Μάκης Μάτσας - «Πίσω απ’τη Μαρκίζα» (Παρουσίαση βιβλίου - ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ)

(VIDEO & PHOTOS) Tο βιβλίο του Μάκη Μάτσα «Πίσω απ’τη Μαρκίζα», που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις «Διόπτρα», παρουσιάστηκε σε μια μεγαλειώδη και καλοσκηνοθετημένη εκδήλωση που
Μάκης Μάτσας - «Πίσω απ’τη Μαρκίζα» (Παρουσίαση βιβλίου - ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ) Φωτογραφία: Μάρω Χρυσανθοπούλου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
17/11/2014

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Banquet» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την περασμένη Πέμπτη 13 Νοεμβρίου.

Αποσπάσματα από το βιβλίο που πραγματεύεται ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού, με τη ματιά και την εμπειρία του Μάκη Μάτσα, διάβασαν η Χάρις Αλεξίου, ο ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης, αλλά και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος και, με το δικό του τρόπο, ο Κυρ, με ένα σκίτσο που προβλήθηκε στην έναρξη της εκδήλωσης, υπό τους ήχους του «Μες στον οντά ενός πασά» των Σπύρου Περιστέρη-Μίνωα Μάτσα, από τις «Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη» του Μάνου Χατζιδάκι. Ο Κώστας Βαρώτσος και ο Κυρ ήταν και αυτοί που παρότρυναν τον Μάκη Μάτσα να εκδώσει αυτό το βιβλίο. Ενδιάμεσα, προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από ιστορικές μουσικές στιγμές, ενώ με τη συνοδεία εξαμελούς ορχήστρας, προεξάρχοντος του Μανώλη Καραντίνη στο μπουζούκι, τραγούδησαν (με τη σειρά που εμφανίσθηκαν) ο Γιάννης Κότσιρας, η Μαρινέλλα, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Πάριος, η Χάρις Αλεξίου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και η Ανδριάνα Μπάμπαλη με τη συνοδεία του Μίνωα Μάτσα junior στο πιάνο.

Ακούστηκαν δώδεκα ιστορικά τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας:

1) Ανεβαίνω σκαλοπάτια (Απόστολος Καλδάρας) Γιάννης Κότσιρας
2) Ότι αγαπώ εγώ πεθαίνει (Όποια και να’ σαι) (Απόστολος Καλδάρας-Γιώργος Σαμολαδάς) Μαρινέλλα
3) Σαββατόβραδο στην Καισαριανή (Σταύρος Ξαρχάκος-Λευτέρης Παπαδόπουλος) Γιώργος Νταλάρας (ακούστηκαν και οι 3 στροφές του τραγουδιού)
4) Ο ουρανός φεύγει βαρύς (Σταύρος Κουγιουμτζής) Γιώργος Νταλάρας
5) Θα με θυμηθείς (Γιάννης Σπανός-Πυθαγόρας) Γιάννης Πάριος
6) Κόκκινο γαρύφαλλο (Νίκος Ιγνατιάδης) Γιάννης Πάριος-Χάρις Αλεξίου
7) Οδός Αριστοτέλους (Γιάννης Σπανός-Λευτέρης Παπαδόπουλος) Χάρις Αλεξίου
8) Σ’ ακολουθώ (Μάνος Λοΐζος) Βασίλης Παπακωνσταντίνου
9) Νότος (Λαυρέντης Μαχαιρίτσας-Ισαάκ Σούσης) Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
10) Ανεμολόγιο (Θάνος Μικρούτσικος-Κώστας Τριπολίτης) Θάνος Μικρούτσικος
11) Ο κυρ Αντώνης (Μάνος Χατζιδάκις) Ελεωνόρα Ζουγανέλη
12) Είσαι συ ο άνθρωπός μου (Σπύρος Περιστέρης-Μίνως Μάτσας) Ανδριάνα Μπάμπαλη. Πιάνο ο Μίνως Μάτσας

Την σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης είχε η Φρόσω Λύτρα, την σκηνογραφική ο Μανόλης Παντελιδάκης, τα video ο Κώστας Αυγέρης και την ενορχήστρωση ο Νίκος Γαρουφαλλάκης.

Από τον καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό κόσμο παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, (σημειώνω τα ονόματα με τη σειρά που διέκρινα τους προσκεκλημένους) οι: Αιμιλία Κουγιουμτζή, Μίμης Πλέσσας και Λουκίλα Καρρέρ, Γιώργος Χατζηνάσιος, Σάκης Ρουβάς, Πέγκυ Ζήνα, Γιώργος Παπαστεφάνου, Γιώργος Τσάμπρας, Ιάσονας Τριανταφυλλίδης, Γιάννης Κυριακόπουλος (Κυρ), Γιάννης Βούρος, Πέμη Ζούνη, Ισιδώρα Σιδέρη, Γιάννης Σμαραγδής, Χάρης Βαρθακούρης, Αντύπας, Σταύρος Ξαρχάκος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Ράια Μουζενίδου, Άννα Νταλάρα, Βάσω Καζαντζίδη, Ελπίδα, Λόλα Νταϊφά, Ξενοφών Ραράκος, Διονύσης Σαββόπουλος, Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Θεοφάνους, Παναγιώτης Κουνάδης, Γιώργος Κυβέλος, Αλέκος Φασιανός, Αλέκος Χρυσοβέργης, Σπύρος Γιατράς, Αχιλλέας Θεοφίλου, Έλενα και Σύλβα Ακρίτα, Γιώργος Κυρίτσης, Γιάννα Τερζή, Τάμτα, Κώστας Τσόκλης, Σιδερής Πρίντεζης, Νίκος Χατζηνικολάου (ανιψιός του Απόστολου Καλδάρα & συγγραφέας του βιβλίου «Απόστολος Καλδάρας»), ο βετεράνος ηχολήπτης Στέλιος Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Γιάννης Μάνος με τη σύζυγο του Τατιάνα Λύγαρη, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο «δικός» μας καλλιτεχνικός σύμβουλος στο Ogdoo Music Group και γνωστός παραγωγός Ηλίας Μπενέτος. Παραβρέθηκαν επίσης δεκάδες προσωπικότητες από τον πολιτικό, διπλωματικό και επιχειρηματικό χώρο. 

Την εκδήλωση ακολούθησε μεγάλη δεξίωση στο φουαγιέ της αίθουσας Banquet. Ο Μάκης Μάτσας υπέγραψε τα βιβλία, ενώ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μια έκπληξη περίμενε τον Λευτέρη Παπαδόπουλο…. Ο Πρόεδρος έσβησε τα κεράκια στην τούρτα γενεθλίων που του προσέφεραν οι κοπέλες της Minos-Emi, αφού στις 14 Νοεμβρίου γιόρταζε τα 79α γενέθλιά του…

Σαν κατακλείδα, θέλω να σημειώσω, πως από τη στιγμή που η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε, «επιβάλλεται» να κυκλοφορήσει σε dvd ή να προβληθεί από την τηλεόραση, προκειμένου να την παρακολουθήσουν όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να παραβρεθούν. Εδώ που τα λέμε, δεν έχουμε κάθε μέρα την ευκαιρία να βλέπουμε και να ακούμε επί σκηνής, ένα τόσο μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού….

Φωτογραφίες: Μάρω Χρυσανθοπούλου. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Video: Θανάσης Γιώγλου (Το απόσπασμα του τραγουδιού με τον Γιάννη Κότσιρα είναι της Μάρως Χρυσανθοπούλου)

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!