Το αδιαχώρητο στη «Βραδιά Τιμής» για τον Σταύρο Κουγιουμτζή στη Σαλονίκη

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ VIDEO & PHOTOS - ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ) «Η νύχτα κατεβαίνει» με 6.000 θεατές να τραγουδούν τα μεγάλα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Άσε με πάλι να σου πω... που ‘ναι τα χρόνια...»


Περισσότεροι από 6.000 θεατές (σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς), δημιούργησαν το αδιαχώρητο το περασμένο Σάββατο το βράδυ, στην Προβλήτα Α’ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή, που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ελεύθερη είσοδο. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που ταξίδεψαν τόσο από περιοχές της χώρας, όσο και από το εξωτερικό, για να παρακολουθήσουν τη συναυλία...

Τραγούδησαν ο Γιώργος Νταλάρας (που συμμετείχε αφιλοκερδώς), ο Ανδρέας Καρακότας, η Λιζέτα Καλημέρη, η Μαρία Κουγιουμτζή και η Χορωδία του Ωδείου Τούμπας του Κωνσταντίνου Ματσίγκου, σε μια σύμπραξη με τη χορωδία του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας των Γιάννη Γράμψα και Νίκου Ευθυμιάδη, ενώ παράλληλα, σε μια μεγάλη οθόνη προβάλλονταν οπτικοακουστικά ντοκουμέντα από τη διαδρομή του Σταύρου Κουγιουμτζή, σε επιλογή και επιμέλεια του υπογράφοντα...

Έτσι, εγκαινιάστηκε πανηγυρικά, από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας, ο θεσμός της «Βραδιάς Τιμής», η οποία θα είναι κάθε χρόνο αφιερωμένη, σε μια προσωπικότητα της μουσικής από την Κεντρική Μακεδονία, που μπορεί να είναι συνθέτης, στιχουργός ή ερμηνευτής. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε, πως για τη «Βραδιά Τιμής» δημιουργήθηκε από τον Στάθη Παχίδη, καλλιτεχνικό υπεύθυνο της εκδήλωσης, μια Καλλιτεχνική Επιτροπή Στήριξης, μια ομάδα συνθετών, ερμηνευτών και μουσικών από την Κεντρική Μακεδονία, που μέχρι στιγμής ανέρχονται στους 24, οι οποίοι στηρίζουν παντοιοτρόπως, συμβουλεύουν ή ακόμα και ελέγχουν το νέο θεσμό.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό της Προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Άννας Μυκωνίου, η οποία κάλεσε στη σκηνή τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, για να τιμήσει, στο πρόσωπο της συζύγου του συνθέτη Αιμιλίας, το μεγάλο απόντα της βραδιάς...

Είχα την ύψιστη τιμή, να πω στη συνέχεια λίγα λόγια για το έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή... Από κει και πέρα, το λόγο είχαν τα τραγούδια... Προς το τέλος της συναυλίας μάλιστα, ο Γιώργος Νταλάρας κάλεσε στη σκηνή την Αιμιλία Κουγιουμτζή, για να τραγουδήσει μαζί τους, εμφανώς συγκινημένη, δυο από τα κλασικά του Σταύρου... (Εντός των ημερών, θα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε και αυτό το video).
19260352 1531792826892132 2948151727643272865 n

Εντυπώσεις...


Δεν ξέρω αν σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει το «ασυμβίβαστο», αλλά λόγω της «εμπλοκής» μου με τη διοργάνωση της συναυλίας, προτίμησα αυτή τη φορά, αντί εντυπώσεων, να επιλέξω τρία ξεχωριστά κείμενα φίλων θεατών, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και έγραψαν τις εντυπώσεις τους στο διαδίκτυο...

