«Οι γυναίκες στα τραγούδια του Τσιτσάνη» στη Μονή Λαζαριστών (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ)

(AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO & PHOTOS) Τραγουδούν: Δημήτρης Μπάσης, Λιζέτα Καλημέρη, Γιάννης Διονυσίου, Νικόλας Παπακωνσταντίνου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Πρεμιέρα έκανε την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου το έργο του Στρατή Πασχάλη «Σερσέ λα φαμ – Οι γυναίκες στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη», που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία-χορογραφία Σοφίας Σπυράτου. Είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου στις Πρέσπες στις 30 Αυγούστου 2014.

Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση που, χωρίς να αποτελεί βιογραφία του Βασίλη Τσιτσάνη, κινείται, έχοντας σαν κύριο άξονα μια σειρά από τραγούδια που γράφτηκαν, κυρίως, για τις γυναίκες, αλλά και πραγματικά ή φανταστικά περιστατικά, με πρωταγωνιστικά πρόσωπα κάποιες από τις γυναίκες που αποτέλεσαν κομβικά πρόσωπα στη ζωή του. Γυναίκες όπως η Ελίζα, για την οποία έγραψε την «Αρχόντισσα» το 1938, η Μαρίκα Νίνου και η Σωτηρία Μπέλλου…  Όπως είπε στον μονόλογό του, λίγο πριν το φινάλε, ο Λεωνίδας Κακούρης, που υποδύθηκε, ιδιαίτερα επιτυχημένα, τον Βασίλη Τσιτσάνη, όλα αυτά – που ακούσαμε και είδαμε - ή δεν έγιναν ποτέ, ή αν έγιναν, έγιναν αλλιώς και οπωσδήποτε σε άλλους καιρούς το καθένα…

Ήδη αναφέρθηκα στον Λεωνίδα Κακούρη ως Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω τις ερμηνείες της Άννας Κυριακίδου ως Σωτηρία Μπέλλου (η ομοιότητά τους φοβερή), της Αλεξίας Σαπρανίδου ως Μαρίκα Νίνου, του «Αστυνόμου Μουσχουντή» Δημήτρη Καραβιώτη αλλά και της Βίκυς Παπαδοπούλου που υποδύθηκε την Ελίζα... 

Και βεβαίως, εκτός από την «Ελίζα» και την εκτενή παρουσία της στο έργο, δεν ήταν λίγα τα περιστατικά που προκάλεσαν αίσθηση… Ο περίφημος καυγάς της Μπέλλου με τη Νίνου, ο Αστυνόμος Μουσχουντής και η σχέση του με τον Τσιτσάνη, οι γυμνόστηθες «ιερόδουλες» που χόρεψαν στην «Γκιουλμπαχάρ», αλλά και μια φράση του «Τσιτσάνη» προς την «Ελίζα», που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση: «Το μπουζούκι είναι το όργανο που ξέρει να κλαίει…»

Όσον αφορά το μουσικό μέρος, τόσο οι, εγνωσμένης αξίας, Δημήτρης Μπάσης και Λιζέτα Καλημέρη, όσο και ο Γιάννης Διονυσίου, που άκουσα για πρώτη φορά, αποδείχθηκαν επαρκέστατοι. Σε λίγο καιρό, θα είμαστε σε θέση να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας και από τη δεύτερη διανομή, όπου αντί για τη Λιζέτα θα τραγουδήσει η Γιώτα Νέγκα. Οι ενορχηστρώσεις του Κώστα Βόμβολου έγιναν με βάση, κυρίως, τον παραδοσιακό ήχο των τραγουδιών του Τσιτσάνη. Υπήρξαν όμως και εμπνευσμένες διασκευές, όπως στο «Αργοσβήνεις μόνη» ή στο «Φίνο ακρογιάλι», που έδωσαν μια νέα πνοή στα τραγούδια, χωρίς να αλλοιώσουν το αρχικό τους ύφος. Τα περισσότερα κομμάτια βέβαια, ακούστηκαν μισά (φαντάζομαι, λόγω χρονικής διάρκειας, αλλά και της γρήγορης ροής της παράστασης). Ίσως θα προτιμούσα – λόγω και μιας προσωπικής «διαστροφής» - την ορχήστρα με πιο ακουστικό ήχο, εστιάζοντας κυρίως στα μπουζούκια, που «έβγαιναν» με βύσμα και όχι με μικρόφωνο…

