O Φώτης Σιώτας και η «συνωμοσία» των εγχόρδων

Η παρουσίαση του δίσκου «Τα δεύτερα γιατί κουράστηκαν τα πρώτα» ήταν επαναστατική πράξη!
O Φώτης Σιώτας και η «συνωμοσία» των εγχόρδων Φωτογραφίες: Ιωάννα Μπρατσολιά
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το βράδυ της Τρίτης στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου πραγματοποιήθηκε η πιο ανατρεπτική, ουσιαστική και συγκινητική παρουσίαση δίσκου που έχουμε παρακολουθήσει τα πολλά τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για την παρουσίαση του δίσκου που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group «Τα δεύτερα γιατί κουράστηκαν τα πρώτα», σε μουσική του Φώτη Σιώτα και στίχους του Θοδωρή Γκόνη.

Ο Φώτης Σιώτας σκηνοθέτησε μια άρτια και πρωτότυπη μουσική παράσταση που ενθουσίασε το κοινό του κατάμεστου Σταυρού.
fotis galani eso
Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε επί σκηνής (και κάτω από αυτή) το χρονικό της δημιουργίας του δίσκου, τα κλασικά λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια που αποτέλεσαν τις επιρροές των καλλιτεχνών αλλά και εξαιρετικές ερμηνείες από τη βασική ερμηνεύτρια του δίσκου Ιουλία Καραπατάκη, αλλά και τους επιφανείς συμμετέχοντες, Δήμητρα Γαλάνη, Σωκράτη Μάλαμα και τον δικαιολογημένα γοργά ανερχόμενο λαϊκό τραγουδιστή Γιάννη Διονυσίου.

Ο Ντάσο Κούρτι έδωσε ακόμα μια φορά δείγματα του μεγάλου ταλέντου του, τόσο με την ερμηνεία του στα «Έρημα χωριά όσο και με το ακορντεόν του, ομοίως και ο Σταμάτης Αναστόπουλος.

Εντυπωσιακό αλλά και λειτουργικό το εύρημα του Φώτη Σιώτα να τοποθετήσει τα έγχορδα μπροστά στη σκηνή και να προσδώσει τη μαγεία τους στο τελικό αποτέλεσμα.

Η συνύπαρξη αυτής της τρομερής παρέας των εγχόρδων που την αποτελούσαν μερικοί από τους πιο χαρισματικούς σολίστες της χώρας (ακόμα και μαθητές του Φώτη Σιώτα από το ΤΕΙ Ηπείρου) με το μπουζούκι του μοναδικού Μανώλη Πάππου, έδωσε το στίγμα της ανανέωσης αλλά και της συνέχειας που αφήνει ο δίσκος «Τα δεύτερα γιατί κουράστηκαν τα πρώτα» στον πολύπαθο αλλά ανθεκτικό ωστόσο χώρο του λαϊκού μας τραγουδιού.
fotis eso 1
Ο δίσκος αποτελεί, κατά την γνώμη μου ένα ακόμα σημαντικό κρίκο στην μακρά αλυσίδα εξέλιξης του είδους, χωρίς να αποτελεί ούτε απομίμηση, ούτε νοσταλγικό απολίθωμα, αλλά ένα ζωντανό κύτταρο ενός ακατάβλητου οργανισμού που επιβιώνει και εξελίσσεται παρά τις αντιξοότητες και την εξορία του από την δημοσιότητα πρώτης γραμμής.

Ο Φώτης Σιώτας και ο Θόδωρής Γκόνης δημιούργησαν έναν δίσκο αναφοράς, από αυτούς που εμφανίζονται σπάνια και η επιρροή τους αναγνωρίζεται συνήθως μετά από αρκετό καιρό, καθώς προηγούνται της εποχής τους.

Και οι δύο δημιουργοί μίλησαν από την καρδιά τους για τον δίσκο, αλλά με θερμά λόγια μίλησαν επίσης γι’ αυτή την όμορφη προσπάθεια (και ειδικά για τον Φώτη Σιώτα) και η Δήμητρα Γαλάνη και Σωκράτης Μάλαμας που συμμετείχαν στην παράσταση με αγάπη και καλή διάθεση, χαρίζοντας μας με τις ερμηνείες τους στιγμές ανόθευτης συγκίνησης.