Ελίνα Κωστελέτου

Μέσα σε μια εβδομάδα είχα την ευκαιρία και την τύχη να είμαι σε δύο συναυλίες, σε αυτή στο Περιστέρι και στη συναυλία που έγινε εχτές στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τον Σταύρο Κουγιουμτζή. Και οι δύο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ήταν σημαντικές. Εδώ θα σταθώ στη χτεσινή συναυλία.

Κάθε φορά που ανακοινώνεται μια συναυλία - αφιέρωμα στον Κουγιουμτζή, για όσους ακούνε τον Γιώργο Νταλάρα ειδικά, είναι κάτι σαν μια γιορτή. Αλλά και τιμή, ακόμη κι αν δεν δοθεί ο όρος αυτός στον τίτλο. Είναι γιορτή και τιμή για τους ακροατές. Είναι γιορτή και τιμή για τους συντελεστές. Είναι γιορτή και τιμή για το ελληνικό τραγούδι. Για τον Γιώργο Νταλάρα ειδικά, έχω την αίσθηση πως είναι κι ένα χρέος προς τον άνθρωπο που τον πίστεψε και του έδωσε ισχυρή υπόσταση μέσα από τα τραγούδια που ερμήνευσε. Γιορτή, τιμή και χρέος που δεν «ξεχρεώνει» μόνο με λόγια, αλλά και με συνεχή παρουσία, όποτε του ζητηθεί να είναι παρών σε ένα αφιέρωμα στον αγαπημένο του συνθέτη.

Του άξιζε η τιμή και αυτή η διοργάνωση στη συγκεκριμένη περίπτωση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Και χωρίς πολιτικολογίες, όταν κάποιος υπεύθυνος αποφασίζει να τιμήσει ανθρώπους του πολιτισμού, από εμένα μόνο εύσημα θα λάβει. Και θα τον προτρέψω να συνεχίσει να το κάνει και στους εν ζωή καλλιτέχνες μας. Για να νιώθουν το ενθαρρυντικό χτύπημα στην πλάτη, όσο είναι εδώ μαζί μας. Του άξιζε η τιμή του Σταύρου Κουγιουμτζή από τον κόσμο που κατέκλυσε το λιμάνι. Ένα χώρο όμορφο και οικείο με θέα τον Λευκό Πύργο και τα καραβάκια στον Θερμαϊκό.

Τα τραγούδια και μόνο γέμισαν τις ψυχές μας, γιατί δεν χρειάζονται εφέ όταν υπάρχει η ουσία. Στην περίπτωση την χτεσινή όμως χρειαζόταν και κάτι ακόμα που αποδείχτηκε ουσιώδες και θα προσπαθήσω να είμαι αντικειμενική γιατί εκείνος που ασχολήθηκε είναι χρόνια φίλος μας. Αναφέρομαι στο αρχειακό υλικό που βλέπαμε στην κεντρική οθόνη της σκηνής. Ανέκδοτο υλικό, συνεντεύξεις από τον ίδιο τον συνθέτη, τον Μάνο Ελευθερίου και τον «τραγουδιστή του» Γιώργο Νταλάρα. Δεν είναι τυχαίο που ο κόσμος χειροκρότησε και στάθηκε σε αυτά τα αποσπάσματα. Όταν κάτι γίνεται με μεράκι κι αγάπη, αυτό το αποτέλεσμα έχει. Συγχαρητήρια στον Θανάση Γιώγλου για την επιμέλεια του υλικού που είδαμε και στον Θοδωρή Χαϊκάλη για την τεχνική κάλυψη.

