Τα «Θαλασσινά παλάτια» με Νταλάρα & Κορακάκη στον Πειραιά

(VIDEO, PHOTOS & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ) Εντυπώσεις, παρατηρήσεις και σκέψεις από τις δυο πρώτες συναυλίες με τα «Θαλασσινά παλάτια».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Η «αποθέωση» του γνήσιου λαϊκού τραγουδιού

Πανευτυχής και συγκινημένος, που, μετά από 32 χρόνια στη δισκογραφία, τα τραγούδια του ακούστηκαν σε ένα χώρο σαν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ήταν ο Βαγγέλης Κορακάκης, μετά το φινάλε των δυο πρώτων συναυλιών που πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα και την Τρίτη με κεντρικό ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα και «αιχμή του δόρατος» τα τραγούδια από τα «Θαλασσινά παλάτια», το δίσκο της συνεργασίας τους που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάη. Συνοδοιπόροι τραγουδιστές ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, από τους λαϊκούς ερμηνευτές που συνδέθηκαν άρρηκτα με τον Βαγγέλη Κορακάκη και το ρεπερτόριό του, η Ασπασία Στρατηγού, για την οποία έχω ξαναγράψει πως θεωρώ μια από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες της τελευταίας δεκαπενταετίας και «το μήλο που έπεσε κάτω από τη μηλιά», ο συνεχώς εξελισσόμενος τόσο στο μπουζούκι, όσο και στο τραγούδι, Βασίλης Κορακάκης.

Στο πρώτο μέρος ακούστηκαν τραγούδια από τα «Θαλασσινά παλάτια», αλλά και την υπόλοιπη εργογραφία του Βαγγέλη Κορακάκη, ενώ το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με μια ενότητα τραγουδιών για τον Πειραιά και συνεχίστηκε με μια επιλογή από κλασικές επιτυχίες του παλιού λαϊκού τραγουδιού, ξεσηκώνοντας το κοινό, με ιδιαίτερες αναφορές στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και με εναλλαγές από βραδιά σε βραδιά. Εναλλαγές που, βλέποντας το χαρτί με το πρόγραμμα που διανεμήθηκε στους μουσικούς, φαντάζομαι πως θα συνεχιστούν στις δυο συναυλίες που απομένουν. Έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στα «ξεχασμένα διαμάντια» του λαϊκού τραγουδιού, δεν μπορώ να μην κάνω ιδιαίτερη μνεία σε τραγούδια που δεν ακούγονται πολύ συχνά ή ακούστηκαν για πρώτη φορά από τον Γιώργο Νταλάρα, όπως είναι «Στον Πειραιά συννέφιασε», «Της κοινωνίας η διαφορά», «Ίσως αύριο», «Μέσα απ’το παλιό μου σπίτι», «Ας ήταν τ’ όνειρο να βγει» και «Όταν σημάνει η ώρα»…

Κάποια από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δυο πρώτων συναυλιών ήταν πως, ίσως για πρώτη φορά μετά το 1996 και τις συναυλίες του Νταλάρα με τον Χρήστο Νικολόπουλο με τα «Μεθυσμένα τραγούδια», ακούστηκαν σε συναυλία του ερμηνευτή συγκεντρωμένα, τόσο πολλά καινούργια λαϊκά τραγούδια.

Εύχομαι και ελπίζω τα «Θαλασσινά παλάτια» να βρουν στο μέλλον τη θέση που τους αξίζει και στις πολυσυλλεκτικές, από πλευράς ρεπερτορίου, συναυλίες του. Νομίζω επίσης, πως στο πρώτο μέρος χωρούσαν και τα τρία καινούργια τραγούδια που έμειναν εκτός, «Ήλιε που δεν ξημέρωσες», «Τώρα που γύρισες» και «Δος μου φαρμάκι». Σχολιάζοντας μάλιστα τους στίχους του τραγουδιού του Βαγγέλη Κορακάκη «Τα παιδιά της ερημιάς», που αναφέρεται στους 200 εκτελεσθέντες του μπλόκου της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, ο Γιώργος Νταλάρας είπε πως, ενώ έχουν γραφτεί αριστουργήματα για το χάρο και το θάνατο, τόσο από τους ποιητές, όσο και στα δημοτικά τραγούδια, όπως «Ο άρχων του σκότους», «Ο βασιλιάς του Άδη» κλπ, «Αυτός ο τύπος (ο Κορακάκης) λέει τα πράματα με τ’ όνομά τους… Είσαι πεντάρφανος και φουκαράς…»

