Ξαρχάκος, Γαλάνη & Αρβανιτάκη για τα 100 χρόνια Τσιτσάνη στο Μ.Μ.Α.

(VIDEO & PHOTOS) Ένα διαφορετικό αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη έγινε εχθές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ξαρχάκος, Γαλάνη & Αρβανιτάκη για τα 100 χρόνια Τσιτσάνη στο Μ.Μ.Α. Φωτογραφία: Κίκα Α. Ρόκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
- και επαναλαμβάνεται απόψε 21 Ιανουαρίου - υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, με τις ερμηνείες της Δήμητρας Γαλάνη και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Οι τρεις καλλιτέχνες, μαζί με τους εννέα εκπληκτικούς μουσικούς (Ηρακλής Ζάκκας, μπουζούκι - Δημήτρης Λίβανος, μπουζούκι - Δημήτρης Ρέππας, μπουζούκι - Διαμαντής Σιδερίδης, μπουζούκι & μπαγλαμά - Νεοκλής Νεοφυτίδης, πιάνο - Βασίλης Δρογκάρης, ακορντεόν - Νίκος Σαμπαζιώτης, κιθάρα - Δημήτρης Σιάμπος, κιθάρα - Χάρης Μέρμηγκας, κοντραμπάσο) παρουσίασαν αγαπημένα τραγούδια του αξέχαστου συνθέτη, υπό ένα μη αναμενόμενο πρίσμα, δεδομένου ότι ο Τσιτσάνης ήταν ένας αμιγώς λαϊκός δημιουργός, που όλη του τη ζωή την πέρασε εμφανιζόμενος σε λαϊκούς χώρους.  Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Ξαρχάκος φημίζεται για την ικανότητά του στον τομέα των ενορχηστρώσεων, αφού καταφέρνει να συνδέει με άνεση όλα τα είδη της μουσικής σε «ένα τραγούδι». Αυτό έκανε και σε αυτό το αφιέρωμα, δίνοντας ακόμα και στα πιο «προχωρημένα» τραγούδια του Τσιτσάνη μια ιδιαίτερη υπόσταση, ιδανική για μια αιθουσα όπως το Μέγαρο Μουσικής.

Η αρχή έγινε με ένα ορχηστρικό κομμάτι για να ακολουθήσει η άψογη ερμηνευτικά Δήμητρα Γαλάνη στα «Κάθε βράδυ πάντα λυπημένη» και «Αχάριστη». Να σημειωθεί ότι η «Αχάριστη» ήταν μια από τις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς, μια και η εκτέλεσή της έμοιαζε με μια πανδαισία ήχων και χρωμάτων. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη στα τρία επόμενα τραγούδια («Της ταβέρνας το ρολόι», «Τα λερωμένα τ’ άπλυτα» και «Ακρογιαλιές δειλινά») φάνηκε επαρκής στις ερμηνείες της, όπως και σε όλα τα κομμάτια που τραγούδησε. Τα «Η σκιά μου κι εγώ», «Πέφτεις σε λάθη», «Τι σήμερα τι αύριο τι τώρα», «Κι αν πάθεις και καμιά ζημιά» και «Όταν συμβεί στα πέριξ» ήταν τα τραγούδια που ολοκλήρωσαν το πρώτο μέρος.

Στο δεύτερο, το «Ό,τι κι αν πω δε σε ξεχνώ» και η «Αρχόντισσα» ξεσήκωσαν τον κόσμο, ενώ τα «Κάποια μάνα αναστενάζει» και «Τα λιμάνια» καταχειροκροτήθηκαν από όλους. Λίγο αργότερα, η «Ζαΐρα» και το «Κάνε λιγάκι υπομονή» ζέσταναν κι άλλο την εξαρχής ζεστή ατμόσφαιρα. Το επίσημο κλείσιμο έγινε με τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» και μάλιστα, προς έκπληξη όλων, ο Ξαρχάκος γύρισε προς τους θεατές, παροτρύνοντάς τους να τραγουδήσουν τους στίχους. Με άλλα λόγια, ο μαέστρος διεύθυνε το κοινό.

Κάτι άλλο, όμως, που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι, στα τραγούδια που το «απαιτούσαν», οι τέσσερις δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, Ηρακλής Ζάκκας, Δημήτρης Λίβανος, Δημήτρης Ρέππας & Διαμαντής Σιδερίδης, συνέθεταν μια ιδιότυπη «χορωδία μπουζουξήδων», κάνοντας φωνητικά, που ταίριαζαν απόλυτα με τις δυο γυναικείες φωνές, δίνοντας έναν ακόμα πιο ιδιαίτερο τόνο στην παράσταση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα χειροκροτήματα στο τέλος του προγράμματος ήταν ασταμάτητα, με το κοινό να επαναφέρει τους καλλιτέχνες επί σκηνής πολλές φορές, οδηγώντας σε ένα αναπάντεχο encore, που θα μπορούσε να θεωρηθεί τρίτο μέρος της παράστασης, αφού ακούστηκαν χωρίς παύση πάρα πολλά τραγούδια του Τσιτσάνη που «έλειπαν» από τα δύο πρώτα μέρη, όπως τα «Αθηναίισσα», «Νύχτες μαγικές», «Χωρίσαμε ένα δειλινό» και «Μπαξέ τσιφλίκι», κλείνοντας με μοναδικό τρόπο τη βραδιά.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και οι εννέα μουσικοί αυτού του αφιερώματος στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη θα βρίσκονται και σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρωτοβουλία για αυτή την παράσταση πάρθηκε από την οικογένεια του Τσιτσάνη, ως κεντρικό εορταστικό γεγονός για την επέτειο. Διαβάστε εδώ.

Φωτογραφίες: Κίκα Α. Ρόκα

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!