Ανάμεσα στους θεατές διακρίναμε την κόρη του Βασίλη Τσιτσάνη Βικτωρία, την Ζωζώ Σαπουντζάκη, το γνωστό στιχουργό και αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Κ.Θ.Β.Ε. Φίλιππο Γράψα και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Κ.Θ.Β.Ε. Γιάννη Βούρο.

Η παράσταση ξεκίνησε με τον θίασο και τους μουσικούς να τραγουδούν, ανάμεσα στους θεατές, επιτυχίες του Τσιτσάνη, ενώ κατά τη διάρκεια του έργου , υπήρξαν κι άλλες στιγμές που οι ηθοποιοί κατέβηκαν στην πλατεία και  μπερδεύτηκαν με τους θεατές… Το μουσικό πρόγραμμα είχε αναλυτικά ως εξής:

Μέρος 1ο

1)Πέφτεις σε λάθη – Λιζέτα Καλημέρη
2)Δεν με στεφανώνεσαι – Λιζέτα Καλημέρη
3)Αραμπάς περνά – Ο θίασος
4)Μποέμισσα – Ο θίασος
5)Αχάριστη – Δημήτρης Μπάσης
6)Αργοσβήνεις μόνη – Λιζέτα Καλημέρη/Δημήτρης Μπάσης
7)Της ταβέρνας το ρολόι – Λιζέτα Καλημέρη
8)Κάθε βράδυ λυπημένη – Λιζέτα Καλημέρη
9)Θα κάνω ντου βρε πονηρή – Γιάννης Διονυσίου
10)Το σήμερα, τι αύριο, τι τώρα – Λιζέτα Καλημέρη
11)Χωρίσαμε ένα δειλινό – Δημήτρης Μπάσης
12)Γιατί με ξύπνησες πρωί – Δημήτρης Μπάσης
13)Σεράχ – Λιζέτα Καλημέρη
14)Ακρογιαλιές δειλινά – Λιζέτα Καλημέρη
15)Το παράπονο του ξενιτεμένου (Σαν απόκληρος γυρίζω) – Δημήτρης Μπάσης
16)Τρελέ τσιγγάνε – Λιζέτα Καλημέρη / Δημήτρης Μπάσης
17)Κάνε λιγάκι υπομονή –Δημήτρης Μπάσης

Μέρος 2ο

1)Για τα μάτια π’αγαπώ – Γιάννης Διονυσίου
2)Δε ρωτώ ποια είσαι – Δημήτρης Μπάσης / Γιάννης Διονυσίου
3)Σε φίνο ακρογιάλι – Γιάννης Διονυσίου
4)Τα ξένα χέρια – Λιζέτα Καλημέρη
5)Το παλιόσπιτο – Δημήτρης Μπάσης
6)Νύχτες μαγικές – Δημήτρης Μπάσης / Γιάννης Διονυσίου
7)Γκιουλμπαχάρ – Λιζέτα Καλημέρη
8)Ζαΐρα – Δημήτρης Μπάσης
9)Παλάτια χρυσοστόλιστα – Γιάννης Διονυσίου
10)Τρελή που θέλεις να στεφανωθείς – Γιάννης Διονυσίου
11)Γεννήθηκα για να πονώ - Λιζέτα Καλημέρη
12)Αρχόντισσα – Δημήτρης Μπάσης
13)Όταν πίνεις στην ταβέρνα – Γιάννης Διονυσίου
14)Απόψε στις ακρογιαλιές – Δημήτρης Μπάσης
15)Απόψε κάνεις μπαμ – Γιάννης Διονυσίου
16)Με παρέσυρε το ρέμα – Δημήτρης Μπάσης
17)Τα λερωμένα τ’ άπλυτα – Δημήτρης Μπάσης
18)Μη μου ξαναφύγεις πια – Λιζέτα Καλημέρη
19)Τα καβουράκια – Λιζέτα Καλημέρη / Δημήτρης Μπάσης και ο θίασος
20)Συννεφιασμένη Κυριακή – Δημήτρης Μπάσης
21)Της μαστούρας ο σκοπός – Δημήτρης Καραβιώτης (αστυνόμος Μουσχουντής) / Δημήτρης Μπάσης
22)Μην ξαναπερνάς (Σ’ έχω κάνει πέρα) – Λιζέτα Καλημέρη
23)Σερσέ λα φαμ - Όλοι