Ξεχωριστές ήταν επίσης οι στιγμές του δευτέρου μέρους, όταν επί σκηνής συνέπραξαν πέντε μπουζουξήδες. Βαγγέλης και Βασίλης Κορακάκης, Γιώργος Μάτσικας, Γεράσιμος Ανδρεάτος και Γιώργος Νταλάρας.

Έπαιξαν οι μουσικοί


Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο), Γιώργος Μάτσικας (μπουζούκι), Χρήστος Ζέρβας (κιθάρα, φωνητικά), Θανάσης Σοφράς (κοντραμπάσο), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν) και Στράτος Σαμιώτης (κρουστά). Ο Βαγγέλης με τον Βασίλη Κορακάκη έπαιξαν μπουζούκι, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, μπουζούκι και μπαγλαμά και ο Γιώργος Νταλάρας κιθάρα, μπουζούκι και μπαγλαμά. Τον ήχο φρόντισαν ο Παντελής Γιατζιτζόγλου με τον Αντώνη Ζαχόπουλο και τους φωτισμούς ο Γιάννης Μανιατάκος.

Εκ μέρους του Ogdoo Music Group, το βράδυ της Δευτέρας παραβρέθηκαν στο θέατρο ο Νίκος Αναγνωστάκης, ο Αντώνης Αναγνωστάκης, ο Παναγιώτης Κακαράς και η Κίκα Α. Ρόκα.

Οι συναυλίες θα επαναληφθούν την Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Μαρτίου στις 9 το βράδυ.

Το πρόγραμμα της συναυλίας


Μέρος 1ο

Όλα τα τραγούδια, πλην του τελευταίου, είναι σε μουσική και στίχους του Βαγγέλη Κορακάκη. Χάριν συντομίας αναφέρουμε μόνο τα μικρά ονόματα των ερμηνευτών.
1) Οργανικό από το «Λαύριο»
2) Θαλασσινά παλάτια – Γιώργος, Όλοι
3) Χαράζει στη στράτα μου – Γιώργος, Βασίλης
4) Καρδιά θλιμμένη – Γιώργος, Βασίλης
5) Σιγά, σιγά – Γιώργος, Βασίλης
6) Η αλήθεια – Ασπασία
7) Ίσως να φταίω – Βασίλης, Ασπασία
8) Μάνα που ζω – Βαγγέλης, Ασπασία, Βασίλης
9) Στη σκέψη της τρελής - Γεράσιμος
10) Πικρό φιλί – Γεράσιμος, Ασπασία
11) Δεν προσκύνησα τη γη μου – Γιώργος, Όλοι
12) Τα παιδιά της ερημιάς - Γιώργος
13) Λαύριο – Βαγγέλης, Ασπασία
14) Χλωμό αστέρι της αυγής - Βασίλης
15) Ο κουρασμένος δρόμος μου - Γεράσιμος
16) Το ποτηράκι της καρδιάς – Ασπασία, Γεράσιμος
17) Πρώτο φθινόπωρο - Βαγγέλης
18) Οι μαχαιριές – Γιώργος, Ασπασία
19) Από τα χέρια σου τρελή – Γιώργος, Ασπασία
20) Ο γκρεμός (Μάνος Χατζιδάκις – Λουκάς Στρογγυλός) Γεράσιμος, Γιώργος, Ασπασία

