Μαρία Φαραντούρη – «Χθες άρχισα να τραγουδώ» στο Public (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ)

(VIDEO & PHOTOS) Πενήντα χρόνια καλλιτεχνικής πορείας και συνεργασιών με τους μεγαλύτερους Έλληνες δημιουργούς και
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
σημαντικούς ξένους συνθέτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτυπώνονται στην πολυτελή, συλλεκτική έκδοση 2 CD & DVD με τίτλο «Χθες άρχισα να τραγουδώ» που μόλις κυκλοφόρησε από τη ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ και παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης 14 Μαΐου 2014 στο Public του Συντάγματος.

Πρόκειται για την ηχογράφηση & βιντεοσκόπηση της μεγάλης συναυλίας που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 17 Σεπτεμβρίου 2013, παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη που «ανακάλυψε» τη Μαρία Φαραντούρη και περιελάμβανε αποσπάσματα από το μεγάλο ρεπερτόριό της και το έργο των δημιουργών, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Διονύσης Σαββόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Μάνος Λοΐζος, ξένων συνθετών, όπως οι Zulfu Livaneli, Kurt Weil, Charles Lloyd, Lucio Dalla, σε ποίηση Κ.Π. Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Άγγελου Σικελιανού, Νίκου Γκάτσου, Federico Garcia Lorca, Pablo Neruda, Bertolt Brecht, αλλά και των στιχουργών Ιάκωβου Καμπανέλλη, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Κώστα Καρτελιά.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με χαρακτηριστικές στιγμές από το DVD της έκδοσης, όπως την ερμηνεία του «Άρνησις» («Στο περιγιάλι το κρυφό») από τον ίδιο το Μίκη Θεοδωράκη, μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη. Στο πάνελ, δίπλα στην ερμηνεύτρια, βρέθηκαν ο πρόεδρος της ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ Μάκης Μάτσας, ο ενορχηστρωτής Τάκης Φαραζής, η τραγουδίστρια Έλλη Πασπαλά, ο εικαστικός & συγγραφέας Ανδρέας Μαράτος, ο ραδιοφωνικός παραγωγός Ξενοφών Ραράκος και, για λίγο, η 9χρονη Ελένη Καρτελιά που συμμετέχει στο εμβληματικό «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ».

Πρώτη, φυσικά, το λόγο πήρε η Μαρία Φαραντούρη μιλώντας για τη συνεργασία της με την εταιρεία: «Κάναμε τους περισσότερους δίσκους μαζί όλα αυτά τα χρόνια, ο Μάκης Μάτσας προώθησε κι ανέδειξε το δικό μας τραγούδι - και το ευρύτερο, βέβαια - αλλά το δικό μας με το Μίκη Θεοδωράκη & με το Χατζιδάκι αργότερα – πολύ δύσκολα έργα. Προώθησε επίσης σπουδαίους τραγουδιστές που λειτουργούν ακόμα και σήμερα» τόνισε και θυμήθηκε παλιές εποχές στα στούντιο των ηχογραφήσεων όπου μαζευόταν η «αφρόκρεμα των δημιουργών και συνθετών» και λεγόντουσαν πολύ ωραία και σπουδαία πράγματα.

Ο Μάκης Μάτσας πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στη συμπτωματική συνάντησή του με τη Μαρία Φαραντούρη, όπου ενημερώθηκε για την επικείμενη συναυλία του Ηρωδείου και οδήγησε στην καταγραφή της ιστορικής, όπως είπε, αυτής βραδιάς. Μίλησε για τη γνωριμία του με την «ιέρεια» του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και όλου του ελληνικού λαού που στο πρόσωπό της βρήκε τη δική του Μερσέντες Σόζα, καθώς και σε σημαντικούς σταθμούς της συνεργασίας τους ως τις μέρες μας. «Κάθε φορά που η Μαρία μου πρότεινε μια ιδέα, πίστευα στο επιλεκτικό και ποιοτικό της ένστικτο κι αντιμετώπιζα πάντα τις προτάσεις όχι με επιχειρηματικά κριτήρια, αλλά εντελώς διαφορετικά. Με κάλυπτε η ιδέα ότι με τη συγκεκριμένη δουλειά που θα τραγούδαγε η Μαρία, θα αφήναμε κάτι πίσω μας. Κάτι που θα άξιζε τον κόπο» είπε.

Στη συνέχεια, η Μαρία Φαραντούρη έδωσε το λόγο στον Ανδρέα Μαράτο που πρόσφατα παρουσίασε το βιβλίο του «Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης | Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του». Ο συγγραφέας σε μια ουσιαστική ομιλία εξέφρασε το θαυμασμό του για την ερμηνεύτρια και την «εντυπωσιακή σοφή οικονομία στα εκφραστικά μέσα, τη σπάνια λιτότητα και το βάθος της φωνής που τη μια, νομίζεις, έρχεται από το βάθος της μνήμης του χρόνου και των αισθημάτων κι απ’ την άλλη στοχεύει κατ’ ευθείαν στο μέλλον». Μίλησε για τα νέα CD λέγοντας «Νομίζω ότι αυτή η συναυλία είναι μια συναυλία – απολογισμός, μια συναυλία – αφορμή αναζήτησης. Μια πορεία 50 χρόνων δε μπορεί να συγκεντρωθεί σε μια συναυλία, δίνει όμως, με συγκλονιστικό, φρέσκο, καινούριο ήχο στοιχεία απ’ όλη την καριέρα της Μαρίας και μπορεί να φέρει τους νέους ακροατές σε επαφή με έναν κόσμο που δυστυχώς τον έχουμε στερηθεί από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις». Περιέγραψε την άποψη και εικόνα του για την εξέλιξη της μουσικής βιομηχανίας με την εμφάνιση του lifestyle και της «σκυλοπόπ» υποκουλτούρας και κατέληξε: «Εύχομαι αυτό το έργο, αυτό το μικρό καλλιτεχνικό κι αισθητικό αντίβαρο στην περιρρέουσα υποκρισία να βρει τουλάχιστον στα ραδιόφωνα και τα μέσα τη θέση που του αξίζει. Γιατί, ο καθείς και τα όπλα του!»

