«Μάνα μου Ελλάς» στο Ηρώδειο (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ)

(VIDEO & PHOTOS) Όταν παρακολουθεί κάποιος έναν καλλιτέχνη συνεχόμενα πολλά χρόνια, είναι δύσκολο να μην επαναλάβει λέξεις, σκέψεις και συναισθήματα στις αναφορές του για εκείνον.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Από την άλλη, δεν είναι δυνατόν να μη νιώσει καινούρια πράγματα κάθε φορά που τον βλέπει ζωντανά στη σκηνή.

Αυτό ακριβώς συνέβη το βράδυ της Τρίτης 30 Σεπτεμβρίου 2014, στο Ηρώδειο, όπου ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Ηρώ Σαΐα, ο Ζαχαρίας Καρούνης και ο Νεοκλής Νεοφυτίδης παρουσίασαν την παράσταση «Μάνα μου Ελλάς», στην οποία ακούστηκαν κάποια από τα καλύτερα τραγούδια της πενηντάχρονης καριέρας του μεγάλου μαέστρου. Μισός αιώνας, λοιπόν, όμορφων καλλιτεχνικών στιγμών πήραν σάρκα και οστά, χαροποιώντας τους θεατές που συμμετείχαν συνεχώς είτε με χειροκροτήματα είτε με ιαχές.

Αρχικά ανέβηκε στη σκηνή η εκπληκτική ορχήστρα, μετά η Ηρώ Σαΐα, ο Ζαχαρίας Καρούνης και τελευταίος, ο Σταύρος Ξαρχάκος. Το τραγούδι «Μάνα μου Ελλάς» καταχειροκροτήθηκε, μια και ο Καρούνης κυριολεκτικά κατάφερε να το κάνει δικό του. Λίγο αργότερα, η Σαΐα συγκίνησε με την ερμηνεία της στο «Χάθηκε το φεγγάρι», ενώ το «Γυρνάν αμίλητα παιδιά» και το «Ήτανε μια φορά» ήταν από τις ωραιότερες στιγμές της παράστασης, αφού τόσο η μελοδραματική ενορχήστρωση του Ξαρχάκου, όσο και οι απίστευτες τριφωνίες των Καρούνη – Σαΐα – Νεοφυτίδη κατάφεραν να ανατριχιάσουν όλον τον κόσμο. Στο «Γεια σου χαρά σου Βενετιά» χειροκρότησαν μέχρι και οι πέτρες και στο «Από βυθό σε άλλο βυθό» υπήρξε το συναίσθημα της έκπληξης, δεδομένου ότι δεν είναι από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του συνθέτη –κι αυτό ήταν μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη, γιατί δεν ακούστηκαν μόνο τα πασίγνωστα τραγούδια -.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος ήταν αεικίνητος, δυναμικός, χαμογελαστός – αλλά και σοβαρός - όπως πάντα, σκορπώντας απλόχερα το ταλέντο και την ικανότητά του να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους, υπενθυμίζοντας ότι είναι όντως μοναδικός σε αυτό που κάνει εδώ και πενήντα χρόνια. Ο Ζαχαρίας Καρούνης στάθηκε λιτός, δωρικός και ευθυτενής στις ερμηνείες του. Η Ηρώ Σαΐα κέρδισε τον θαυμασμό όλων με τη χάρη, τον σεβασμό και την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετώπισε τα τραγούδια. Ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, καθισμένος στο πιάνο του, απόδειξε ότι εκτός από πολύ καλός μουσικός και συνθέτης, είναι κι ένας αισθαντικός ερμηνευτής. Τέλος, η ορχήστρα (Βασίλης Δρογκάρης, ακορντεόν - Ηρακλής Ζάκκας, μπουζούκι & μαντολίνο - Σοφία Κακουλίδου, μαρίμπα & κρουστά - Δημήτρης Καλαντζής, πιάνο & keyboards - Χάρης Μέρμηγκας, κοντραμπάσο - Νεοκλής Νεοφυτίδης, πιάνο - Νίκος Ορφανός, πνευστά - Νίκος Σαμπαζιώτης, κιθάρα - Δημήτρης Σιάμπος, κλασική & ηλεκτρική κιθάρα - Διαμαντής Σιδερίδης, μπουζούκι, μπαγλαμάς & τζουράς - Γιάννης Χατζής, ντραμς), ήταν – για μία ακόμα φορά – εκπληκτική.

Να σημειωθεί ότι παρόντες ήταν και πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως η Μαρινέλλα, η Λίνα Νικολακοπούλου και ο Τάκης Ζαχαράτος, ενώ δεν έλειψαν και αγαπημένοι φίλοι του μαέστρου, π.χ. ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, ο δημοσιογράφος Αλέξης Κωστάλας και η επιχειρηματίας Μαριάννα Λάτση.

Δεν υπάρχει λόγος να ειπωθούν περισσότερα, αφού καμιά φορά τα λόγια δεν μπορούν να αναπαράγουν τις σκέψεις και τα βιώματα. Ο Σταύρος Ξαρχάκος συμπλήρωσε πενήντα χρόνια στο πεντάγραμμο και είναι σίγουρο ότι έχει ακόμα πολλά να δώσει, είτε γράφοντας καινούρια τραγούδια, είτε αναβιώνοντας όλα αυτά που έχει ήδη γράψει, άσχετα αν σε πολύ πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα» στην ερώτηση του Γιώργου Σκίντσα «Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;» απάντησε «Εκτιμώ την αισιοδοξία σας...».

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!