Ο κορυφαίος τσελίστας στον κόσμο Yo-Yo Ma στο Ηρώδειο

Το κοινό παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο κορυφαίος τσελίστας στον κόσμο Yo-Yo Ma, βραβευμένος με 18 βραβεία Grammy, με το βραβείο Polar to 2012, το εθνικό μετάλλιο των τεχνών των ΗΠΑ το 2001, πρεσβευτής Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών και πλήθος άλλων διακρίσεων βρέθηκε εχθές για μία και μόνη συναυλία στο ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Μόνος του πάνω στη σκηνή για 2 ώρες και 30 λεπτά χωρίς διάλλειμα έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με το ασφυκτικά γεμάτο Ηρώδειο. Ερμήνευσε 6 σουίτες του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ για σόλο Τσέλο και μάγεψε πραγματικά το Αθηναϊκό –και όχι μόνο- κοινό. Στις κερκίδες άνθρωποι όλων των ηλικιών και διάφορων εθνικοτήτων να αποδεικνύουν περίτρανα ότι η καλή μουσική είναι η πιο δυνατή παγκόσμια γλώσσα.

Ο Yo-Yo ma σεμνός και προσιτός απέναντι στο κοινό μίλησε ΜΟΝΟ στα ελληνικά και αφού μας ευχαρίστησε πολύ όλους που παρευρεθήκαμε, μας είπε πως χαίρεται που είναι στην Ελλάδα, πως την αγαπάει και πως νιώθει ευγνωμοσύνη για τις αξίες που κληροδότησε η Ελλάδα στον κόσμο. Αφιέρωσε μάλιστα τη δεύτερη σουίτα στη χώρα μας και ο κόσμος τον αποθέωσε για την τόσο ευπροσήγορη συμπεριφορά του.

Το κοινό παρακολουθούσε κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα αφού μέσα σε τόσο κόσμο δεν ακούγονταν το παραμικρό. Μόνη παρεμβολή κάποια τζιτζίκια που θεώρησαν πως πρέπει να συνοδεύσουν το σολίστα στην εκτέλεση ενός κομματιού και ο Yo-Yo Ma τα χειροκρότησε στο τέλος για τη συμμετοχή τους.
7d3ef98f 3113 4c52 9a76 13b6dc0736fe
Οι σουίτες του Μπαχ που ερμήνευσε ο μεγάλος μουσικός ήταν οι:
  • Σουίτα για βιολοντσέλο αρ.1 σε σολ μείζονα, BWV 1007 Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Menuets I &II, Gigue

  • Σουίτα για βιολοντσέλο αρ.2 σε ρε ελάσσονα, BWV 1008 Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Menuets I &II, Gigue

  • Σουίτα για βιολοντσέλο αρ.3 σε ντο μείζονα, BWV 1009 Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Bourrees I &II, Gigue

  • Σουίτα για βιολοντσέλο αρ.4 σε μι ύφεση μείζονα, BWV 1010 Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Bourrees I &II, Gigue

  • Σουίτα για βιολοντσέλο αρ.5 σε ντο ελάσσονα, BWV 1011 Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Gavottes I &II, Gigue

  • Σουίτα για βιολοντσέλο αρ.6 σε ρε μείζονα, BWV 1012 Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Gavottes I &II, Gigue

Ο ίδιος έχει πει στο παρελθόν αναφερόμενος στις σουίτες του Μπαχ: «Οι σουίτες για τσέλο του Μπαχ υπήρξαν σταθεροί μουσικοί συνοδοιπόροι μου. Εδώ και εξήντα χρόνια μου χαρίζουν έμπνευση, ανακούφιση και χαρά σε περιόδους άγχους, γιορτής αλλά και απώλειας. Πόση δύναμη δεν έχει αυτή η μουσική ώστε, ακόμα και σήμερα, μετά από 300 χρόνια, να εξακολουθεί να μας βοηθάει να ταξιδεύουμε σε δύσκολους καιρούς».

Στο τέλος της παράστασης μας επιφύλαξε μια έκπληξη. Την από κοινού ερμηνεία με το πολυφωνικό σχήμα Ηπείρου ενός αρχαίου Ελληνικού ρυθμού. Το αποτέλεσμα πραγματικά μαγικό και η σύμπραξη ενός αμιγούς συμφωνικού οργάνου όπως το τσέλο με την πολυφωνική Ηπειρώτική παράδοση έμοιαζε τόσο αρμονική που ένιωθες ευτυχής που το ζούσες.

Η παράσταση του Yo-Yo Ma στο Ηρώδειο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του the Bach project με τίτλο : “exploring how culture connects us 36 concerts, 36 days of action, 6 continents που ξεκίνησε το 2018 και θα ολοκληρωθεί το 2020. https://bach.yo-yoma.com/

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!