Στέφανος Κορκολής: «Θαθελα αυτήν την μνήμη να την πω» στο ΙΣΝ

(PHOTOS) Παρουσιάστηκε το νέο διπλό cd σε ποίηση Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, μουσική Στέφανου Κορκολή και ερμηνείες της Σοφίας Μανουσάκη.
Στέφανος Κορκολής: «Θαθελα αυτήν την μνήμη να την πω» στο ΙΣΝ Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Όταν στην πρώτη ολοζώντανη παρουσίαση ενός ολοκαίνουριου μουσικού έργου σχεδόν δύο χιλιάδες κόσμου καταχειροκροτούν τον συνθέτη, την ερμηνεύτρια, τους μουσικούς και τις χορωδίες που συμμετέχουν, τότε αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο έργο είναι τουλάχιστον άξιο προσοχής.

Ο λόγος για το διπλό cd σε ποίηση Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, μουσική Στέφανου Κορκολή και ερμηνείες της Σοφίας Μανουσάκη με γενικό τίτλο «Θαθελα αυτήν την μνήμη να την πω» το οποίο παρουσιάστηκε στην πλήρη συμφωνική του εκδοχή από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ τη Δευτέρα 23 Απριλίου στην κεντρική σκηνή του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» σε μουσική διεύθυνση Ιωακείμ Μπαλτσαβιά, με τη συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ και της Παιδικής Χορωδίας Δήμου Παπάγου - Χολαργού και μαέστρους τον Κωστή Κωνσταντάρα και την Κατερίνα Μάσκα αντίστοιχα.

Η κεντρική σκηνή του ΙΣΝ γέμισε ασφυκτικά με ακροατές, οι οποίοι, φρόντισαν μέσα σε λίγα λεπτά από την έναρξη της προκράτησης για την απόκτηση του πολυπόθητου εισιτηρίου να εξαντλήσουν τις θέσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι, η προσμονή για αυτήν τη δισκογραφική δουλειά ήταν πολύ μεγάλη - και όχι αδικαιολόγητα.
mikri05
Το πρώτο μέρος της παρουσίασης αφορούσε συμφωνικά ποιήματα του Στέφανου Κορκολή για πιάνο, ορχήστρα και χορωδία. Ο συνθέτης και σολίστας «σύστησε» στο ενθουσιώδες κοινό τις νέες του ορχηστρικές μελωδίες, τις οποίες συνόδευε ο ίδιος όχι μόνο στο πιάνο, αλλά και στις απαγγελίες των ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη. Τα «Επιθυμίες», «Φωνές», «Τρώες», «Ιωνικόν» ήταν κάποια από τα συμφωνικά ποιήματα που εμπεριέχονται στο δίσκο και που προέτρεψαν τον κόσμο να τα επικροτήσει με εκφράσεις αγάπης και ζήλου, μια και ο διεθνούς φήμης δημιουργός επανέρχεται στο προσκήνιο με αμιγώς δικές του συνθέσεις μετά από πολλά χρόνια.

Στο δεύτερο μέρος, ανέβηκε στη σκηνή η ερμηνεύτρια του δίσκου, η Σοφία Μανουσάκη, η οποία, με τις δώδεκα συνολικά μουσικές στιγμές της, απέσπασε από τους παρόντες μόνο θετικές αντιδράσεις, αφού η κάθε ερμηνεία της ήταν αφενός διαφορετική και αφετέρου μοναδική.

Ανάμεσα στις δυνατές στιγμές της βραδιάς ήταν τα ποιήματα «Επέστρεφε», «Ένας γέρος», «Στο σπίτι της ψυχής» και «Σύγχυσις», ενώ τα υπόλοιπα («Κρυμμένα», «Θάλασσα του πρωιού», «Τα παράθυρα», «Μακρυά», «Του μαγαζιού», «Κεριά», «Μονοτονία» και «Για να ‘ρθουν») έτυχαν θερμής αποδοχής από όλους όσοι ήταν εκεί.

Με λίγα λόγια, το «Θαθελα αυτήν την μνήμη να την πω» είναι ένα έργο, το οποίο έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει κλασικό στη συνείδηση του κόσμου. Και αυτό φάνηκε περίτρανα από την πρώτη κιόλας παρουσίασή του στο ΙΣΝ.

Ο Στέφανος Κορκολής μελοποίησε Κ.Π. Καβάφη, βάζοντας έτσι ένα ακόμα λιθαράκι σε αυτό που λέμε σύγχρονο - αλλά και κλασικό - καλό ελληνικό τραγούδι. Θα επανέλθουμε πολύ σύντομα με την πλήρη παρουσίαση του διπλού cd, στο οποίο οι ήχοι και οι εικόνες γίνονται ένα με τη φωνή και τα συναισθήματα.

Οι φωτογραφίες είναι της Μάχης Παπαγεωργίου.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!