό το βιβλίο - cd καταπιάστηκε με επτά δημιουργούς, φτιάχνοντας 13 τραγούδια που θα παραμείνουν στο διηνεκές της ελληνικής δισκογραφίας. Καλή ακρόαση.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση στον Ιανό.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!