Μια βραδιά γεμάτη με New Order, Johnny Marr & Morcheeba

(VIDEO & PHOTOS) Τέσσερις γενιές μουσικών έσμιξαν την Κυριακή στο Release Athens 2019.
Μια βραδιά γεμάτη με New Order, Johnny Marr & Morcheeba NDP Photo Agency
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Τέσσερις γενιές μουσικών έσμιξαν την Κυριακή στο Release Athens 2019 στην πιο πλούσια από πλευράς μουσικής ημέρα έως σήμερα, που τους ένωσε το σλόγκαν των New Order στη γιγαντοοθόνη: It’ s Not The End.

Δέκα χιλιάδες κόσμος συγκεντρώθηκε στην κορύφωση της βραδιάς, όταν δηλαδή ήταν επί σκηνής ο Johnny Marr και οι headliners New Order. H αφόρητη ζέστη υποχρέωσε τους ανερχόμενους post - punk Δουβλινέζους Fontaines D.C. να παίξουν το φετινό ντεμπούτο άλμπουμ τους Dogrel μπροστά σε λίγο κόσμο που ευχαριστήθηκε με το σετ τους, όπως πληροφορήθηκα, καθώς κατέφθασα λίγο μετά, στην ώρα των Morcheeba.

Η ατμοσφαιρική trip-hop των Λονδρέζων, από τους κυρίαρχους του είδους στα μέσα των 90s, ήταν ένα στοίχημα: live με 35 βαθμούς θερμοκρασία στην πλατεία Νερού, απόγευμα με ήλιο, μπροστά στο αραιό την ώρα αυτή ακροατήριο. Όμως είχαν τον τρόπο τους με τη μουσική τους και φυσικά τη μοναδική Skye Edwards. Η μικροκαμωμένη και γυμνασμένη 45άρα τραγουδίστρια με το αφοπλιστικό χαμόγελο, έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση με μαύρο ψηλό καπέλο και τακούνια με μια ντισκομπάλα στο ταβάνι του stage τραγουδώντας κυρίως μαύρη χορευτική μουσική.
Skye Morcheeba
Η σκηνοθετική παρέμβαση των διοργανωτών με τη ντισκομπάλα που έμεινε όλη την ημέρα στη θέση της ήταν πολύ πετυχημένη. Η μοναδική Skye είχε δίπλα της τον κιθαρίστα Ross Goffrey, στυλοβάτη των Morcheeba. Κι ενώ είχε στηθεί ένα πάρτυ πάνω και κάτω από τη σκηνή, η Skye τραγούδησε το Let’s Dance του Bowie και το Summertime λίγο πριν τη δύση. Επίσης ακούστηκαν αποσπάσματα και από τον περσινό δίσκο τους «Blaze Away», που γνώρισε κάποια επιτυχία στην Ελβετία και στη Γαλλία. Μια ώρα μαζί τους ήταν λίγη…

Όταν το φεγγάρι γέμισε, βγήκε ο Johnny Marr αεράτος με mod μαλλί, ένα ακαθόριστο εγγλέζικο πουκάμισο από εκείνα που μόνο στο Λονδίνο μπορείς να βρεις. Στεκόταν στη σκηνή ως ένας καταπληκτικός performer και τραγουδούσε Smiths, αλλά και δικά του τραγούδια, σαν να είχε καταπιεί ένα ελατήριο, τόση ενέργεια είχε! Ο Marr εδώ και 7 χρόνια ακολουθεί σόλο πορεία που συνοδεύεται ήδη από τρία άλμπουμ, με πιο πρόσφατο το περσινό «Call The Comet», απ’ το οποίο έπαιξε ορισμένα που έδεσαν ωραία στο σετ του. Μην ξεχνάμε ότι κάποια στιγμή το γκρουπ του, οι Smiths (1982-87), μέλος τους ως κιθαρίστας και συν-συνθέτης, ήταν ίσως το μεγαλύτερο όνομα στη μουσική.

