Ο Λέκκας με αμανέδες και ζεϊμπέκικα στον Ιανό

Παρακολουθήσαμε την παρουσίαση του νέου διπλού cd - βιβλίου του Βασίλη Λέκκα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Βασίλης Λέκκας παρουσίασε την τελευταία του κατάθεση «Να σου δώσω μια να σπάσεις» (διπλός δίσκος-βιβλίο), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση, στον Ιανό.

Σε αυτήν ο ερμηνευτής αποδίδει τραγούδια που σφράγισε με τη φωνή του ο Στέλιος Καζαντζίδης.

«Να σου δώσω μια να σπάσεις»


Η μουσική έκδοση διανθίζεται κείμενα του συγγραφέα, στιχουργού και διευθυντή του ogdoo.gr Κώστα Μπαλαχούτη και του μουσικολόγου Γιώργου Κοκκώνη.

Οι δυο τους ήταν ομιλητές στην παρουσίαση του έργου στον Ιανό παρέα με τον σκηνοθέτη και δημοσιογράφο Αντώνη Μποσκοΐτη. Μαζί τους στο πάνελ σε ρόλο «συντονιστή» ο ίδιος ο Βασίλης Λέκκας.

Ο ερμηνευτής τόνισε την βαθιά ανάγκη του σε αυτούς τους καιρούς να «αγγίξει» τα συγκεκριμένα τραγούδια καθώς και τη ριζωμένη εκτίμησή του στις επιλογές του Καζαντζίδη στη δισκογραφία.

Ο Κοκκώνης που άνοιξε των κύκλο των ομιλιών στάθηκε στο κοινωνικό πλαίσιο και στα καίρια μηνύματα των τραγουδιών που απέδωσε ο Καζαντζίδης, στην ανεπανάληπτη ερμηνεία του αλλά και στο «νέο» εξπρεσιονιστικό χρώμα που φέρουν οι επανεκτελέσεις του Λέκκα.

Ο Μποσκοΐτης μίλησε για την γνωριμία του με τον ερμηνευτή από τα χρόνια του ντοκιμαντέρ του για την Φλέρυ Νταντωνάκη, στεκόμενος στην απλότητα και τη φιλικότητα του Λέκκα ενώ ανέλυσε και τις λεπτομέρειες του δίσκου. Επίσης έκανε αναφορά στην επαφή του με το θέμα «Καζαντζίδης» μέσα από τη συνεργασία του με τον Μπαλαχούτη στα dvd της έκδοσης «Η Ιστορία του Λαϊκού Τραγουδιού» αλλά και στα περιοδικά Δίφωνο και Όασις. Ο ίδιος έβλεπε τον Καζαντζίδη να κυκλοφορεί στις συνοικίες του Πειραιά και παρότι δεν του μίλησε ποτέ, τον ένιωθε, όπως και οι υπόλοιποι συντοπίτες του, «δικό τους άνθρωπο».

Ο Μπαλαχούτης τέλος υπογράμμισε την μεγάλη αξία της εργογραφίας του Καζαντζίδη, σε όλα τα μήκη και πλάτη που κινήθηκε ο βάρδος. Σημαντικό γεγονός για εκείνον και για το αντίκρισμα της όλης προσπάθειας, το ότι ο Λέκκας, δεν επιχειρεί -όπως πολλοί άλλοι- να μιμηθεί τον έτσι και αλλιώς αμίμητο τρόπο του Καζαντζίδη.

Live με μανέδες και ζεϊμπεκιές


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Λέκκα να τραγουδά Καζαντζίδη. Τον συντρόφευαν δύο ξεχωριστοί σολίστες μουσικοί που δίνουν το παρών και στο δίσκο, ο μπουζουξής Παναγιώτης Στεργίου και ο κιθαρίστας Αντώνης Γούναρης.

Παρουσίασαν το Γυάλινο κόσμο (Να σου δώσω μια να σπάσεις) του Καλδάρα και της Ευτυχίας με αλλαγές στο στίχο (η φράση και στης γυναίκας, τραγουδήθηκε: και στων ανθρώπων), τον Τραγουδιστή του Νικολόπουλου και της Μπιζάνη με αμανέ μάλιστα του Λέκκα, το Παίξε Χρήστο το μπουζούκι του Τσιτσάνη που ξύπνησε τα αίματα, το Τραγουδώ του Σούκα και της Κουτσοκώστα, το Σαββατόβραδο του Μίκη και του Λειβαδίτη… Δεν έλειψαν τα παλαμάκια και οι χοροί… μαζί με τη συγκίνηση.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!