«Οι κασέτες του Μελωδία» με τα Ρεμπέτικα στο Ηρώδειο - Μια δεύτερη ματιά

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ VIDEO, PHOTOS, ΛΙΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ) Μια ξεχωριστή συναυλία που αξίζει να αποτυπωθεί και δισκογραφικά.
«Οι κασέτες του Μελωδία» με τα Ρεμπέτικα στο Ηρώδειο - Μια δεύτερη ματιά Φωτογραφίες: NDP Photo Agency
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Ρεμπέτικα - Οι τέλειες ατέλειες»


Το βράδυ της Πέμπτης 11 Ιουλίου ο ραδιοφωνικός σταθμός «Μελωδία 99,2» διοργάνωσε στο αρχαίο θέατρο Ηρώδου Αττικού μια μεγάλη συναυλία με τίτλο «Ρεμπέτικα - Οι τέλειες ατέλειες», στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Οι κασέτες του Μελωδία 99,2». Η συναυλία ήταν ήδη sold out πολλές μέρες πριν και δεν ήταν λίγοι αυτοί που έμειναν εκτός Ηρωδείου.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι περίφημες ανθρώπινες ατέλειες που περιγράφουν τα ρεμπέτικα τραγούδια; Η απληστία, το συμφέρον, η φτώχεια, τα ναρκωτικά, η τεμπελιά, η αχαριστία και φυσικά ο έρωτας σε όλες του τις εκδοχές και διακυμάνσεις…

Το περασμένο Σάββατο παρουσιάσαμε το φινάλε της συναυλίας, με το «Εβίβα ρεμπέτες» του Απόστολου Καλδάρα, ενώ πριν από δυο μέρες ο γνωστός μουσικός παραγωγός και φίλος του Ogdoo.gr Άγγελος Κουτσούκης έγραψε τις δικές του εντυπώσεις από τη συναυλία του Ηρωδείου.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια ήταν του Δημήτρη Μυστακίδη και τραγούδησαν οι Φωτεινή Βελεσιώτου, Ελένη Βιτάλη, Γιώτα Νέγκα, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ορφέας Περίδης, Διονύσης Σαββόπουλος, Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο ίδιος ο Δημήτρης Μυστακίδης.

Στη συναυλία συμμετείχαν επίσης ο Γερμανός δημοσιογράφος, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Christian Ronig, ο οποίος είναι λάτρης του είδους κι έχει μεταφράσει στα αγγλικά και στα γερμανικά ρεμπέτικα τραγούδια, αλλά και ο βετεράνος του Hip hop Εισβολέας (Ηλίας Παπανικολός), σε μια συμμετοχή έκπληξη.

Για την άψογη, καλοκουρντισμένη ορχήστρα ότι και να γράψω θα είναι λίγο. Τα ονόματα των μουσικών μιλούν από μόνα τους. Μαζί με τον Δημήτρη Μυστακίδη που έπαιξε κιθάρα και σιγοντάρησε τους τραγουδιστές στα περισσότερα τραγούδια, έπαιξαν ο Νίκος Τατασόπουλος (μπουζούκι), ο Αρίστος Βαμβακούσης (μπουζούκι), ο Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν), ο Απόστολος Τσαρδάκας (κανονάκι, βιολί, μπαγλαμά), ο Σάκης Καρακώστας (βιολί), ο Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο), ο Τάσος Μισυρλής (τσέλο), ο Κώστας Καλατζής (κρουστά) και στα πέντε τελευταία τραγούδια ο Γιώργος Νταλάρας (κιθάρα). Κάποια τραγούδια μάλιστα όπως η «Αχάριστη» και το «Παλιόπαιδο» παρουσιάστηκαν «πειραγμένα». Ενορχηστρωμένα δηλαδή με μικρό σύνολο εγχόρδων.

Τον ήχο φρόντισαν ο Γιάννης Μπαξεβάνης και ο Αργύρης Λιανός, τους φωτισμούς ο Μενέλαος Ορφανός και η Χριστίνα Θανασούλα, το video o Δημήτρης Ντάκος, ενώ θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε πως ανάμεσα στα τραγούδια παρεμβάλλονταν ξεχωριστά κείμενα της Θεοπούλας Αρβανιτίδου για το ρεμπέτικο και τις ατέλειές του. 

