Μάλαμας & Βαμβακάρης «Επισκέπτες» στο Σταυρό του Νότου

(PHOTOS) Ο «Επισκέπτης» του Στέλιου Βαμβακάρη, σε παραγωγή Σωκράτη Μάλαμα παρουσιάστηκε στο Σταυρό του Νότου.
Μάλαμας & Βαμβακάρης «Επισκέπτες» στο Σταυρό του Νότου Φωτογραφία: Κίκα Α. Ρόκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μια νέα δισκογραφική εργασία, ο «Επισκέπτης» του λαϊκού μουσικοσυνθέτη & δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Στέλιου Βαμβακάρη, σε παραγωγή Σωκράτη Μάλαμα, παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου 2015, για πρώτη φορά ζωντανά στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου, ενώ η παράσταση θα επαναληφθεί στις 23 & 30 Νοεμβρίου.

Ο Σωκράτης Μάλαμας, προλογίζοντας τη βραδιά, αναφέρθηκε στη γνωριμία του με το Στέλιο Βαμβακάρη, αλλά και στο ρόλο του παραγωγού που ανέλαβε, για τον οποίο, αστειευόμενος και αυτοσαρκαζόμενος, είπε: «Αποφασίσαμε να κάνουμε μια δουλειά, ανέλαβα ως παραγωγός. Δηλαδή, τι κάνει ο παραγωγός: Πηγαίνει εκεί που δουλεύουν οι άλλοι, καπνίζει και πίνει καφέδες και διάφορα άλλα πράγματα κι αναστατώνει τους ανθρώπους που δουλεύουνε. Αυτό ακριβώς το πράγμα έκανα και νομίζω ότι μου αξίζει ο τίτλος του παραγωγού, έτσι δεν είναι Στέλιο;».

Στην παρουσίαση συμμετείχαν κι όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές του δίσκου, δηλαδή οι Εβελίνα Αγγέλου, Κώστας Διαβάτης, Σοφία Παπάζογλου & Μανώλης Πάππος. Τους συνόδευσαν οι Μιχάλης Δήμας & Γιώργος Τσέρτος στο μπουζούκι, Κώστας Γεράκης & Σίμος Κοκαβέσης στις κιθάρες, Νίκος Ρούλος στο μπάσο & Ντίνος Χατζηιορδάνου στο ακορντεόν.

Στο πρώτο μέρος ακούστηκαν όλα τα τραγούδια του δίσκου, όπως το ομώνυμο με το δίσκο «Επισκέπτης», τα «Ταξίδια με τα ξύδια», το «Γύφτικο», η «Ξεμυαλίστρα», οι «Εξισώσεις» κ.α., όλα ερμηνευμένα από τους αντίστοιχους ερμηνευτές στο δίσκο. Στο δεύτερο μέρος, μετά από διάλειμμα ενός τετάρτου, το πρόγραμμα διανθίστηκε με παλαιότερες δημιουργίες του Στέλιου Βαμβακάρη, όπως «Πέθανε ο Αριστείδης», «Πενηνταράκι», που σε πρώτη εκτέλεση τραγούδησαν ο Γιώργος Νταλάρας & η Βίκυ Μοσχολιού αντίστοιχα και πολλά άλλα, μαζί με δημιουργίες του Μάρκου Βαμβακάρη, όπως η «Άτακτη», άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο γνωστές.

Όσον αφορά στα τραγούδια του «Επισκέπτη», που είναι και το κυρίως θέμα, νομίζω πως, το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με υλικό που έχει τις ρίζες του στο παρελθόν, αλλά φτάνει στις μέρες μας βασισμένο στη βαθιά γνώση και το μεράκι του δημιουργού του και είναι γεννημένο από την εσωτερική ανάγκη έκφρασής του, το καθιστά άξιο της προσοχής μας, όπως κάθε τι γνήσιο και αυθεντικό. Για τους φίλους του λαϊκού & του ρεμπέτικου, θα έλεγα πως είναι μια «must» προσθήκη στις δισκοθήκες τους, τόσο για το περιεχόμενο και τη σύμπραξη Μάλαμα – Βαμβακάρη, όσο και για τις εξαιρετικές ερμηνείες, τραγουδιστικές ή παιχτικές.

Περισσότερα για τον «Επισκέπτη» μπορείτε να διαβάσετε στην αξιολόγηση του Κώστα Μπαλαχούτη.

Για την ιστορία - και αντιγράφω από την επίσημη ιστοσελίδα του - λίγα λόγια για τον Στέλιο Βαμβακάρη:


Ο Στέλιος Βαμβακάρης (γεν. 2 Μαρτίου 1947, Πειραιάς) είναι λαϊκός μουσικός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, δευτερότοκος γιος του Μάρκου Βαμβακάρη.

Υπήρξε επαγγελματίας μουσικός από την ηλικία των δώδεκα ετών στο πλευρό του πατέρα του Μάρκου, και συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης, ο Παγιουμτζής και ο Περπινιάδης, καθώς και με εκπροσώπους της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας.

Εκτός από τη δουλειά του στο λαϊκό τραγούδι, ο Στέλιος Βαμβακάρης είναι από τους πρωτοπόρους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τις κοινές ρίζες των Αμερικάνικων blues και του μπουζουκιού. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά κουρδίσματα του τρίχορδου μπουζουκιού, τα λεγόμενα καραντουζένια έγραψε και συνεχίζει να γράφει τραγούδια με αυστηρά προσωπικό στυλ που μοιάζει με ένα ιδιαίτερο κράμα πειραιώτικου ρεμπέτικου και blues. Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1988 ηχογράφησε με τον Louisiana Red το δίσκο/CD «Το μπλουζ συναντά το Ρεμπέτικο» (εταιρία: «Έβδομη Διάσταση»), που περιέχει 8 blues κομμάτια με μπουζούκι και μπαγλαμά. Το 1994 έγραψε μουσική για το δίσκο «Ρομαντικοί Παραβάτες - Η Φαντασία στην Εξουσία», ο οποίος ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο ήχο του.

Η καλλιτεχνική αξία του ιδιαίτερου ύφους της μουσικής του έχει αναγνωριστεί και από τη διεθνή blues κοινότητα. Σε φεστιβάλ στη πόλη Φάλον (Σουηδία) έπαιξε μαζί με τον Τζον Λι Χούκερ και το 2003, στο φεστιβάλ World Got The Blues στο Λονδίνο με τον Taj Mahal και την Cesaria Evora. To 2010 έπαιξε στο Palais des Beaux Arts στο Βέλγιο μπροστά σε δύο χιλιάδες άτομα στο φεστιβάλ Balkan Trafik.

Έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου όπου παρουσιάζει τα τραγούδια του αλλά και τραγούδια του πατέρα του Μάρκου. Έχει συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο, όπως για την ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Μια μέρα τη νύχτα». Πολλά αξιόλογα τραγούδια του, σε στίχους δικούς του, του πατέρα του αλλά και σημαντικών ποιητών και στιχουργών όπως ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, και ο Λευτέρης Χαψιάδης δεν έχουν κυκλοφορήσει στη δισκογραφία.

Ένα φως αναζητώ, να νικήσω το σκοτάδι,
και η μέρα που θα έρθει, να μου φέρει ένα χάδι,
και τη μέρα που θα έρθει, να τη νιώσω μ' ένα χάδι.

Σ. Βαμβακάρης

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!