Οι συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου
Σκηνικά – Κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης
Ενορχήστρωση – Μουσική επιμέλεια: Κώστας Βόμβολος
Μουσική διδασκαλία: Λία Βίσση
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Βουρδαμής-Μαυρογέννης, Στέλιος Χατζηαδαμίδης
Βοηθός χορογράφου: Γιάννης Μάρτος
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά
Βοηθός ενορχηστρωτή: Αλκυόνη Θηλυκού
Οργάνωση παραγωγής : Πέτρος Κοκόζης

Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί (με αλφαβητική σειρά): Μελίνα Ατρείδου (Φλάουτο), Ηλίας Γυλλός (Ακορντεόν), Ανδρονίκη Δονουκαρά (Βιολί), Κώστας Ιακώβου (Μπουζούκι ), Γιάννης Καρακαλπακίδης (Μπάσο), Δημήτρης Κριτσίμης (Κλαρίνο, μπαγλαμάς), Νικόλας Παπακωνσταντίνου (Κιθάρα-τραγούδι), Παύλος Παφρανίδης (Μπουζούκι), Νίκος Ψοφογιώργος (Κρουστά-ντραμς).

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):  Έφη Δρόσου (Μάχη, Οικονόμος), Χρύσα Ζαφειριάδου (Μάγδα), Λεωνίδας Κακούρης (Βασίλης Τσιτσάνης), Στέλιος Καλλιστράτης (Λάκης), Δημήτρης Καραβιώτης (Αστυνόμος Μουσχουντής), Αννέτα Κορτσαρίδου (Καίτη), Άννα Κυριακίδου (Σωτηρία), Δημήτρης Μορφακίδης (Στέλιος), Αλεξία Σαπρανίδου (Μαρίκα), Χρήστος Σιμαρδάνης  (Αστυνόμος Μουσχουντής) - β’ διανομή, Δημήτρης Σπορίδης (Σάββας), Ευγενία Πανταζόγλου (Δέσπω), Βίκυ Παπαδοπούλου (Ελίζα Αρχόντισσα) , Νίκος Πολοζιάνης (Στράτος).

Χορεύουν με αλφαβητική σειρά: Γιάννης Βαγιωνάς, Στέλλα Εμίνογλου, Κώστας Καφαντάρης, Άννα Λιανοπούλου, Άννα Μανούδη, Γιάννης Μάρτος, Μαργαρίτα Παναγιώτου, Λουκιανή Παπαδάκη, Τάσος Παπαδόπουλος, Ηλίας Τσάκωνας.

(Περισσότερα στοιχεία για την παράσταση και τους συντελεστές της μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Χρυσοχοΐδης. Video: Θανάσης Γιώγλου

Αποσπάσματα από την πρεμιέρα της παράστασης του Κ.Θ.Β.Ε. «Σερσέ λα φαμ» (Οι γυναίκες στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη) που παρουσιάστηκε στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκης στις 7 Νοεμβρίου 2014. Ακούγονται τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη:

1)Τα λερωμένα τ' άπλυτα. Τραγουδά ο Δημήτρης Μπάσης | 2)Μη μου ξαναφύγεις πια. Τραγουδά η Λιζέτα Καλημέρη




Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!