Μια μαγική νύχτα στη Θεσσαλονίκη με το πολυφωνικό σχήμα «Διώνη»

Η φωνή που γοητεύει ως αρχέγονο μουσικό όργανο
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
18/12/2018
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το προηγούμενο Σάββατο στο φιλόξενο εργαστήρι χορού και μουσικής «Χορόδεντρο» το πολυφωνικό σχήμα «Διώνη» παρουσίασε ζωντανά τον ομώνυμο δίσκο του, που περιέχει ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια.

Ταξιδέψαμε στη Θεσσαλονίκη ειδικά για αυτή τη βραδιά και πραγματικά οι «Διώνες» μας αποζημίωσαν με το παραπάνω για τη διαδρομή μας μέσα από τα ομιχλώδη τοπία του βορρά.

Η αίθουσα του «Χορόδεντρου» ήταν γεμάτη ασφυκτικά και το κοινό συνέβαλε με το σεβασμό και τη σιωπή του κατά τη διάρκεια των τραγουδιών στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Η εμπειρία της ζωντανής ακρόασης αυτών των υπέροχων τραγουδιών που μοιάζουν να γράφτηκαν από την ίδια την καθημερινή ζωή των ανθρώπων ενός περίκλειστου μυθικού τόπου, είναι πραγματικά μοναδική.

Οι φωνές των κοριτσιών είναι μια προέκταση των φυσικών ήχων αυτής της αρχαίας γης. Ο χώρος πλημμύρισε από θροΐσματα παρόχθιων δασών, κελαρίσματα αόρατων κεφαλόβρυσων και αέναα τραγούδια της βροχής.

Η «Διώνη» μέσα από τη δημιουργική ματιά των μελών της καταφέρνει να αναδείξει την αιώνια νεότητα των πολυφωνικών ηπειρώτικων τραγουδιών που μιλούν για την εποχή που οι άνθρωποι δεν είχαν διαχωριστεί από τον φυσικό κόσμο αλλά ήταν αναπόσπαστο μέρος του.

Ο έρωτας, ο πόνος του ξενιτεμού, η τρυφερότητα της μικρομάνας, ο θαυμασμός για την ομορφιά που κυριαρχούσε στο ηπειρώτικο τοπίο, δεν γνωρίζουν χρονικούς φραγμούς και κυριαρχούν με τρόπο συγκινητικό σε αυτά τα υπέροχα ακούσματα που είναι δικά μας και ταυτόχρονα παγκόσμια.
small
Η θαυμαστή συνύπαρξη των φωνών της «Διώνης» που αλληλοσυμπληρώνονται αρμονικά σαν αναπόσπαστα μέρη ενός πολυσύνθετου μουσικού οργάνου και η δύναμη της ηπειρώτικης παράδοσης, μεταμόρφωσαν ένα συνηθισμένο Σαββατόβραδο σε νύχτα μιας εμπειρίας σχεδόν μεταφυσικής, αποτυπωμένης με τρυφερότητα στη μνήμη των ακροατών που βρέθηκαν στο «Χορόδεντρο».

Το πολυφωνικό σχήμα «Διώνη» που παρουσιάστηκε επί σκηνής αποτελούν οι:

Ευαγγελία και Παρασκευή Γκόγκου, Άννη Ντουμούζη, Ειρήνη και Παναγιώτα Κολιούση και Ανθή Κύρκου. Η Άννη Ντουμούζη είναι νέο μέλος του σχήματος, στον δίσκο ερμηνεύει η Χριστίνα Γκόγκου.

To album«Διώνη» κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group και βρίσκεται στις προθήκες των δισκοπωλείων και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Υ.Γ Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία τον Στέργιο Κύρινα και όλα τα παιδιά του «Χορόδεντρου». Ευγνωμονούμε τον εξαιρετικό συνεργάτη του όγδοου και φίλο Θανάση Γιώγλου για τη ζεστή υποδοχή και τη γαστριμαργική εμπειρία.

Όσο για τα κορίτσια της «Διώνης» τι να πούμε, απλά η ομορφιά των ερμηνειών τους έχει άμεση σχέση και με τους σπάνιους χαρακτήρες τους. Φύγαμε από τη Θεσσαλονίκη με τη σιγουριά ότι στην επιστροφή θα μας υποδεχτούν νέοι φίλοι και ποια, άλλη αλήθεια, είναι η πραγματική αξία των καλλιτεχνικών συνεργασιών αν όχι αυτή;

Οι φωτογραφίες είναι του Τάσου Καϋμενάκη

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!