Στην παρουσίαση του βιβλίου «Πάνος Γαβαλάς - Μια Φωνή Όλο Φως»

(PHOTOS) «Ο Γαβαλάς είναι η νύχτα».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Την εργασία του πάνω στον σημαντικό λαϊκό τραγουδιστή Πάνο Γαβαλά παρουσίασε μέσα από το τρίτο βιβλίο του «Πάνος Γαβαλάς - Μια Φωνή Όλο Φως - ο λαϊκός βάρδος και το λαϊκό μεταπολεμικό τραγούδι» (εκδοτικός οίκος Α.Α. Λιβάνη) ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μανιάτης.

Η παρουσίαση έγινε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, αλλά και το κατάμεστο φουαγιέ του, με όσους δεν κατάφεραν να βρουν θέση στον κυρίως χώρο της εκδήλωσης.

Μια βραδιά που εξελίχθηκε σε συναυλία με παρουσίες εκλεκτών καλλιτεχνών που τίμησαν το πλούσιο ρεπερτόριο (600 περιπου τραγούδια) του Πάνου Γαβαλά και το οποίο καταγράφεται αναλυτικά στην έκδοση.

Ο Δημήτρης Μανιάτης είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στα δημοσιογραφικά χρονικά (αρθρογραφεί εδώ και αρκετά χρόνια στην εφημερίδα Τα Νέα) καθώς είναι αυτό που λέμε δημοσιογράφος παλιάς κοπής, αν και πατάει τα 40 χρόνια του φέτος. Από τις πιο γερές πένες της εποχής με πολλές γνώσεις και αμεσότητα στο γράψιμό του. Είναι πολιτικός αρθρογράφος ωστόσο, είτε συμφωνείς, είτε όχι με τα όσα γράφει, είναι απολαυστικός. Η γραφή και η γνώση του σε συναρπάζουν. Το ενδιαφέρον είναι ότι έχει βλέμμα στον πολιτισμό και ιδιαίτερα στη μουσική που ερευνά και αγαπά. Έτσι προέκυψε και η έκδοση για τον Πάνο Γαβαλά, του οποίου έχει αδυναμία.
IMG 7238

«Ο Γαβαλάς είναι η νύχτα»


Ο τραγουδιστής με τη μεγαλύτερη θητεία στη νύχτα, από το 1954 έως το 1986. Το πιο μακρόβιο ντουέτο στο λαϊκό τραγούδι, Πάνος Γαβαλάς - Ρία Κούρτη. Είχε τις καλύτερες ορχήστρες, με την αυστηρότητα του πατριάρχη. Οι θαυμαστές του ήταν σαν να πήγαιναν στο πατριαρχείο να τον ακούσουν…», ανέφερε χθες ο συγγραφέας για τον τραγουδιστή με τη λαϊκή γλυκιά φωνή, «μια φωνή όλο φως», από τη Γούβα στο Παγκράτι, που καθιερώθηκε φορώντας γυαλιά, σπάνιο για ερμηνευτή. Σχετικά αναφέρει στο βιβλίο του:

«Στα δεκάξι του ο Παναγιώτης βρίσκεται με παρέα φίλων με κιθάρες να παίζουν χαβάγιες σε ταβέρνες και κυρίως σε μια στη Βάρκιζα. Παράλληλα κάνει διάφορες δουλειές για την επιβίωση του. Σε μια απ’ αυτές κρύβεται και το μεγάλο του μυστικό για τα μαύρα κοκάλινα γυαλιά που από τότε αρχίζει να φορά και που διαμορφώνουν αυτό το αυστηρό, απόμακρο ύφος του. Εκείνη την περίοδο ο μεγάλος του αδερφός ο Περικλής δουλεύει στα Ναυπηγεία Βασιλειάδη, όπου νωρίτερα είχε εργαστεί και ο πατέρας τους. Εδώ θα ξεκινήσει να δουλεύει και ο Παναγιώτης σαν ηλεκτροσυγκολλητής, αλλά σε ατύχημα παθαίνει αποκόλληση. Σε συνδυασμό με τον στραβισμό του, οριστικοποιείται η εικόνα του διοπτροφόρου. Από τότε αλλάζει πολλά ζευγάρια γυαλιά, αλλά τα καλά (που έλεγε) τα πήρε μαζί του στον τάφο του. Μαύρα κοκάλινα γυαλιά. Αυτά που του προσέδωσαν για χρόνια ένα ιδιαίτερο στυλ που μόνο εκείνος είχε και διατήρησε στα μπαρουτοκαπνισμένα πάλκα…»

Ανάμεσα στις άγνωστες πληροφορίες που γράφει ο συγγραφέας για τον Πάνο Γαβαλά και ανέφερε στην εκδήλωση, ήταν η περίπτωση που ο Πάνος Γαβαλάς είχε ένσταση στους στίχους της μεγάλης επιτυχίας του «Όνειρο Δεμένο», τη λύση έδωσε ο Γιώργος Ζαμπέτας: «Αυτά είναι Νόμπελ. Πες τα και τελειώσαμε!», αλλά και ότι η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν φανατική γαβαλική! Επίσης διευκρίνισε ότι ο Πάνος Γαβαλάς ήταν Απόλλων Αθηνών και Παναθηναϊκός.

Για την έκδοση και τον Πάνο Γαβαλά μίλησε επίσης ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού Κώστας Μπαλαχούτης που ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αυτό το βιβλίο έρχεται να καλύψει ένα κενό στην βιβλιογραφία του λαϊκού τραγουδιού. Ο Γαβαλάς ήταν πολύ μάγκας τραγουδιστής. Είπε και ερωτικά αλλά και κοινωνικά τραγούδια με ευγένεια αλλά και συνάμα καημό. Είχα την τύχη να τον δω, μικρό παιδί, στο Stop, όπου τραγούδησε την ακριβοπληρωμένη παραγγελιά Το Χρήμα Πάντοτε Νικά. Ο Γαβαλάς είναι τα 600 τραγούδια που πρέπει ν’ ακούσετε...».

