Προσωπικότητες στην παρουσίαση της βιογραφίας του Μιχάλη Μενιδιάτη

(VIDEO & PHOTOS) Δεν έπεφτε καρφίτσα! Πλήθος κόσμου και σπουδαίες προσωπικότητες στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Μπαλαχούτη για τον Μιχάλη Μενιδιάτη.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το βράδυ της Τρίτης 4 Απριλίου 2017 το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Πλατεία Καρύτση κατακλύστηκε από κόσμο που συγκεντρώθηκε για να τιμήσει τον μεγάλο ερμηνευτή Μιχάλη Μενιδιάτη στην παρουσίαση της βιογραφίας του «Πετραδάκι... Πετραδάκι έως την κορυφή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μένανδρος και φέρει τη συγγραφική υπογραφή του διευθυντή του ogdoo.gr, Κώστα Μπαλαχούτη.

Μια εκδήλωση που κέντρισε το ακροατήριο από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή, που παρακολούθησε ευλαβικά τους ομιλητές που σκιαγραφούσαν την καλλιτεχνική προσωπικότητα του Μιχάλη Μενιδιάτη, τις εποχές στις οποίες λειτούργησε και παράλληλα την αρτιότητα και την ιδιαιτερότητα της έκδοσης. Άλλωστε το βιβλίο έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές, καθώς περιλαμβάνει όχι μόνο την ιστορία του μεγάλου ερμηνευτή από τα παιδικά του χρόνια μέχρι το θάνατό του, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει την ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας, την πορεία και εξέλιξη του λαϊκού τραγουδιού από την Κατοχή μέχρι και τα νεότερα χρόνια. Ταυτόχρονα στέκεται και στα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα που χαρακτήρισαν αυτό το διάστημα και έχουν άμεση σχέση με το τραγούδι.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Χρήστος Τακιδέλλης εκ μέρους των εκδόσεων Μένανδρος.

Ο Γιώργος Λιάνης στάθηκε στις αρετές του Μενιδιάτη αλλά και σε αυτές του βιβλίου και του συγγραφέα, υπογραμμίζοντας την προσφορά του στον λαϊκό μας πολιτισμό.

Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης στάθηκε στη στενή φιλική σχέση που είχε με τον Μιχάλη Μενιδιάτη σκιαγραφώντας πρώτα τον άνθρωπο και μετά τον καλλιτέχνη.

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος με συγκίνηση ξετύλιξε παιδικές του μνήμες στις οποίες πρωταγωνιστούσε ο Μενιδιάτης -το πρώτο του ταλιράκι που έριξε στο τζουκ μποξ ήταν για το Πετραδάκι πετραδάκι- ενώ τόνισε την αλήθεια και διαχρονικότητα του λαϊκού τραγουδιού που παρά τις κρίσιμες στιγμές που βιώσαμε και βιώνουμε συνεχίζει το διάβα του στις μέρες μας χάρη και στην ικανότητα των κλασικών δημιουργών, αλλά και την ουσιαστική ερμηνεία των λαϊκών μας βάρδων…

Ο Κώστας Μπαλαχούτης εξήγησε πως γράφοντας για τα τραγούδια και τον «κόσμο» τους στην ουσία περιγράφεται η ιστορία του τόπου, ο χαρακτήρας και ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων του. Στις ειδικές ευχαριστίες του στους Μίμη Πλέσσα και Χρήστο Νικολόπουλο που προλογίζουν το βιβλίο και παραβρέθηκαν και στην παρουσίαση η αίθουσα σείστηκε απ’ τα χειροκροτήματα του κοινού…

Ο Χρήστος Μενιδιάτης, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε στον πατέρα και μέντορά του στη ζωή και στο τραγούδι. Αγκαλιά με τον μικρό γιο Μιχάλη -ένας Μιχάλης Μενιδιάτης φεύγει, ένας άλλος έρχεται- έκλεισε την εξαιρετική αυτή βραδιά τραγουδώντας συνοδεία μπουζουκιού και κιθάρας τα: Πετραδάκι πετραδάκι, Λαϊκός τραγουδιστής, Είδα τα μάτια σου κλαμένα, αθάνατες δημιουργίες των Απόστολου Καλδάρα, Διονύση Σαββόπουλου και Άκη Πάνου, τα ονόματα των οποίων ειπώθηκαν αρκετές φορές από τα χείλη των ομιλητών.

Την παρουσίαση συντόνισε υποδειγματικά η δημοσιογράφος Εύη Φραγκάκη η οποία διάβασε και αποσπάσματα απ’ το βιβλίο. Ξεχωριστή εντύπωση της προκάλεσε το επίθετο «κεχριμπαρένιος» με το οποίο ο Κώστας Μπαλαχούτης χαρακτήρισε -μεταξύ άλλων- τον Μιχάλη Μενιδιάτη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την εκδήλωση ΕΔΩ

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι:


Κώστας Καραμανλής, Μίμης Πλέσσας, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Μαργαρίτης, Χαρούλα Λαμπράκη, Νατάσσα Θεοδωρίδου, Πασχάλης, Φίλιππος Νικολάου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Μάνος Παπαδάκης, Γιάννης Λεμπέσης, Τάσος Οικονόμου, Βασίλης Χαραλάμπους, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Παναγιώτης Στεργίου, Κωνσταντίνος Αργυρός, Γιώργος Γιαννιάς, Γιώργος Βαρδινογιάννης, Βασίλης Καπερνάρος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αντώνης Αντωνιάδης, Νικός Βαμβακούλας, Άννα Καραμανλή, Σίμος Κεδίκογλου, Νίκος Οικονόμου, Κώστας Πρέκας, ο δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός, ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ο πρόεδρος του Ogdoo Music Group Νίκος Αναγνωστάκης και άλλοι πολλοί και διαλεκτοί… Επίσης οι δημοσιογράφοι Γιάννης Αλεξίου, Γιάννης Σκουλετάκης, Κώστας Μαρδάς, Ηλίας Βολιότης - Καπετανάκης, Δημήτρης Μανιάτης κ.ά.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!