Πέρα από το συσωρευμένο ταλέντο όλων των συντελεστών που με δυσκολία «χωρούσε» στην κεντρική σκηνή του Σταυρού, εκείνο το μαγικό στοιχείο που έκανε τη βραδιά αξέχαστη ήταν η σχέση συντροφικότητας και αγάπης μεταξύ των μουσικών και των συντελεστών που υπερασπίστηκαν το έργο τους στη σκηνή ένας για όλους και όλοι για έναν.
7624 SIOTAS KARAPATAKI MALAMAS 17122019 1 eso
Εντυπωσιακό αλλά και λειτουργικό το εύρημα του Φώτη Σιώτα να τοποθετήσει τα έγχορδα μπροστά στη σκηνή και να προσθέσει τη σαγήνη τους στο τελικό αποτέλεσμα.

Η φωνή της κύριας ερμηνεύτριας του δίσκου Ιουλία Καραπατάκη, έλκει την καταγωγή της από την μακρά παράδοση των μεγάλων κυριών του λαϊκού μας τραγουδιού, ενώ ο Γιάννης Διονυσίου σίγουρα θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια με την στεντόρεια και εκφραστική ερμηνεία του.

Εν κατακλείδι για τον Φώτη Σιώτα που έχει δώσει εδώ και πολύ καιρό τα διαπιστευτήρια του μεγάλου του ταλέντου κυρίως ως εξαιρετικός σολίστας του βιολιού αλλά και ως δημιουργός σε πιο πειραματικές προσπάθειες ωρίμασαν οι συνθήκες και έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά και αυτό το βήμα είμαι βέβαιος ότι θα αφήσει το ίχνος του.

Παρεμπιπτόντως ο Φώτης Σιώτας είναι και ένας προικισμένος λαϊκός τραγουδιστής, με ιδιαίτερο μέταλλο και ευαισθησία που αποτυπώθηκε πολύ όμορφα στο τραγούδι «Το νησί», που έκλεισε την παρουσίαση, όπως κλείνει και τον δίσκο.

Η παρουσίαση του δίσκου, όπως και ο ίδιος ο δίσκος «Τα δεύτερα γιατί κουράστηκαν τα πρώτα» ήταν μια επαναστατική πράξη! Κι αυτό γιατί πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που η ευγένεια, η φιλία, η καθαρή ματιά και η παντελής έλλειψη σπουδαιοφάνειας βρέθηκαν στο προσκήνιο χωρίς τίποτα να μπορεί να τις επισκιάσει.

Έπαιξαν οι μουσικοί:

Μανώλης Πάππος: Μπουζούκι
Βασίλης Προδρόμου: Μπαγλαμάς και λαϊκή κιθάρα
Φώτης Βεργόπουλος: Μπουζούκι
Γιώργος Φουντούκος: Κλασσική και λαϊκή κιθάρα
Δημήτρης Σίντος: Λαούτο, λαϊκή κιθάρα
Σταμάτης Αναστόπουλος: Κιθάρα-Τραγούδι
Άγγελος Πολυχρόνου: Κρουστά
Νίκος Μαγνήσαλης: Κρουστά
Διονύσης Θεοδόσης: Κλαρίνο
Ντάσο Κούρτι: Ακορντεόν-Τραγούδι
Δέσποινα Σπανού: Βιολοντσέλο
Νίκος Παπαϊωάννου: Βιολοντσέλο
Δημήτρης Τσεκούρας: Κοντραμπάσο
Βασίλης Προδρόμου: Κοντραμπάσο

Βιολιά:

Φώτης Σιώτας 
Αλέξανδρος Ιακώβου
Μιχάλης Βρέττας 
Καλλογιάννς Βεράνης
Εύρος Βοσκαρίδης
Γιάννης Πούλιος
Ιάσων Κτενάς
Χρήστος Ψαρομήλιγκος
Γιάννης Κονταράτος
Σάκης Καρακώστας

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!