Η Έλλη Πασπαλά, που συμμετείχε φιλικά στη συναυλία μαζί με τη Σαβίνα Γιαννάτου & το Διονύση Σαββόπουλο, μίλησε για τη γνωριμία της με τη Μαρία Φαραντούρη, αλλά και τον άνθρωπο πίσω από την καλλιτέχνιδα, καθώς και για τη μοναδική τύχη να βρίσκεται δίπλα σε ένα μύθο και να τον ζει! «Μια γυναίκα ζωντανή, εξαιρετικά γενναιόδωρη, ιδιαίτερα έξυπνη, με αστείρευτο χιούμορ» είπε μεταξύ άλλων.

Η Μαρία Φαραντούρη θέλησε να εξάρει, με τη σειρά της, το ταλέντο της Έλλης Πασπαλά, καθώς και της άλλης φίλης της Σαβίνας Γιαννάτου που την τίμησαν με την παρουσία τους στη συναυλία, ευχόμενη να είναι καλά για να μπορέσει να γιορτάσει κι εκείνη μαζί τους τα 50 & 60 τους χρόνια στο χώρο. Στη συνέχεια παρουσίασε τον πιανίστα και συνθέτη Τάκη Φαραζή, στενό συνεργάτη όλων τους, αποκαλύπτοντας ότι στις 20 Ιουνίου, στο Φεστιβάλ Αθηνών, θα έχουμε πάλι την ευκαιρία να απολαύσουμε τον αμερικανό τζαζίστα Charles Lloyd με το καινούριο κουαρτέτο του, σε μια συναυλία όπου θα συμπράξει με τον Τάκη Φαραζή, το Σωκράτη Σινόπουλο στη λύρα και το Γιάννη Σπάθα στην κιθάρα και θα τραγουδήσουν όλοι μαζί.

Ο Τάκης Φαραζής, που ενορχήστρωσε τα τραγούδια της συναυλίας, εξέφρασε τη χαρά και τιμή που ένιωσε συνεργαζόμενος με τη Μαρία Φαραντούρη, πράγμα που αποτελούσε παιδικό του όνειρο και την ευχαρίστησε για τα ήδη γενόμενα, αλλά και τα επόμενα.

Τελευταίος, το λόγο πήρε ο Ξενοφών Ραράκος, η ωραιότερη φωνή του ελληνικού ραδιοφώνου κατά τη Μαρία Φαραντούρη. «Σκέφτομαι, βλέποντας το DVD, ότι επειδή αυτή είναι η ουσία και η καρδιά της Ελλάδας που έχουμε βαθιά μέσα μας, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα ακόμα και τώρα, στα πολύ δύσκολα. Είναι το όπλο μας, είναι ο πολιτισμός και η Μαρία είναι των θεμελίων του σύγχρονου, ελληνικού πολιτισμού με το έργο που έχει ερμηνεύσει» είπε μεταξύ άλλων.

Λίγο πριν το κλείσιμο της βραδιάς, η Μαρία Φαραντούρη θέλησε να ευχαριστήσει το φίλο και συνεργάτη της Μάνο Τρανταλίδη που την εκπροσωπεί και οργάνωσε τη συναυλία με το επιτελείο του. «Έχουμε κοινά συναισθήματα για το τραγούδι μας, για την ανάγκη μας να το διαδώσουμε αυτές τις δύσκολες περιόδους στους νέους» ανέφερε. Ευχαρίστησε επίσης τους υπόλοιπους συνεργάτες της, καθώς και το Γιώργο Νταλάρα, το Μανώλη Μητσιά και τη Μελίνα Τανάγρη που παραβρέθηκαν και γενναιόδωρη καθώς είναι, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επόμενες εμφανίσεις όλων. Ιδιαίτερης σημασίας δείχνει να είναι η συναυλία που θα πραγματοποιήσει ο Μανώλης Μητσιάς στο Ηρώδειο στις 2 Ιουλίου 2014, με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων της Πάτρας & το Μίλτο Λογιάδη, όπου θα ακουστούν ανέκδοτα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους της Αγαθής Δημητρούκα – η οποία ήταν παρούσα στη βραδιά. Μίλησε, επίσης, για τη συμμετοχή της μικρής Ελένης Καρτελιά, κόρης του Κώστα Καρτελιά (στιχουργού της «Οδύσσειας» του Μίκη Θεοδωράκη) «που χωρίς πρόβα, ανέβηκε στη σκηνή, είπε τον τόνο της και τραγούδησε!».

Η βραδιά έκλεισε, φυσικά, με τραγούδια που ερμήνευσε η Μαρία Φαραντούρη, η Έλλη Πασπαλά, η Ελένη Καρτελιά και ο Μανώλης Μητσιάς με τη συνοδεία του Τάκη Φαραζή στο πιάνο, αποσπάσματα από τα οποία μπορείτε να δείτε στο βίντεο.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!