Ωστόσο κι ενώ όλα κυλούσαν ζωηρά κι ο Marr χάριζε όμορφες πόζες στο γενναιόδωρο κοινό, επεφύλαξε μια έκπληξη. Πάνω στην κορύφωση της συναυλίας κάλεσε στη σκηνή τον κατά 7 χρόνια μεγαλύτερό του Bernard Sumner, frontman των New Order και τραγούδησαν μαζί. Δύο ονόματα από τη μεγάλη σκηνή του Μάντσεστερ που καθόρισαν τον ήχο στα 80ς.
JOHNNY MARR 2
Όσο για τη ντισκομπάλα… χαμογελούσε εκεί ψηλά που ήταν καθώς θύμιζε τα 80s όταν είχαν φωλιάσει στα κλαμπ τόσο οι Smiths - θυμάστε την αφίσα τους στην είσοδο του Maze - όσο και οι New Order με τους ηλεκτρονικούς ρυθμούς που ήταν κάτι καινούργιο στη μουσική. Η εμφάνιση του Johnny Marr στο Release Athens ήταν σπουδαία και τη χάρηκε ο κόσμος με το παραπάνω. Το κοινό πήρε μαζί του την συνεύρεση αυτή των Marr - Sumner και η αναμονή για το μεγάλο όνομα της ημέρας ήταν ό,τι έπρεπε.

Οι New Order ανέβηκαν στη σκηνή στις 11 και μαζί τους ξεκίνησε ένα απίθανο βίντεο να παίζει από την εποχή του punk στο Βερολίνο όπου οι νέοι τα έσπαγαν και τα έκαιγαν όλα. Εποχές. Για το νεαρότερο κοινό - είχε σημαντική παρουσία στην πλατεία Νερού κάτι που θα έκανε περήφανους τους Βρετανούς μουσικούς για την επιρροή που έχει η μουσική τους στις επόμενες γενιές - ίσως να μην έλεγαν πολλά αυτά, αλλά για όσους έζησαν την εποχή, η καρδιά τους ζεστάθηκε από το πρώτο κιόλας κομμάτι των New Order.
NEW ORDER 2
Πόσο μάλλον όταν ο Bernand Sumner ρώτησε: Είστε fan των Joy Division; Το «yes» ήταν μακρόσυρτο και δυνατό κάνοντας την πλατεία Νερού να σειστεί. Όλοι ήθελαν ν’ ακούσουν τραγούδια του γκρουπ που αγαπήθηκε όσο λίγα και κανείς δεν ξέχασε τον Ian Curtis που έφυγε τόσο νωρίς από τη ζωή. Από τις στάχτες των Joy Division σχηματίστηκαν το 1980 οι New Order με ιδρυτικά μέλη τον Bernard Sumner, τον ντράμερ Stephen Morris - τα δύο εναπομείναντα αυθεντικά μέλη των σημερινών New Order - και το μπασίστα Peter Hook που ήταν μαζί τους ως το 2007, το τέλος της δεύτερης περιόδου των συγκροτήματος (1980-1993, 1998-2007) που από το 2011 διανύει την τρίτη περίοδο. Επίσης μαζί τους σήμερα είναι η κιμπορντίστρια - Gillian Gilbert, ο κιθαρίστας Phil Cunningham και ο μπασίστας Tom Chapman. Ο χρόνος έφερε περισσότερα κιλά στον Sumner και η φωνή του δεν είναι πια όπως τον παλιό καλό καιρό, όμως έχει ωραίο στυλ και ξέρει να πατά καλά επί σκηνής.

Δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερο φινάλε από εμβληματικό κομμάτι των Joy Division «Love Will Tear Us Apart» - είναι και ο τίτλος της καταπληκτικής ταινίας για τον Ian Curtis - με τη φυσιογνωμία του εκλιπόντα να εμφανίζεται συνέχεια στη γιγαντοοθόνη. Αλλά όπως είπανε και οι New Order: It’s Not The End!

Φωτογραφίες: Γιάννης Αλεξίου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!