Δεν με ενδιαφέρει να γράψω, πόσο πολύ καλοί ήταν οι τραγουδιστές. Στάθηκα πιο πολύ στο κομμάτι της τιμής και της γιορτής. Γιατί αυτό αισθάνονταν και οι συντελεστές και οι ακροατές. Υπήρχε λόγος που ήταν στη σκηνή αυτοί οι άνθρωποι. Όπως και οι μουσικοί αρκετοί από τους οποίους αποτελούσαν και χρόνια συνεργάτες του συνθέτη και που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Και οι τεχνικοί με τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

Εν κατακλείδι, αν κι έγινε η συναυλία το πιο ζεστό και υγρό Σάββατο όπου στη διασταύρωση για τη Χαλκιδική γινόταν ο κακός χαμός... Αν και υπήρχε ημιτελικός στην τηλεόραση... Δυο ομολογουμένως αποθαρρυντικοί παράγοντες, που όμως δεν απέτρεψαν τον κόσμο να συρρεύσει, να κατακλύσει τον χώρο και να χαρεί ή να συγκινηθεί με τα τραγούδια και τους καλλιτέχνες που τα υποστήριζαν.

Δημήτρης Παυλακούδης

Η Θεσσαλονίκη τίμησε χτες το βράδυ το συνθέτη της, τον Σταύρο Κουγιουμτζή! Έναν άνθρωπο που έντυσε τα πιο όμορφα συναισθήματα με μουσική! Περισσότεροι από 5000 άνθρωποι ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ! Παρά τη ζέστη η ατμόσφαιρα ήταν ζεστή, όπως και οι τραγουδιστές και οι μουσικοί. Γι’ ακόμη μια φορά ο δικός μας Γιώργος Νταλάρας απέδειξε πως είναι ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ και μας ταξίδεψε στα μεγαλύτερα τραγούδια του Κουγιουμτζή. Δίπλα του η Λιζέτα Καλημέρη, ο Ανδρέας Καρακότας και φυσικά η κόρη του κι εκπληκτική ερμηνεύτρια Μαρία Κουγιουμτζή! Όλοι έκαναν ξεχωριστή κατάθεση «ψυχής» μαζί με τη χορωδία και τους μουσικούς για το μεγάλο συνθέτη! Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές της διοργάνωσης της βραδιάς και ιδιαίτερα στον φίλο Θανάση Γιώγλου που επιμελήθηκε το υλικό που προβλήθηκε χτες, καθώς και στους Κώστα Ματσίγκο και Στάθη Παχίδη, όπως και στην ψυχή του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφερειας Κεντρικής Μακεδονίας κ.Άννα Μυκωνίου ! Μακάρι η πόλη μας να τιμά κάθε χρόνο το Σταύρο Κουγιουμτζή με μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις! Εναν άνθρωπο που έδωσε τόσα πολλά, χωρίς να ζητήσει ποτέ τίποτε. Όπως κι όλους τους μεγάλους και τις μεγάλες δημιουργούς που γέννησε κι ανέθρεψε τούτη η πόλη. Από το Νικόλα Παπάζογλου και τον Μανόλη Αναγνωστάκη, μέχρι το Γιώργο Ιωάννου και τον Ν. Γ. Πεντζίκη. Σε κάθε τομέα! Στα γράμματα και τις τέχνες, στη μουσική και τις επιστήμες, στη θρησκεία και την πολιτική ή και την πιο κρυφή γωνιά πνεύματος και πολιτισμού. Γιατί κάποτε πρέπει να τιμούμε όσους μας τιμούν! Μόνο ετσι τιμούμε και τον ίδιο τον άνθρωπο!

Άντα Τσεσμελή

«Δίχως την καρδούλα σου»

