«Τα άστεγα» του Νίκου Πλατύραχου

(VIDEO & PHOTOS) Παρουσιάστηκε ο νέος δίσκος του Νίκου Πλατύραχου με τίτλο «Τα άστεγα».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το βράδυ της Τρίτης 2 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στον Ιανό η επίσημη παρουσίαση της νέας δισκογραφικής εργασίας του Νίκου Πλατύραχου με τίτλο «Τα άστεγα», κεντρικό ερμηνευτή το Γιώργο Νταλάρα και τις συμμετοχές της Ελένης Τσαλιγοπούλου, του Σταμάτη Κραουνάκη και της Ασπασίας Στρατηγού. Πρόκειται για το νέο κύκλο τραγουδιών, στον οποίο ο Νίκος Πλατύραχος συνδυάζει ευρηματικά το ρυθμό και τις αρμονίες του αμερικάνικου ragtime με τον ήχο του ρεμπέτικου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο, όπου οι συντελεστές μιλούσαν για τη συνεργασία τους. Συγκεκριμένα, ανέφεραν:

Νίκος Πλατύραχος

«Τα άστεγα» έχουν μια ατμόσφαιρα που δε συνδέεται απαραίτητα με μιζέρια ή κακοπέραση, όπως ίσως κανείς θα φανταζότανε, αλλά με αισιοδοξία και ανάταση, που νομίζω ότι είναι και αυτό που μας χρειάζεται στην εποχή μας για να κάνουμε με διαφορετική απόχρωση επίκαιρη τη λέξη αυτή και όχι με την υπάρχουσα, τη ρεαλιστική. Το ragtime είναι ένα πολύ αγαπημένο, σ’ εμένα κατ’ αρχήν, είδος, το οποίο ξεκινάει από τις αρχές του προπερασμένου αιώνα και φτάνει μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Κατά πολλούς, είναι και προπομπός της μετέπειτα jazz. Αν «Τα άστεγα» ήταν συναίσθημα, θα μπορούσα να τα περιγράψω με τρεις λέξεις ως «χαρά του πεζοδρομίου». Όταν τα τραγούδια ήταν ακόμα στη διαμόρφωση, τα άκουσε ο Γιώργος Νταλάρας και του άρεσαν πάρα πολύ. Μάλιστα, πολλά απ’ αυτά γράφτηκαν πάνω του. Ένα τραγούδι τραγούδησε η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η οποία επίσης ενθουσιωδώς το υποδέχτηκε, υπήρχε ένα άλλο για μια γατούλα, το οποίο τραγούδησε ο Σταμάτης Κραουνάκης, που παρ’ ότι δεν είναι αμιγώς τραγουδιστής, έχει μια υπέροχη εκφραστικότητα και συμμετοχή ψυχική. Το «Ήσουνα και ήμουνα» τραγουδάει η Ασπασία Στρατηγού και την «Κουκλίτσα» λέω εγώ».
ta astega tou nikou platyraxou
Γιώργος Νταλάρας

«Όταν μου είπε (ο Νίκος Πλατύραχος) ότι θέλει να κάνει πράξη αυτό που στην ουσία συμβαίνει στις δυο αυτές παράξενες μουσικές, αυτή που λένε στην Αμερική ragtime και το ρεμπέτικο, έχοντας τη θεωρητική κατάρτιση, ξέρει ότι αυτά τα δύο είδη συνδέονται και αρμονικά και ρυθμολογικά πολλές φορές, αλλά και κοινωνιολογικά. Δουλέψαμε αρκετούς μήνες στο στούντιο. Ήρθαν στίχοι, ήρθαν καινούρια τραγούδια, μπήκε ένα, βγήκε ένα άλλο… Είναι πάρα πολύ προσεκτικός και μ’ αρέσει πάρα πολύ αυτό. Είναι τόλμημα αυτό που κάνει και νομίζω ότι το τόλμημα είναι που κάνει τη δουλειά αυτή ενδιαφέρουσα. Δύο διαφορετικές ορχήστρες οι οποίες παίζουνε τις μουσικές δύο διαφορετικών σημείων στη γη και δε συγκρούονται, αλλά συνυπάρχουν».
ta astega tou nikou platyraxou 11
Σταμάτης Κραουνάκης

«Η μουσική είναι η σύνδεσή μας με την παγκόσμια αρμονία. Όταν καλούμε τα αισθήματα να μπουν μέσα σ’ αυτή την αρμονία, όλο και κάτι θα βγει. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, των άστεγων ανθρώπων, των άστεγων αισθημάτων… Κι εύχομαι αυτά τα τραγούδια του Νίκου να βρουν στέγες στις καρδιές των ανθρώπων που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη».
ta astega tou nikou platyraxou 10
Στη συνέχεια, ο Νίκος Πλατύραχος προσκλήθηκε εκ νέου στη σκηνή για να αναφέρει τους δημιουργούς που δεν ακούστηκαν στο βίντεο. Αφού ευχαρίστησε το κοινό για την αθρόα προσέλευση, αλλά και την αποδοχή που επεφύλαξε στο δίσκο, δήλωσε πως πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση, που μάλλον περιέχει ένα μανιφέστο, παρά μια αμιγώς μουσική πρόταση, η οποία θέλει να δυναμιτίσει τη διάθεση ανατροπής των πραγμάτων, με τη λογική του ονειρέματος και του οράματος που έχει ακόμα και ο άστεγος, ο οποίος μέσα στην κακοπέρασή του σίγουρα ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο. Συνέχισε λέγοντας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνοδοιπόρους ποιητές και δεν είναι καθόλου υπερβολικός ο όρος, γιατί ο στίχος και η ποίηση μπορεί να απέχουν λίγο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση θεωρώ ότι πρόκειται για υψηλού επιπέδου κείμενα και στιχουργήματα που μπορούν να περιγράφονται με τη λέξη αυτή. Είναι ο Κώστας Παπαγεωργίου, ο Δημήτρης Ρούλιας, ο Γιάννης Δούκας, η Τίνα Γιωτοπούλου, ο Παναγιώτης Μακρής και ο Δημήτρης Λέντζος».

Αφού παρουσιάστηκαν οι μουσικοί (Τάσος Γιαννούσης στο μπουζούκι, Παύλος Λογαράς στη ντραμς, Παναγιώτης Κατσιμάνης στην κιθάρα, Βαγγέλης Ζωγράφος στο κοντραμπάσο & οι Μαρίνος Γαλατσινός, Γιάννης Καραγιαννάκης & Βασίλης Μαυροκώστας στα πνευστά) ξεκίνησε η ζωντανή παρουσίαση των κομματιών με ένα από τα ορχηστρικά. Ακολούθησαν οι Γιώργος Νταλάρας, Ασπασία Στρατηγού & Σταμάτης Κραουνάκης που ερμήνευσαν τα τραγούδια τους. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου δεν παραβρέθηκε, λόγω ασθενείας.

Στην παρουσίαση, εκτός από τους συντελεστές και πλήθος κόσμου, παραβρέθηκαν πολλοί δημοσιογράφοι, αλλά και άνθρωποι της μουσικής. Ανάμεσά τους διακρίναμε το Μάνο Ελευθερίου, το Νίκο Ξυδάκη, τον Ηλία Ανδριόπουλο, τη Βίκυ Καρατζόγλου, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, τον Πάνο Παπαϊωάννου, το Χρυσόστομο Καραντωνίου, τους δημοσιογράφους και ραδιοφωνικούς παραγωγούς Γιώργο Τσάμπρα, Σιδερή Πρίντεζη & Δημήτρη Βραχνό, τον εκδότη Θανάση Συλιβό κ.α.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!