Στις πρόβες με τα μεγάλα τραγούδια του Μικρούτσικου!

(VIDEO & PHOTOS) Ο Θάνος Μικρούτσικος ετοιμάζεται για τη μεγάλη αναδρομική συναυλία του στο Ηρώδειο.
Στις πρόβες με τα μεγάλα τραγούδια του Μικρούτσικου! Φωτογραφίες: Κίκα Α. Ρόκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Τα πιο ωραία μου τραγούδια θα σου πω» ή αλλιώς τα μεγάλα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, όπως αστειεύτηκε ο συνθέτης, θέλοντας να «παίξει» με το όνομά του, πρόκειται να παρουσιαστούν σε μια μεγάλη, αναδρομική συναυλία, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Τρίτη 13 Ιουνίου, με τη συμμετοχή σπουδαίων ερμηνευτών με τους οποίους ο Θάνος Μικρούτσικος έχει συνεργαστεί πολλάκις: Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης & Μαριάννα Πολυχρονίδη.

Το απόγευμα της Δευτέρας 29 Μαΐου, ο Θάνος Μικρούτσικος μας υποδέχτηκε στο σπίτι του, όπου πραγματοποιεί πρόβες, εν όψει της συναυλίας. Είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε κάποια στιγμιότυπά τους, με τον ίδιο να «προλογίζει» ουσιαστικά κάθε ερμηνευτή του, πριν εκείνος ή εκείνη - μια που στην παρέα είχαμε και τη Μαριάννα Πολυχρονίδη - τραγουδήσει ένα από τα τραγούδια που θα ακουστούν στη συναυλία.

Ο Θάνος Μικρούτσικος, μιλώντας για τη συναυλία και τους συντελεστές της, θέλησε να ευχαριστήσει το Φεστιβάλ Αθηνών. «Ηρώδειο έχω κάνει και το 1997 και το 2009 και το 2012 και το 2013 και το 2016. Άρα δεν είναι η πρώτη φορά που «πατάω» το Ηρώδειο, όμως είναι πολύ ουσιαστικό ότι ένας θεσμός - και οι θεσμοί το αποφεύγουν αυτό στην Ελλάδα γενικά - τιμά κάποιες διαδρομές. Ακριβώς επειδή έκλεισα ήδη 50 χρόνια δημόσιας παρουσίας στη μουσική και το τραγούδι, μου κάνει την τιμή ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και το Φεστιβάλ Αθηνών και πραγματικά τους ευχαριστώ. Είναι τιμή» δήλωσε και αναφερόμενος στα κριτήρια με τα οποία επέλεξε τα τραγούδια που θα ακουστούν, είπε: «Θα σας πω, χωρίς να λαϊκίζω, πως δεν τα διάλεξα εγώ. 50 χρόνια, τρεις γενιές κυριολεκτικά, μπαίνει και τέταρτη στο παιχνίδι, αγάπησαν κάποια τραγούδια με πάθος και τις ακολουθούν. Έτσι επελέγησαν τα τραγούδια που ο κόσμος αγάπησε. Και ίσως και κάποια, τα οποία θεωρώ «κόμβους» για το επόμενο βήμα που έκανα τότε που τα έγραψα. Όσο για τους ερμηνευτές, διάλεξα απ’ το καλάθι των αγαπημένων μου. Όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκα με πάρα πολλούς τραγουδιστές και τραγουδίστριες. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για όλους, τους αγάπησα, τους αγαπώ, σχεδόν με όλους είχα θαυμάσιες σχέσεις και μπήκαν όλοι σε ένα καλάθι. Βεβαίως, τα τελευταία 15 χρόνια, υπάρχει ένα δεύτερο καλάθι μέσα σ’ αυτό το καλάθι, με νεότερες γενιές - γιατί μεταξύ μας είμαι και συμφεροντολόγος, πρέπει να μπορώ να πάρω από τη φρεσκάδα τους για να ανανεώνομαι κι εγώ. Κι έτσι, διάλεξα. Ίσως θα μπορούσαν να είναι κάνα δυο ακόμα, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν τα κατάφεραν, αλλά, απ’ την άλλη μεριά, οι συναυλίες θέλω να έχουν και μουσικό βάρος, που σημαίνει δε μπορείς να έχεις 15 τραγουδιστές και να λέει καθένας ενάμισι τραγούδι. Αυτά είναι περισσότερο «κοινωνικές» χειρονομίες. Έτσι, λοιπόν, θα συμμετέχουν οι Κότσιρας, Πασχαλίδης, Θηβαίος, Θωμαΐδης & Πολυχρονίδη, που είναι σπουδαίοι ερμηνευτές και πολύ καλοί μου φίλοι».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μίλτος Πασχαλίδης: «Ότι είμαστε φίλοι και μας τιμά με τη φιλία του το ξέρετε. Κι επίσης ξέρετε ότι είναι ο τελευταίος, εν ζωή, μεγάλος συνθέτης που παραμένει απολύτως ενεργός, το οποίο από μόνο του σημαίνει ότι αυτή η συναυλία δεν είναι απλώς τιμητική, είναι μια από κάποιες που έπονται, γιατί μετά θα κάνει ολόκληρη περιοδεία με το Σταυρό του Νότου».