Στο κατάμεστο λιμάνι χθες βράδυ πήρε η ψυχή μου ένα καράβι και ταξίδεψε πολλά χρόνια πίσω. Βρέθηκα να παίζω με την αδελφή μου στην αυλή του διώροφου στη Βοστώνη που μεγαλώσαμε. Δεν αισθανθήκαμε ποτέ λεπρά ορφανά στην ξενιτιά, αλλά η Πατρίδα για τους ξενιτεμένους έχει έναν παράξενο ίσκιο. Χθες βράδυ στο λιμάνι, έκλεισα τα μάτια και είδα την σιλουέτα της μητέρας μου, στο παράθυρο της κουζίνας να μαγειρεύει και να τραγουδάει αυτό το τραγούδι, φωνή αγγελική, ένας ξανθός επίγειος άγγελος. Σήκωσε το βλέμμα του ο μπαμπάς μου και την κοίταξε με θαυμασμό, κοιταχτηκαν συνωμοτικά. Ποτέ δεν μπόρεσα να σπάσω τον κώδικα τους. Κινήθηκε αργά προς το σπίτι και το επόμενο στιγμιότυπο ήταν να αγκαλιάζονται και να μας χαζεύουν... μακριά ολοι μας, από τα βάρβαρα βλέμματα του κόσμου όλου. Η μουσική τα χρόνια της ξενιτιάς είναι ένας ποιητής, νιώθεις τους κραδασμούς που δονούν το σπίτι, καταγράφει στη μνήμη εικόνες και μυρωδιές.

Χθες το βράδυ στο λιμάνι σαν το χάδι του ανέμου, ήρθε η φωνή της μητέρας μου και είπε θυμοσοφα: Έχει άλλον ουρανό η Πατρίδα.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 24/6/2017 βρέθηκα στην άκρη του νήματος. Όλα όσα έγιναν χθες και απ' οσα θα γίνουν αύριο. Νιώθω πως το νήμα είναι τεντωμένο ανάμεσα στο παρελθόν και στα χρόνια που έρχονται. Κι εμείς, ανύποπτοι σχοινοβατες του καιρού μας, περπατάμε τώρα επάνω του...

Πατρίδα Ελλάδα μη λησμονήσεις τα παιδιά μου. Δεν θέλω άλλη ξενιτιά.

(Αφιερωμένο στην φαμίλια μου)...
19260525 1531781003559981 4238299159703088 n

Έπαιξαν οι μουσικοί


Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση της ορχήστρας ήταν του Κώστα Ματσίγκου, ο οποίος έπαιξε κιθάρα. Έπαιξαν επίσης οι μουσικοί: Θανάσης Μπιλιλής (πιάνο), Παύλος Παφρανίδης & Δημήτρης Ατζέμης (μπουζούκια), Μιχάλης Πιπέρκος (σαξόφωνο, κλαρίνο, φλάουτο), Λεωνίδας Κυρίδης (μπάσο), Γιώργος Κοκκινάκης, (ακορντεόν), Νίκος Βαργιαμίδης (ντραμς), Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (τσέλο).
Επιμέλεια ήχου: Αντώνης Ζαχόπουλος & Παντελής Γιατζιτζόγλου, φωτισμοί: Γιάννης Μανιατάκος. Τεχνική επιμέλεια video: Θοδωρής Χαϊκάλης.

Το πρόγραμμα της συναυλίας


- Χαιρετισμός Άννας Μυκωνίου (Πρόεδρος Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας)
- Χαιρετισμός Απόστολου Τζιτζικώστα (Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας)
- Ομιλία Θανάση Γιώγλου για το έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή

VIDEO
1) Οργανικό ποτ-πουρί από θέματα του Σταύρου Κουγιουμτζή (Επιμέλεια Κώστας Ματσίγκος)
2) Ένας κόμπος η χαρά μου (στίχοι: Σταύρος Κουγιουμτζής) Γιώργος - Χορωδια
3) Όταν ανθίζουν πασχαλιές (Σταύρος Κουγιουμτζής) Γιώργος - Χορωδια
4) Οι ελεύθεροι κι ωραίοι (Μάνος Ελευθερίου) Γιώργος - Χορωδια
5) Το πρώτο περιστέρι (Γιώργος Θέμελης) Γιώργος - Χορωδια
6) Κάπου νυχτώνει (Σταύρος Κουγιουμτζής) Γιώργος - Χορωδια
7) Τρελοί και άγγελοι (Ντύλαν Τόμας) (Σταύρος Κουγιουμτζής) Γιώργος

