Tα backstage από το «Βινύλιο» με τον Γιώργο Νταλάρα

(PHOTOS) Φωτογραφικό υλικό από μια ξεχωριστή τηλεοπτική εκπομπή.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Ένα unplugged «Βινύλιο» με τον Γιώργο Νταλάρα


Παρακολουθώ τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του Γιώργου Νταλάρα από μικρό παιδί. Είναι ζήτημα αν τα τελευταία, τουλάχιστον, 40 χρόνια έχω χάσει κάποια από αυτές. Ανάμεσα λοιπόν στα τηλεοπτικά αφιερώματα που έχουν γίνει, με την παρουσία του ερμηνευτή και μικρή ή μεγαλύτερη ορχήστρα (δεν αναφέρομαι σε συνεντεύξεις ή αυτοβιογραφικά αφιερώματα), είναι κάποια που ξεχώρισαν κι έγιναν σημείο αναφοράς. Χωρίς να ανατρέξω σε αρχειακούς καταλόγους και λίστες και χωρίς να τηρήσω αυστηρή χρονολογική σειρά, θυμάμαι πολύ πρόχειρα το αφιέρωμα της εκπομπής «Παρασκήνιο», στα τέλη της δεκαετίας του ’70, τα δυο «Κοίτα τι έκανες» της Σεμίνας Διγενή το 2004, αλλά και την εκπομπή της Σεμίνας που ήταν αφιερωμένη στην Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας το 2003, δυο εκπομπές της Μπήλιως Τσουκαλά με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τον Γιώργο Νταλάρα τα Χριστούγεννα του 2003 και τον Δεκέμβρη του 2006, τις δυο «Αυλαίες» του Γιώργου Κυβέλου το 1994 και το 2001, την εκπομπή «Ένας κι ένας» του Θανάση Λάλα το 2000, τον «Κίτρινο τύπο» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου το 2005 και αρκετές ακόμα.

Δίπλα σε αυτές θα τοποθετούσα, χωρίς δεύτερη σκέψη, το αφιέρωμα της εκπομπής του ΣΚΑΙ «Βινύλιο», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Απριλίου, σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αντώνη Κανάκη, του Γιάννη Σερβετά και του Στάθη Παναγιωτόπουλου.

Ο Γιώργος Νταλάρας παραβρέθηκε στην εκπομπή παρέα με τον Θανάση Λάλα, δημοσιογράφο και συγγραφέα του βιβλίου «Γιώργος Νταλάρας… και το καλοκαίρι κρυώνω», που παρουσιάστηκε στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 1 Απριλίου.

Έχοντας στη διάθεσή του ελάχιστο χρόνο για πρόβες, ο Γιώργος Νταλάρας τραγούδησε μια σειρά από ελληνικά τραγούδια και latin, με τη συνοδεία του Αχιλλέα Περσίδη και του Κώστα Ματσίγκου που έπαιξαν κιθάρες και του Κωνσταντίνου Βελλιάδη που έπαιξε μπουζούκι. Μαζί τους και ο Αντώνης Ζαχόπουλος, ο αεικίνητος ηχολήπτης που δε λείπει ποτέ από το πλευρό του ερμηνευτή. Κάποια από τα τραγούδια μάλιστα ήταν «εμπνεύσεις της στιγμής» και ακούστηκαν εντελώς απροβάριστα.

Αλλεπάλληλες ήταν οι εκπλήξεις που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Η απρόβλεπτη είσοδος της Κατερίνας Στανίση, που ταξίδεψε από την Αθήνα αποκλειστικά για το «Βινύλιο» και τραγούδησε με τον Γιώργο Νταλάρα μια από τις μεγάλες επιτυχίες της εποχής των παραστάσεων στο θέατρο «Ορφέας», ενώ με δηλώσεις που προβλήθηκαν στο video ο Γιώργος Κιμούλης, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, η Αρετή Κετιμέ, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μίλησαν με λόγια αγάπης και εκτίμησης για τον Γιώργο Νταλάρα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό και δεν θυμάμαι άλλο προηγούμενο τηλεοπτικής εκπομπής, όπου το πρώτο διαφημιστικό διάλειμμα γίνεται σχεδόν μιάμιση ώρα μετά την έναρξή της.

Το μήνυμα του Μίκη


Ιδιαίτερα συγκινημένοι ο Γιώργος Νταλάρας και οι παριστάμενοι στο studio, άκουσαν το μήνυμα που έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης για τον ερμηνευτή:

«Ο Γιώργος Νταλάρας είναι ένας κορυφαίος λαϊκός τραγουδιστής, συνεχιστής της “σχολής” Καζαντζίδη - Μπιθικώτση. Φορτώθηκε ο ίδιος αυτόν τον βαρύ τίτλο που, όμως, κατάφερε να τον αναδείξει και να τον διατηρήσει στην κορυφή τις τελευταίες δεκαετίες. Σε αντίθεση - ή μάλλον συμπληρωματικά - με τους δυο δασκάλους του ασχολήθηκε με όλο το εύρος της ζωντανής λαϊκής μας μουσικής. Τραγουδώντας την ποίηση του Παπαδόπουλου, του Ελευθερίου, του Τριπολίτη, του Γκάτσου, του Ρίτσου, του Σεφέρη και τόσων άλλων, προσέφερε με την φωνή του, την ευαισθησία του και την μουσικότητα της ερμηνείας του μεγάλη υπηρεσία. Δύναμη, λάμψη και πλατειές διόδους πρόσβασης στο μεγάλο κοινό. Σ’ αυτή την επανάσταση της έντεχνης λαϊκής μουσικής αναδείχθηκε σε έναν Απόστολο, βάζοντας το δικό του αποτύπωμα στο παρόν και στο μέλλον αυτής της προσπάθειας, με στόχο πάντοτε, αυτή η εξέλιξη της ελληνικής μουσικής να παραμένει πιστή στις ρίζες της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης όπως την διαμόρφωσαν ο Βαμβακάρης και η Σχολή Τσιτσάνη. Εγώ προσωπικά του οφείλω πολλά και θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή, γιατί βρήκα στο πρόσωπό του κυρίως τον συνεχιστή του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον εμψυχωτή της λαϊκότροπης πλευράς της μουσικής μου.»

Αποκλειστικές φωτογραφίες


Εμείς ήμασταν εκεί από νωρίς, ζήσαμε λεπτό προς λεπτό την προετοιμασία, τις πρόβες και την αγωνία και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όλοι οι συντελεστές, μουσικοί και τεχνικοί προκειμένου να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα κι έχουμε στη διάθεσή μας μια σειρά από αποκλειστικές φωτογραφίες από τις πρόβες και την προετοιμασία της εκπομπής, που μπορείτε να δείτε στο gallery.

Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκπομπή.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!