Επίσης μίλησε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Τσάμπρας αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «διάβασε απνευστί το βιβλίο σε τεσσερισήμισι ώρες. Σε μια χώρα που έχει υποχωρήσει το λαϊκό τραγούδι πρέπει κάποιος να αυτοσχεδιάσει. Ο Δημήτρης Μανιάτης έχει το χάρισμα του λόγου και της γραφής να το κάνει αυτό…».

Παρόντας στο πάνελ ήταν ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και μουσικοσυνθέτης Θανάσης Πολυκανδριώτης που ξεκίνησε την πορεία του από την ορχήστρα του Πάνου Γαβαλά στις αρχές της δεκαετίας του’60 στο περιβόητο στέκι της εποχής «Στου Τζίμη του Χοντρού» και ο Γαβαλάς είπε το πρώτο τραγούδι που έγραψε ο Θ. Πολυκανδριώτης «Ζηλεύω γιατί σ’ αγαπώ». Οι αναμνήσεις του ήταν έντονες: «Ο Γαβαλάς ήθελε ορχήστρα κορυφής. Επέλεγε με μεγάλη προσοχή τους μουσικούς του. Δεν άφηνε κανένα μαγαζάτορα να μην πληρώνει τους μουσικούς. Αν δεν γινόταν αυτό έβαζε τα λεφτά του, μαζί και της Ρίας Κούρτη, για τους μουσικούς. Έβγαζε συνέχεια ταλέντα και δούλευε ασταμάτητα, ακόμη και τα καλοκαίρια. Όταν οι γιατροί τον συμβούλεψαν να μην δουλεύει τόσο πολύ, εκείνος δεν τους άκουσε…».

Μετά το τέλος της παρουσίασης του βιβλίου ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, το οποίο άνοιξε ο Γιώργος Μαργαρίτης λέγοντας: «Η πρώτη μου φωτογραφία είναι με τον Πάνο Γαβαλά. Ήρθε στη Γλυφάδα να με ακούσει. Πριν καλά - καλά ξημερώσει μου τηλεφώνησε η Ρία και μου είπε ότι ο Πάνος, το ίδιο βράδυ, ήθελε να μου κάνει το τραπέζι, να με γνωρίσει καλύτερα. Μου είπε: θα σε πάω σ’ ένα τραγουδιστή που αγαπώ πάνω απ’ όλους. Πήγαμε στον Μανώλη Αγγελόπουλο…».

Στο φινάλε της εκδήλωσης, επέστρεψε ο Γιώργος Μαργαρίτης και με τη συνοδεία του Χρήστου Νικολόπουλου στο μπουζούκι τραγούδησε το «Σταυροδρόμι».
IMG 7441
Επίσης τραγούδησαν η μπριόζα Σοφία Παπάζογλου το «Φεύγω γεια σου, γεια σου», ο Φοίβος Δεληβοριάς «Το Λαϊκό Τσα - Τσα», ο Μανώλης Τοπάλης που ήταν επίσης λαϊκός τραγουδιστής στο δυναμικό της δεύτερης δισκογραφικής εταιρία που ίδρυσε ο Πάνος Γαβαλάς, Sonata, μετά τη ρήξη του με την Columbia (η πρώτη ήταν η Βεντέτα) και αξιοποίησε αργότερα στα πρότζεκτ του ο Θοδωρής Μανίκας. Την παράσταση όμως ίσως έκλεψε η αειθαλής Γιώτα Γιάννα με την πολύ αυθεντική ερμηνεία και παρουσία της. Τραγούδησε το «Χωρίς Τον Ξενοδόχο». Τους ερμηνευτές συνόδευσε η ορχήστρα του μπουζουξή Γιώργου Αλτή που έπαιξε και ινστρουμένταλ ένα ποτ-πουρί από επιτυχίες του Π. Γαβαλά.

Το έτερον ήμισυ του Πάνου Γαβαλά, η Ρία Κούρτη, ήταν παρούσα στην εκδήλωση με διακριτικότητα και μακριά από τον πολύ κόσμο. Επίσης παρόντες ήταν ο γιός του Γιάννης Γαβαλάς, η κόρη του Ειρήνη Γαβαλά, ο εγγονός του Πάνος Γαβαλάς, τους οποίους ευχαρίστησε για την παρουσία τους ο Δημήτρης Μανιάτης.

Στην εκδήλωση διέκρινα μεταξύ άλλων τους Κλαούντια Ντελμέρ, Μηνά Βιβντιάδη, το μπουζουξή Γιάννη Μωραΐτη, Παντελή Αμπαζή, Μωυσή Ασέρ, Γιάννη Τζουανόπουλο, Πέτρο Δραγουμάνο, Βαγγέλη Δεληκούρα, Αργύρη Παπαγεωργίου, Δημήτρη Λέντζο, Θανάση Συλιβό, Κώστα Χρηστίδη, Γιώργο Γιαννιώτη, Πάνο Παπαϊωάννου, Δημήτρη Παπαχαραλάμπους, αρκετούς δημοσιογράφους κ.α. Επίσης παρευρέθηκαν αρκετοί πολιτικοί, μεταξύ αυτών ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Το εξώφυλλο του βιβλίου φιλοτέχνησε ο Σπύρος Δερβενιώτης, γιος του λαϊκού δημιουργού Θόδωρου Δερβενιώτη. Φωτογραφίες: Εκδόσεις Λιβάνη

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!