«Επειδή ο δρεπανοφόρος έχει έρθει στη γειτονιά των μουσικών», όπως είπε ο Δημήτρης Μυστακίδης, αφιέρωσε το «Θεέ μου μεγαλοδύναμε» στον Γιάννη Σπάθα, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και ήταν ο πρώτος που ένωσε το ελληνικό με το ξένο μουσικό στοιχείο, ενώ στην αρχή αφιέρωσε το «Όσοι έχουνε πολλά λεφτά» στη μνήμη του Στέλιου Βαμβακάρη, που κι αυτός «αναχώρησε» πριν από ένα μήνα…

Κάποια σημεία της συναυλίας που νομίζω πως αξίζει να επισημάνουμε, είναι καταρχάς η επιλογή των τραγουδιών, που φάνηκε πως έγινε από άνθρωπο που γνωρίζει καλά το ρεμπέτικο. Κι αυτό γιατί δεν στάθηκε στις πολύ μεγάλες επιτυχίες, που ακούγονται παντού και πάντα, αλλά μπήκε στα ενδότερα του ρεμπέτικου και παλιού λαϊκού τραγουδιού. Ξεχώρισα(ν) τα δυο οργανικά της έναρξης, «Το συμφέρον», το «Φτώχεια που με κουρέλιασες», «Το παλιόπαιδο» με τις ερμηνείες της Φωτεινής Βελεσιώτου, «Ο τεμπέλης» με τον Δημήτρη Μυστακίδη, το «Τώρα την καλοκαιριά» με τον Ορφέα Περίδη, το «Είπα να σβήσω τα παλιά» και το «Είναι αργά» με τον Γιώργο Νταλάρα, αλλά με τις τρεις στροφές. Όπως πρωτοηχογραφήθηκε δηλαδή το 1955 από την Μάγια Μελάγια και τον Μανώλη Χιώτη (την ίδια εποχή το ηχογράφησε και η Πόλυ Πάνου) και όχι «λειψό» (με δυο στροφές), όπως το δισκογράφησε ο Νταλάρας στο δίσκο «Καλημέρα κυρία Λύδια» το 1984.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επίσης η μίξη του «Πέφτω και σηκώνομαι 2» του Εισβολέα με το «Ένας αλήτης πέθανε». Για να πω την αλήθεια βέβαια, θα προτιμούσα να ακούσω την «αέρινη» Ελένη Τσαλιγοπούλου σε διαφορετικά τραγούδια από την «Παξιμαδοκλέφτρα», «Τα παιδιά της γειτονιάς σου» και τον «Κοκαϊνοπότη», που ούτως ή άλλως, συμπεριλαμβάνονται σταθερά στα προσωπικά της προγράμματα. Σταθερή δύναμη η Γιώτα Νέγκα με τις ερμηνείες της, σε ένα είδος που ξέρει να υπερασπίζεται καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο.

«Σαρωτικός» ο Διονύσης Σαββόπουλος αφηγήθηκε τη γνωστή ιστορία με τη δικαστική περιπέτεια που πέρασε στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 διασκευάζοντας το «Ντιρλαντά», όπου κατέθεσε σαν μάρτυρας υπεράσπισής του ο Γιάννης Παπαϊωάννου, για να ακολουθήσει μια «δαιμονισμένη» εκτέλεση του «Καραμπιμπερίμ», με τα σόλο του Νίκου Τατασόπουλου και του Αρίστου Βαμβακούση, που ξεσήκωσαν το κοινό. «Τατασόπουλος! Δύναμις! Καλύτερος κι απ’ τον μπαμπά του!» αναφώνησε ο Σαββόπουλος, για να συνεχίσει λίγο μετά: «Και η άλλη δύναμη της φύσεως! Ο Βαμβακούσης!»
201907121257360.9483 11072019
Επιμέρους παρατηρήσεις για επιλογές τραγουδιών και ερμηνείες πάντα θα υπάρχουν. Σε γενικές γραμμές, νομίζω πως, αν η συναυλία ηχογραφήθηκε, αξίζει να κυκλοφορήσει σε δίσκο. Υπήρχαν στιγμές που έχουν θέση στην ελληνική δισκογραφία…

