Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Σταύρο Κουγιουμτζή στη Σαλονίκη

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO - ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ) Μια μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Βραδιά Τιμής


Εδώ και αρκετό καιρό, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ορατό, αναγνωρίσιμο, συνεπές και κυρίως ποιοτικό σώμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, τόσο με άξονα την «έδρα» του, τον «Αλέξανδρο», όσο και με τις παρεμβάσεις του σε εμβληματικούς χώρους (όπως έγινε στην Ροτόντα), αλλά και εκτός τειχών Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό κι έχοντας κατά νου να δημιουργηθούν θεσμοί και δράσεις που θα «συνομιλούν» με τη διαχρονία της πόλης και της περιφέρειας, καθιερώνεται από φέτος η Βραδιά Τιμής. Μια μουσική εκδήλωση - αφιέρωμα που θα γίνεται κάθε χρόνο, θα τιμά και θα αναφέρεται σε έναν άνθρωπο της μουσικής από την Κεντρική Μακεδονία, που μπορεί να είναι συνθέτης, στιχουργός ή ερμηνευτής. Με μια μεγάλη συναυλία με ελεύθερη είσοδο για όλους, αλλά και με ιδιαίτερους φόρους τιμής που σταδιακά θα εμπλουτιστούν και θα εμπλέκουν όλη την πόλη, από το χώρο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, μέχρι αυτόν της νεανικής έκφρασης και κουλτούρας.

Για την ανάδειξη, καθιέρωση και την περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του νέου θεσμού, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε τη στήριξη ανθρώπων της μουσικής και τη συμμετοχή τους σε μια Καλλιτεχνική Επιτροπή Στήριξης. Δεν πρόκειται για μια ακόμη διακοσμητική επιτροπή, αλλά για μια μεγάλη καλλιτεχνική παρέα δημιουργικών ανθρώπων, των οποίων τις προτάσεις και τις ιδέες αναλαμβάνει να υλοποιεί το Κέντρο Πολιτισμού.
18838730 1704563712895137 998946041 o

Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή


Για τη φετινή - εναρκτήρια Βραδιά Τιμής επιλέχτηκε να τιμηθεί με μια μεγάλη συναυλία ο αείμνηστος Σταύρος Κουγιουμτζής, ένας αγαπημένος συνθέτης που φυσικά θα είναι πάντα «παρών» μέσα από τα τραγούδια του και το ξεχωριστό ήθος που διέθεταν τόσο αυτά, όσο και η δική του αύρα.

Το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017, στις 21.30, στον ιδιαίτερο χώρο της Προβλήτας Α’ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Ανδρέας Καρακότας, η Λιζέτα Καλημέρη και η Μαρία Κουγιουμτζή θα μας θυμίσουν τα υπέροχα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή, την ίδια ώρα που με φόντο τον Θερμαϊκό και την καλοκαιρινή Θεσσαλονίκη, θα προβάλλονται σε μεγάλη οθόνη στιγμιότυπα, συνεντεύξεις και άγνωστο υλικό από τη ζωή και το έργο του συνθέτη, σε επιλογή και επιμέλεια του «δικού μας» Θανάση Γιώγλου, ερευνητή της ελληνικής μουσικής και ραδιοφωνικού παραγωγού. Οι ενορχηστρώσεις και η διεύθυνση της ορχήστρας θα είναι του Κώστα Ματσίγκου, συνεργάτη του Σταύρου Κουγιουμτζή από το 1990, μέχρι το 2005 και υπεύθυνου της ορχήστρας του μέχρι σήμερα. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του πολυπράγμονα καλλιτέχνη Στάθη Παχίδη και η τεχνική επιμέλεια του video του Παναγιώτη Κουντουρά.
tzitgf02.jpg

Συνέντευξη τύπου


Με αυτή την αφορμή, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσε το μεσημέρι της Τρίτης 30 Μαΐου συνέντευξη τύπου, στο «Oval» στο κέντρο της πόλης, όπου παρουσιάσθηκαν τόσο οι στόχοι και οι φιλοδοξίες του θεσμού της «Βραδιάς Τιμής», όσο και η φετινή μεγάλη εκδήλωση για τον Σταύρο Κουγιουμτζή.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Τάσος Ρέτζιος. Μίλησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος, η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου, η Αιμιλία Κουγιουμτζή, ο Στάθης Παχίδης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος προσήλθε στο χώρο λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Η Άννα Μυκωνίου παρουσίασε τις δράσεις του Κέντρου Πολιτισμού καθώς και τις μελλοντικές εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η παρουσίαση του «Ερωτόκριτου» του Δημήτρη Μαραμή, στις 3 Ιουλίου στη Μονή Λαζαριστών, με βασικό ερμηνευτή τον Θοδωρή Βουτσικάκη, ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Φίλιππο Γράψα και στα τραγούδια της Θεσσαλονίκης, στις 4 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Δάσους, καθώς και ένα γκαλά όπερας τον Νοέμβρη στο Βασιλικό Θέατρο.

Ο Στάθης Παχίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για της συγκρότησης μιας Καλλιτεχνικής Επιτροπής Στήριξης της Βραδιάς Τιμής, η οποία απαρτίζεται, μέχρι στιγμής, από 24 καλλιτέχνες από την Κεντρική Μακεδονία, από όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής. Τη στήριξή τους δήλωσαν παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Κώστας Καλδάρας, ο Φίλιππος Γράψας, ο Ηλίας Κόζας και ο Πέτρος Καράλης, Πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνέντευξη.

Ιδιαίτερα συγκινημένη η Αιμιλία Κουγιουμτζή ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της βραδιάς και ιδιαίτερα τον Γιώργο Νταλάρα, που, όπως τόνισε, ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόσκληση και θα συμμετέχει στην εκδήλωση αφιλοκερδώς.
tzitgf03.jpg
O κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τόσο την Αιμιλία Κουγιουμτζή όσο και τον Γιώργο Νταλάρα για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ενώ, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με το Κέντρο Πολιτισμού θα συνεχίσουν να δίνουν βήμα έκφρασης στο διαχρονικό, αλλά και χώρο ελεύθερης δημιουργίας στο νέο, με την τέχνη και τον πολιτισμό κοντά στον πολίτη και τους δημιουργούς κοντά στο κοινό. Όλα αυτά με ελεύθερη είσοδο ή με πολύ χαμηλή τιμή εισιτηρίου.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου, μέσα από το φακό του Θανάση Γιώγλου.

Κι εδώ το τηλεοπτικό spot της συναυλίας.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!