«Πενθούσε το γιο του χορεύοντας»

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) «Γλέντι» για τον πρόωρα χαμένο βιολιστή Έκτορα Κοσμά στα «Καρδιοφτερουγίσματα».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Πάνω από 300 φίλοι και συνεργάτες του τίμησαν τη μνήμη του σπουδαίου μουσικού και ανθρώπου. Μια υπέροχη μουσική βραδιά γεμάτη ρεμπέτικα και λαϊκα τραγούδια, όπως θα ήθελε ο Έκτορας. Ο ιδιοκτήτης του κέντρου «Καρδιοφτερουγίσματα» (Δωδεκανήσου 37, Άλιμος) παραχώρησε δωρεάν το χώρο, τα φαγητά και τα ποτά και όλοι οι άλλοι (μουσικοί, σερβιτόροι, μάγειροι κλπ.) αφιλοκερδώς έφτιαξαν μια εκπληκτική μουσική ατμόσφαιρα που διήρκησε 7 ώρες (10μ.μ. – 5π.μ.).


Ο Γιάννης Λεμπέσης και η ορχήστρα «Λαϊκή Στράτα» σαν οικοδεσπότες της βραδιάς (μιας και εμφανίζεται με ιδιαίτερη επιτυχία τα τελευταία 3 χρόνια στα «Καρδιοφτερουγίσματα») κάλεσαν στο πάνω από 40 μουσικούς και τραγουδιστές που τα τελευταία χρόνια «επανδρώνουν» τα πάλκα των ρεμπετάδικων.


Πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα ο Λεμπέσης είπε δυο λόγια για την 15χρονη φιλία και συνεργασία του με τον Έκτορα Κοσμά, τονίζοντας ότι η απώλεια αυτού του σπουδαίου φίλου και συνεργάτη είναι εξίσου οδυνηρή και σημαντική όσο των Παπάζογλου και Ρασούλη, που έφυγαν πρόσφατα: «Με όσους μίλησα γι’ αυτή τη βραδιά κανείς δεν με ρώτησε ποιοι θα τραγουδήσουν ή πόσα θα πληρώσουν. Ήρθαν όλοι για τον Έκτορα που αγαπούσαν. Βέβαια, κανείς δεν θα πληρώσει τίποτα γιατί η βραδιά είναι προσφορά στη μνήμη του και θα τραγουδήσουν όλοι οι φίλοι και συνεργάτες του».


Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τον σπουδαίο ουτίστα Βασίλη Παπανικολάου, που με το ούτι του έπαιξε μερικούς σπαρακτικούς αυτοσχεδιασμούς.


Ο Γιάννης Λεμπέσης, η Μαριάνθη Λιουδάκη, ο Φάνης Σαπατίνας και η οκταμελής ορχήστρα του κέντρου «Καρδιοφτερουγίσματα» τραγούδησαν ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια και συνόδευσαν μουσικά την Νάντια Καραγιάννη, το Νίκο Ανδρουλάκη, τη Μαρία Κατινάρη και το Μανώλη Δημητριανάκη από τα ιδρυτικά μέλη της Ρεμπέτικης Κομπανίας και σπουδαίο μπουζουξή. Στη συνέχεια στο πάλκο ανέβηκαν ο Μπάμπης Γκολές, ο Αγάθωνας, η Κατερίνα Τσιρίδου με την ορχήστρα τους που έπαιξαν όμορφα ρεμπέτικα τραγούδια.


Ιδιαίτερο στιγμιότυπο της βραδιάς ήταν η εμφάνιση του μοναδικού Γιώργου Μαργαρίτη (η τελευταία τηλεοπτική εμφάνιση του Έκτορα Κοσμά ήταν με τον Μαργαρίτη και τον Λεμπέση στην εκπομπή του Πάρη Μήτσου «Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα» στην τηλεόραση του 902) τραγούδησε τα τραγούδια του Λεμπέση που έχει δισκογραφήσει, αλλά και δικές του προσωπικές επιτυχίες συνοδευόμενος από την ορχήστρα του Λεμπέση. Στο μουσικό αυτό στιγμιότυπο ήταν εμφανές πόσο «γουστάρει» ο Λεμπέσης να παίζει για τον Μαργαρίτη και πόσο ο Μαργαρίτης θέλει στα αυτιά του αυτόν τον αυθεντικό λαϊκό ήχο και πόσο όμορφα ερμηνεύει τα τραγούδια του μέσα σε αυτό το ηχητικό περιβάλλον.


Μέχρι τις 5 το πρωί
όλοι οι μουσικοί και οι τραγουδιστές – πάνω από 40 τον αριθμό – ανεβοκατέβαιναν στο πάλκο και χάριζαν όμορφες στιγμές στους φίλους του Έκτορα (Γιάννης Νιάρχος, Χρήστος Μπινιάρης, Μαρία Δεικτα, Μάκης Σταμούλης, Βασίλης Σκούτας, Κώστας Σταυρόπουλος, Δημήτρης Μυταράκης, Σωτήρης Πατραγιάννης κ.α.)


Πολύ όμορφο και συγκινητικό στιγμιότυπο ήταν η παρουσία στο πάλκο της Απόδημης Κομπανίας, μιας ομάδας μουσικών και τραγουδιστών Ελλήνων γεννημένων στην Αυστραλία, με τους οποίους ο Έκτορας Κοσμάς (που σημειωτέον ήταν Έλληνας τρίτης γενιάς γεννημένος στην Αυστραλία) έπαιζε στην Αυστραλία πριν έρθει το 1998 στην Ελλάδα, αλλά και κάθε χρόνο σχεδόν μαζί με την Απόδημη Κομπανία έπαιζαν ρεμπέτικα σε Φεστιβάλ στη μακρινή αυτή ήπειρο.


Μια πραγματικά υπέροχη μουσική βραδιά που μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει όπως τόνισε ο πατέρας του Έκτορα, Κώστας Κοσμάς, ένας μερακλής Έλληνας που πενθούσε χορεύοντας, παρ’ ότι ζει 70 χρόνια στην Αυστραλία. Αυτός γαλούχησε τον Έκτορα με το ρεμπέτικο τραγούδι και τον περήφανο τρόπο ζωής.


Στις 5 το πρωί ο Λεμπέσης καλημέρισε και ευχαρίστησε τον κόσμο
και ευχήθηκε να επαναλαμβάνονται τέτοιες βραδιές, όχι εξαιτίας ενός θλιβερού γεγονότος, αλλά γιατί το έχουν ανάγκη και οι καλλιτέχνες και ο κόσμος.


Φωτογραφίες
: Γιώργος Ποντικάκης


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!