Η Μαριάννα Πολυχρονίδη, ως νεότερο μέλος της «οικογένειας», δήλωσε πως πραγματικά νιώθει μέλος της κι ευχαρίστησε το Θάνο Μικρούτσικο, γιατί είναι ο πιο γενναιόδωρος άνθρωπος που γνώρισε. «Αυτό τον ενάμισι χρόνο μου έχει μάθει τόσα πολλά, που νιώθω ότι έχω μετακινηθεί μέσα μου, σε πολύ βασικές αρχές μου και πράγματα που είχα στο μυαλό μου, σε ό,τι αφορά στον τρόπο που δουλεύουμε, που εκφραζόμαστε, ακόμα και στον τρόπο που κάνουμε φίλους» κατέληξε.

Ο Χρήστος Θηβαίος μίλησε για την «πασίγνωστη», όπως τη χαρακτήρισε, σχέση του με το Θάνο Μικρούτσικο και πρόσθεσε: «Αυτό το οποίο σκέφτομαι κάθε φορά που γράφω καινούρια τραγούδια ή να ερμηνεύσω τραγούδια είτε δικά μου είτε άλλων, πάντα τον έχω μέσα μου. Πάντα είναι η συντροφιά μου. Θα έλεγα ότι ο Θάνος είναι η αισθητική μου πυξίδα».

Ο Κώστας Θωμαΐδης επεσήμανε πως σύντομα θα γιορτάσουν με το Θάνο Μικρούτσικο την επέτειο 43 χρόνων από τη γνωριμία τους. «Με πήρε από το χέρι και μου έμαθε περισσότερα απ’ όσα μπορεί να διδάξει ένας δάσκαλος σε μαθητή. Μαζί του, μέσα από τη δουλειά, έμαθα να ανεβαίνω τα σκαλοπάτια στις δυνατότητές μου, να νικάω τον ίδιο μου τον εαυτό και να πηγαίνω παραπάνω. Του χρωστάω πάρα πολλά, τα πάντα δηλαδή. Μεγάλη ευγνωμοσύνη γιατί μου έχει αναθέσει όλα αυτά τα χρόνια πολύ σπουδαία του έργα και είναι ό,τι καλύτερο έχω τραγουδήσει».
mikroutsikimasf30008
Ο Γιάννης Κότσιρας, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν κατάφερε να παραστεί στη συγκεκριμένη πρόβα, έστειλε όμως το δικό του μήνυμα, όπου περιγράφει τη σχέση του με το Θάνο Μικρούτσικο.

Ο δικός μου Θάνος


Βρίσκομαι στο τραγούδι από το 1990. 27 υπέροχα χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκα με όλους τους εν ζωή μεγάλους δημιουργούς και αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα τιμητικό.

Ο Θάνος Μικρούτσικος μπήκε στη ζωή μου αρχικά το 2004, όταν με κάλεσε να συμμετέχω στην παρουσίαση του Σταυρού του Νότου. Για μένα, όμως, δεν ήταν απλά μια ακόμη συμμετοχή. Ήταν η συμμετοχή μου σε ένα έργο που καθόρισε τη ζωή μου. Κι αυτό γιατί είχε δυο παραμέτρους. Η πρώτη ήταν πως θα τραγουδούσα πρώτη φορά Νίκο Καββαδία. Μια ποίηση στη γλώσσα των ναυτικών που υπήρχε στο σπίτι μου πάντα. Και η δεύτερη ήταν πως αυτός ο δίσκος, μαζί με το «Εμπάργκο», έπαιζαν στον πικάπ από τότε που άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες μου μνήμες.

Ο Θάνος Μικρούτσικος, λοιπόν, μπήκε σα σίφουνας στη ζωή μου, ανατρέποντας οποιαδήποτε δεδομένα είχα διαμορφωμένα στο μυαλό μου, γνωρίζοντάς τον μόνο μέσα από το έργο του.

Ταπεινός στο μεγαλείο του, ανθρώπινος στην καθημερινότητά του, απόλυτος στην ελευθερία του, γενναιόδωρος στην απλοχεριά του. Γνώρισα έναν άνθρωπο, που χωρίς να το επιδιώκει, με υποχρέωσε να τον θέλω κοντά μου. Που με εξανάγκασε να τον νιώθω δικό μου. Χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα. Απλά, όντας αυτός που είναι.

Ο Θάνος για μένα δεν αρκέστηκε ποτέ στο να είναι απλά ένας πολύ μεγάλος συνθέτης που συνεργάστηκα. Έγινε ο φίλος μου, ο πνευματικός μου πατέρας, ο άνθρωπος που δε ντράπηκα ποτέ να κάψω μπροστά του. Ήταν, είναι και θα είναι ο δικός μου Θάνος.

Γιάννης Κότσιρας
mikroutsikimasf30002

Info:


Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Τρίτη 13 Ιουνίου

Εισιτήρια:

Άνω Διάζωμα: 10 ευρώ
Ζώνη Γ: 14 ευρώ
Ζώνη Β: 21 ευρώ
Ζώνη Α: 28 ευρώ
Ζώνη VIP: 35-50 ευρώ

Προπώληση Εισιτηρίων: Greekfestival.gr, 210 32 72 000

Κεντρικά
Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00

Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 9:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00

Επίσης στα Καταστήματα Reload και στα Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!