Μέρος 2ο

1) Μάτια βουρκωμένα (Σταύρος Ξαρχάκος – Νίκος Γκάτσος) Όλοι
2) Χορός του Σάκαινα (Σταύρος Ξαρχάκος) Οργανικό
3) Θα κλέψω μια μελαχρινή (Χατζηκυριάκειο) (Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας) Όλοι
4) Στον Πειραιά συννέφιασε (Γιώργος Μητσάκης) Γιώργος, Όλοι
5) Πέντε μάγκες στον Περαία (Γιάννης Εϊτζιρίδης ή Γιοβάν Τσαούς) Βαγγέλης
6) Σιγανοψιχάλισμα (Πάνος Γαβαλάς – Χαράλαμπος Βασιλειάδης ή Τσάντας) Γιώργος, Ασπασία
7) Μικρός αρραβωνιάστηκα (Μάρκος Βαμβακάρης) Όλοι
8) Της κοινωνίας η διαφορά (Βασίλης Τσιτσάνης) Γιώργος, Ασπασία
9) Σαλταδόρος (Μιχάλης Γενίτσαρης) Γιώργος
10) Έρχονται βράδια (Βαγγέλης Κορακάκης) Γεράσιμος
11) Οι μεγάλες αγάπες (Βαγγέλης Κορακάκης) Ασπασία, Βασίλης
12) Άλλα μου λεν τα μάτια σου (Θόδωρος Δερβενιώτης – Κώστας Μάνεσης) Γιώργος, Ασπασία
13) Ίσως αύριο (Βασίλης Τσιτσάνης) Γιώργος
14) Ένα τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι (Μπαρμπαριά) (Απόστολος Καλδάρας) Ασπασία, Γεράσιμος
15) Η ζωή μου όλη (Άκης Πάνου) Γεράσιμος
16) Τώρα που φεύγω απ’ τη ζωή (Στέλιος Καζαντζίδης – Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου) Όλοι
17) Συννεφιασμένη Κυριακή (Βασίλης Τσιτσάνης) Όλοι
18) Δραπετσώνα (Μίκης Θεοδωράκης – Τάσος Λειβαδίτης) Γεράσιμος, Γιώργος
19) Βρέχει στη φτωχογειτονιά (Μίκης Θεοδωράκης – Τάσος Λειβαδίτης) Γιώργος, Γεράσιμος
20) Του κάτω κόσμου τα πουλιά (Σταύρος Κουγιουμτζής – Μάνος Ελευθερίου) Γιώργος, Ασπασία, Γεράσιμος
21) Όταν σημάνει η ώρα (Άκης Πάνου) Γιώργος, Γεράσιμος, Όλοι

Η δεύτερη βραδιά


Οι διαφορές της πρώτης με τη δεύτερη συναυλία, όσον αφορά το πρόγραμμα, ήταν πως τη δεύτερη βραδιά δεν ακούστηκαν τα «Σιγανοψιχάλισμα», «Της κοινωνίας η διαφορά», «Σαλταδόρος», «Ίσως αύριο», «Του κάτω κόσμου τα πουλιά» και «Όταν σημάνει η ώρα», ενώ προστέθηκαν τρία τραγούδια που ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας.

- Όμορφη Πειραιώτισσα (Κώστας Καπλάνης – Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας)
- Μέσα απ’ το παλιό μου σπίτι (Δήμος Μούτσης – Μάνος Χατζιδάκις)
- Ας ήταν τ’ όνειρο να βγει (Βαγγέλης Πιτσιλαδής – Γιάννης Κιούρκας) (Μπορείτε να το ακούσετε στο video που ακολουθεί παρακάτω).

Διάλεξα για κατακλείδα, μια φράση της φίλης Ελίνας Κωστελέτου, από τις εντυπώσεις της που αναρτήθηκαν στο www.dalaras.com/forum και την οποία προσυπογράφω:

«… Κι επειδή τα ''Θαλασσινά παλάτια'' ακούστηκαν στο ένα παλάτι της θάλασσας (τον Πειραιά), ας σκεφτούν και το άλλο θαλασσινό παλάτι, την Θεσσαλονίκη…»

Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Μαργετουσάκη

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!