Μέρος 1ο

1) Μουρμούρικο ζεϊμπέκικο (Ιωάννης Χαλικιάς ή Τζακ Γρηγορίου) Οργανικό
2) Τρικούβερτο (Παραδοσιακό) Οργανικό
3) Όσοι έχουνε πολλά λεφτά (Μάρκος Βαμβακάρης) Δημήτρης Μυστακίδης
4) Το συμφέρον (Μάρκος Βαμβακάρης) Φωτεινή Βελεσιώτου
5) Της φτώχειας τα κουρέλια (Φτώχεια που με κουρέλιασες) (Βασίλης Τσιτσάνης) Φωτεινή Βελεσιώτου
6) Ήσουνα ξυπόλητη (Κ. Μπέζος ή Α. Κωστής) Ελένη Τσαλιγοπούλου
7) Τα παιδιά της γειτονιάς σου (Παραδοσιακό) Ελένη Τσαλιγοπούλου
8) Κρασοπίνω (Παναγιώτης Τούντας) Δημήτρης Μυστακίδης & Ελένη Τσαλιγοπούλου
9) Γιατί φουμάρω κοκαΐνη (Ο κοκαϊνοπότης) (Παναγιώτης Τούντας) Ελένη Τσαλιγοπούλου
10) Είμαι πρεζάκιας (Δική μου είναι η Ελλάς) (Σώσος Ιωαννίδης - Αιμίλιος Σαββίδης) Γιώτα Νέγκα
11) Θεέ μου μεγαλοδύναμε (Παραδοσιακό) Γιώτα Νέγκα & Christian Ronig
12) α) Ένας αλήτης πέθανε (Κώστας Καπλάνης - Κώστας Μάνεσης) Δημήτρης Μυστακίδης
β) Πέφτω και σηκώνομαι 2 (Εισβολέας) Εισβολέας
13) Ο τεμπέλης (Σταύρος Τζουανάκος) Δημήτρης Μυστακίδης
14) Ο Μάρκος υπουργός (Όσοι γινούν πρωθυπουργοί) (Μάρκος Βαμβακάρης) Βασίλης Παπακωνσταντίνου
15) Το βουνό (Λουκάς Νταράλας - Βαγγέλης Πρέκας) Βασίλης Παπακωνσταντίνου
16) Αχάριστη (Βασίλης Τσιτσάνης) Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Μέρος 2ο

1) Καϊξής (Απόστολος Χατζηχρήστος – Γιώργος Φωτίδας) Διονύσης Σαββόπουλος
2) Πριν το χάραμα (Γιάννης Παπαϊωάννου – Χαράλαμπος Βασιλειάδης) Διονύσης Σαββόπουλος
3) Μες στης πόλης τα στενά (Καραμπιμπερίμ) (Έχει εκδοθεί τόσο στο όνομα των Σπύρου Περιστέρη - Μίνωα Μάτσα, όσο και σαν παραδοσιακό σε διασκευή Γιάννη Παπαϊωάννου) Διονύσης Σαββόπουλος
4) Το κουρασμένο βήμα σου (Μπάμπης Μπακάλης – Κώστας Βίρβος) Ορφέας Περίδης
5) Μ’ έχεις μαγεμένο (Σαν μαγεμένο το μυαλό μου) (Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας) Ορφέας Περίδης
6) Τώρα την καλοκαιριά μικρό μου (Μάρκος Βαμβακάρης) Ορφέας Περίδης
7) Ο πασατέμπος (Μανώλης Χιώτης – Γιώργος Γιαννακόπουλος) Γιώτα Νέγκα
8) Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω (Σταύρος Τζουανάκος – Κώστας Βίρβος) Γιώτα Νέγκα & Ελένη Τσαλιγοπούλου
9) Μην περάσεις απ’ τη γειτονιά μου (Τράβα βρε μάγκα και αλάνη) (Κώστας Σκαρβέλης) Ελένη Τσαλιγοπούλου
10) Το παλιόπαιδο (Μαρίνος Γαβριήλ ή Μαρινάκης – Σωτηρία Μπέλλου) Φωτεινή Βελεσιώτου
11) Απόψε μ’ εγκατέλειψες (Στέλιος Χρυσίνης – Χαράλαμπος Βασιλειάδης) Φωτεινή Βελεσιώτου
12) Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα (Βασίλης Τσιτσάνης – Γεράσιμος Τσάκαλος) Ελένη Βιτάλη
13) Γεννήθηκα για να πονώ (Βασίλης Τσιτσάνης – Κώστας Βίρβος) Ελένη Βιτάλη
14) Ελενίτσα (Γιάννης Δραγάτσης ή Ογδοντάκης) Ελένη Βιτάλη
15) Κάθε βράδυ πάντα λυπημένη (Βασίλης Τσιτσάνης) Γιώργος Νταλάρας
16) Είναι αργά (Μανώλης Χιώτης – Χρήστος Κολοκοτρώνης) Γιώργος Νταλάρας
17) Είπα να σβήσω τα παλιά (Απόστολος Καλδάρας – Αιμίλιος Σαββίδης) Γιώργος Νταλάρας
18) Το μινόρε της αυγής (Σπύρος Περιστέρης – Μίνως Μάτσας) Όλοι
19) Εβίβα ρεμπέτες (Απόστολος Καλδάρας) Όλοι

Φωτογραφίες: NDP Photo Agency | Video: Θανάσης Γιώγλου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!