VIDEO
8) Θα’ταν 12 του Μάρτη (Μιχάλης Μπουρμπούλης) Μαρία
9) Στα χρόνια της υπομονής (Μάνος Ελευθερίου) Μαρία

VIDEO
10) To πουκάμισο το θαλασσί (Άκος Δασκαλόπουλος) Ανδρέας
11) Κάποιος χτύπησε την πόρτα (Λευτέρης Παπαδόπουλος) Ανδρέας
12) Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά (Σταύρος Κουγιουμτζής) Ανδρέας

VIDEO
13) Παραμύθι ξεχασμένο (Άκος Δασκαλόπουλος) Λιζέτα
14) Τα μαύρα κοροϊδεύεις (Μάνος Ελευθερίου) Λιζέτα

VIDEO
15) Ο ουρανός φεύγει βαρύς (Σταύρος Κουγιουμτζής) Γιώργος
16) Αν ήτανε να σ’αρνηθώ (Σταύρος Κουγιουμτζής) Γιώργος

17) Το σακάκι μου κι αν στάζει (Άκος Δασκαλόπουλος) Γιώργος
18) Χάντρα στο κομπολόι σου (Άκος Δασκαλόπουλος) Γιώργος
19) Ο δραπέτης (Λάζαρος Ανδρέου) Γιώργος
20) Στα ψηλά τα παραθύρια (Λευτέρης Παπαδόπουλος) Γιώργος

VIDEO
21) Σου στέλνω χαιρετίσματα (Μιχάλης Μπουρμπούλης) Μαρία

22) Σ’ αγαπώ (Άκος Δασκαλόπουλος) Μαρία

VIDEO
23) Τα κατά Ματθαίον πάθη (Κώστας Κινδύνης) Ανδρέας
24) Έτσι είναι οι άνθρωποι (Άσε με στο μεθοκόπι) (Σώτια Τσώτου) Ανδρέας

25) Δίχως την καρδούλα σου (Άκος Δασκαλόπουλος) Ανδρέας

VIDEO
26) Τρεις η ώρα νύχτα (Μάνος Ελευθερίου) Λιζέτα
27) Εσένανε θα διάλεγα (Λευτέρης Παπαδόπουλος) Λιζέτα

28) Το κόκκινο φουστάνι (Κώστας Κινδύνης) Λιζέτα

VIDEO
29) Τώρα που θα φύγεις (Μάνος Ελευθερίου) Γιώργος

30) Ήταν πέντε, ήταν έξι (Σταύρος Κουγιουμτζής) Γιώργος
31) Όλα καλά (Σταύρος Κουγιουμτζής) Γιώργος
32) Όμως δεν ξέρω (Μιχάλης Μπουρμπούλης) Μαρία & Γιώργος
33) Δώσε μου το χέρι σου (Σώτια Τσώτου) Γιώργος
34) Σαν τα πουλιά σκορπίσαμε (Γιάννης Λογοθέτης) Λιζέτα
35) Να’μουν ο Μεγαλέξανδρος (Σώτια Τσώτου) Γιώργος
36) Βασανάκι, βασανάκι (Σταύρος Κουγιουμτζής) Ανδρεας & Γιώργος
37) Του κάτω κόσμου τα πουλιά (Μάνος Ελευθερίου) Γιώργος - Όλοι
38) Μη μου θυμώνεις μάτια μου (Σταύρος Κουγιουμτζής) Όλοι οι τραγουδιστές και η Αιμιλία Κουγιουμτζή
39) Που ‘ναι τα χρόνια (Άκος Δασκαλόπουλος) Όλοι οι τραγουδιστές και η Αιμιλία Κουγιουμτζή
40) Να ‘τανε το ’21 (Σώτια Τσώτου) Όλοι οι τραγουδιστές

Οι φωτογραφίες είναι της Μάρως Χρυσανθοπούλου και του Νικηφόρου Βιδάλη. Τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!