Ο Γιάννης Χαρούλης παρουσίασε το CD «O Δωδεκάλογος του Γύφτου»

(VIDEO & PHOTOS) Η νέα δισκογραφική εργασία του Χαρούλη σε ποίηση Κωστή Παλαμά & μελοποίηση Λουκά Θάνου παρουσιάστηκε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016, στο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών παρουσιάστηκε η νέα δισκογραφική εργασία του Γιάννη Χαρούλη, που αποτελείται από μελοποιημένα -από το Λουκά Θάνο- αποσπάσματα του έργου «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου» του Κωστή Παλαμά, όπου περιγράφεται η πνευματική διαδρομή του Γύφτου, συμβόλου της ελεύθερης ψυχής.

Ο Γιάννης Χαρούλης ένιωσε την ανάγκη να ερμηνεύσει ζωντανά αυτό το σημαντικό έργο, ώστε να αποδοθεί σωστά το περιεχόμενο του cd. Η επιλογή του χώρου για αυτή την εκδήλωση, δεν ήταν τυχαία, αλλά έγινε με σκοπό να τιμηθεί ο Κωστής Παλαμάς, ο οποίος διετέλεσε Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών επί 31 χρόνια (1897-1928).

Την εκδήλωση χαιρέτησε η κυρία Ελένη Καραμαλέγκου, Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, η οποία επεσήμανε ότι η Σχολή με πολλή χαρά παραχώρησε την αίθουσα, καθώς «ο Δωδεκάλογος του Γύφτου» έχει γραφτεί από το μεγάλο ποιητή Κωστή Παλαμά, το έργο του οποίου διδάσκεται σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στη Σχολή και η εκδήλωση αποτελεί ένα είδος φόρου τιμής στη μνήμη του.

«Το συγκεκριμένο ποιητικό έργο παραμένει ενδιαφέρον και επίκαιρο στην εποχή μας αναδεικνύοντας τα νοήματα της ελευθερίας, της δημιουργικότητας και της δύναμης που επιτρέπουν να ξεπεραστούν εμπόδια, να αφεθεί πίσω το θλιβερό παρελθόν, όπως αυτό των χρόνων που γράφτηκε το έργο και να υπάρξει η ελπίδα και η αισιοδοξία για νέο ξεκίνημα και δημιουργική αξιοποίηση του μέλλοντος», τόνισε ενώ τελείωσε με την έκφραση της πεποίθησης ότι την επιτυχία του εγχειρήματος εγγυώνται η σοβαρότητα των συντελεστών της δημιουργίας του δίσκου και της παρουσίασής του: η έγκυρη δισκογραφική εταιρεία, ο ιδιαίτερα αξιόλογος συνθέτης και ο εξαιρετικά ταλαντούχος και δημοφιλής ερμηνευτής.

Προλόγισε επίσης ο κύριος Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας ο οποίος μεταξύ άλλων είπε τα εξής εξαιρετικά ενδιαφέροντα: «…Με τη σημερινή εκδήλωση η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παραχωρεί τον λόγο στη μουσική. Εννοώ τον ποιητικό λόγο και μάλιστα εκείνον του μεγάλου ποιητή, του Κωστή Παλαμά, που υπηρέτησε το Πανεπιστήμιό μας από τη θέση του Γραμματέα του επί 31 χρόνια, από το 1897 μέχρι το 1928. Θεωρημένη λοιπόν από αυτή τη σκοπιά η σημερινή εκδήλωση τιμά έναν δικό μας άνθρωπο. Και τον τιμούμε, πιστεύω, με έναν τρόπο που του αρμόζει: χάρη στο ξαναζωντάνεμα της ποίησής του μέσω της μουσικής μεταφοράς της. Έτσι λιγότερο τιμούμε τη μνήμη του Παλαμά και περισσότερο γιορτάζουμε τη ζωντανή του παρουσία. Κι αν ο ποιητικός λόγος του Παλαμά κατορθώνει να ηχεί σύγχρονος, χάρη στη μουσική μεταφορά του από τον Θάνο, πολύ σημαντική γι’ αυτόν τον εκσυγχρονισμό είναι η συνεισφορά του ερμηνευτή Γιάννη Χαρούλη. Σωστά ο Θάνος στο ολιγόλεξο σημείωμά του στο άλμπουμ μιλά για το «οργιαστικό ένστικτο» και τη «μέγιστη ηθοποιία» του Χαρούλη, ένστικτο και ηθοποιία που ενισχύονται από τις λιτές ενορχηστρώσεις. Είναι δύσκολο να αποδείξεις ότι ένας άνθρωπος τραγουδάει με την ψυχή του, αλλά δεν είναι δύσκολο να το νιώσεις. Προσωπικά ακούγοντας τον Χαρούλη να ξετυλίγει στα τραγούδια που θα ακούσετε όλη την ερμηνευτική γκάμα της φωνής του δεν μπορώ να σκεφτώ ποιος άλλος θα μπορούσε να τα τραγουδήσει καλύτερα…».

Αμέσως μετά, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της MINOS EMI, κυρία Μαργαρίτα Μάτσα, μίλησε για το πόσο σημαντικό και επίκαιρο είναι αυτό το έργο και τη βαρύνουσα σημασία που έχει στη σημερινή εποχή και ευχαρίστησε την Κοσμητεία για τη φιλοξενία.

Παρών ήταν βεβαίως και ο συνθέτης Λουκάς Θάνος, ο οποίος μίλησε για τη συνεργασία του με το Γιάννη Χαρούλη & το έργο του Κωστή Παλαμά, ενώ αφορμής δοθείσης, παρουσίασε για πρώτη φορά, σε πρωτόλεια μορφή, τραγουδώντας ο ίδιος, μια μελοποίηση του ποιήματος του Άγγελου Σικελιανού, που εκφωνήθηκε πρώτη φορά στην κηδεία του Κωστή Παλαμά.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Χαρούλης, αφού ευχαρίστησε από καρδιάς όλο τον κόσμο που ήταν εκεί, ξεκίνησε να ερμηνεύει όλα τα τραγούδια του cd, κάνοντας μια μικρή αναφορά στο κάθε τραγούδι και το νόημά του.

Μαζί με το Γιάννη Χαρούλη έπαιξαν οι μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης - λύρα, Μιχάλης Καλκάνης - κοντραμπάσο, Παναγιώτης Κατσικιώτης - κρουστά, Βασίλης Μπαχαρίδης - κρουστά, Κωνσταντής Πιστιόλης- πνευστά, Θανάσης Τζίνγκοβιτς - κιθάρα, Πάνος Τόλιος - κρουστά.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, συνεργάτες και εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε., αλλά και φίλοι και θαυμαστές της δουλειάς του Γιάννη Χαρούλη, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα AULA της Φιλοσοφικής Σχολής.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!