Η βιογραφία του Χρήστου Νικολόπουλου στα Χανιά

(PHOTOS) Η παρουσίαση της βιογραφίας του Χρήστου Νικολόπουλου στο ιστορικό «Καφέ Κήπος» στα Χανιά της Κρήτης με τη συμμετοχή του Κώστα Μακεδόνα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Θερμή υποδοχή, συγκίνηση, μνήμες, τραγούδια λατρεμένα, ζεστό και πλατύ χειροκρότημα στο υπέροχο και κατάμεστο «Καφέ Κήπος» της πόλης των Χανίων.

Όλα αυτά για τον Χρήστο Νικολόπουλο που πλαισιωμένος από εκλεκτούς συνοδοιπόρους τιμήθηκε «από καρδιάς» και με τον καλύτερο τρόπο στην παρουσίαση της βιογραφίας του «Η Ζωή μου, τα Τραγούδια μου» που υπογράφει ο συγγραφέας και διευθυντής του ogdoo.gr Κώστας Μπαλαχούτης.

Ο τελευταίος βρέθηκε στο πάνελ με το συνθέτη και μαζί τους ο Μιχάλης Αεράκης, καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και ο Κώστας Δήμου, μουσικός παραγωγός - τηλεοπτικός σύμβουλος. Τον ιδιαίτερο ρόλο του συντονιστή είχε ο οικοδεσπότης Βασίλης Σταθάκης.

Η βιογραφία του Χρήστου Νικολόπουλου «Η Ζωή μου, τα Τραγούδια μου» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αλκυών» και ήδη βρίσκεται στη δεύτερη έκδοσή της έχοντας αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια και κριτικές.
1

Το «Καφέ Κήπος»


Το περίφημο «Καφέ Κήπος», που λειτουργεί διαχρονικά από το 1870 ως σημείο αναφοράς της πόλης, σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και της πολιτικής, στεγάζοντας για αρκετά χρόνια στο χώρο του την Βουλή της Κρητικής Πολιτείας (09/12/1898). Σήμερα και με τη φροντίδα του Βασίλη Σταθάκη εξακολουθεί να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες καφεστίασης & ψυχαγωγίας όπως εικαστικά δρώμενα, γαστρονομικά φεστιβάλ, φιλολογικές, μουσικές θεματικές & επετειακές βραδιές. Αποτελεί δε σημείο αναφοράς όσον αφορά την παρουσίαση βιβλίων στα Χανιά και την Κρήτη.

Το «Καφέ Κήπος» ανήκει στον Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης, που ενώνει τα διασημότερα ιστορικά καφέ της Ευρώπης σε μια συγκεκριμένη πολιτιστική διαδρομή. Στον Σύνδεσμο συμμετέχουν μεταξύ άλλων το Cafe De Flore και το Les Deux Magots που βρίσκονται στο Παρίσι, το Cafe Greco της Ρώμης, το Cafe New York της Βουδαπέστης, το Cafe Florian της Βενετίας και το Cafe de l’ Opera της Βαρκελώνης.
2

Η παρουσίαση της βιογραφίας του Νικολόπουλου στα Χανιά


Την βραδιά άνοιξε ο Βασίλης Σταθάκης που μίλησε για την προσωπική σχέση που τον συνδέει με τον Χρήστο Νικολόπουλο και την εκτίμηση που τρέφει τόσο για τον καλλιτέχνη όσο και τον άνθρωπο. Ο Μιχάλης Αεράκης με την θεατρική παιδεία και την εμπειρία του διάβασε αποσπάσματα του βιογραφίας, στεκόμενος κυρίως στα πρώτα βήματα του Νικολόπουλου καθώς όπως υπογράμμισε τα θεωρεί καθοριστικά για το χτίσιμο και το «μετά» του καθένα μας, δηλώνοντας σημαντικό σημείο για τον χαρακτήρα ενός δημιουργού -και όχι μόνο- τη θύμησή τους. Ο ίδιος στη συνέχεια «πήρε» την παρουσίαση πάνω του «σεγαντάροντας» -για να μιλήσουμε τραγουδιστικά- άψογα τον Σταθάκη.

Ο Κώστας Δήμου τοποθετήθηκε για την πορεία, τις συνεργασίες και το «εκτόπισμα» του Νικολόπουλου. Κέρασε δε το μουσικοσυνθέτη αλλά και τους παρευρισκόμενους με σπάνια video από το αρχείο του, όπου ο Μανώλης Ρασούλης μιλούσε για το «θέμα» Νικολόπουλος, καθώς και εικόνες-αποσπάσματα από την επίσκεψη του Νικολόπουλου στο χωριό του το Καψοχώρι Ημαθίας, μαζί με τους οικείους του και τον Πασχάλη Τερζή στα χρόνια του ’80.
3
Ο συγγραφέας της βιογραφίας Κώστας Μπαλαχούτης «κεντράρισε» στην προσωπική του σχέση με τον συνθέτη και άνθρωπο Νικολόπουλο, και την τετράχρονη διαδικασία της υλοποίησης του έργου. Δεν παρέλειψε να φωτίσει την κομβική παρουσία του μουσικοσυνθέτη στο χωροχρόνο του λαϊκού -με την ακριβή όπως τόνισε έννοια της λέξης- τραγουδιού μας.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος, παίρνοντας το λόγο ευχαρίστησε τον κόσμο και τους ομιλητές καθώς και τον οικοδεσπότη, δηλώνοντας πως η ιστορία του από τα «κράσπεδα της ελληνικής επαρχίας» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο Λευτέρης Παπαδόπουλος- στην καταξίωση θυμίζει την διαδρομή πολλών Ελλήνων που πάλεψαν και αγωνίστηκαν στη ζωή τους.

Μουσικές εκπλήξεις


Το φινάλε δόθηκε με τον Χρήστο Νικολόπουλο να καλεί στη σκηνή το «μικρό του αδελφό» -έτσι ακριβώς τον προσφώνησε- Κώστα Μακεδόνα και εκείνος ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση του «μεγάλου αδελφού του», όπως ο ίδιος ανταπέδωσε δια μικροφώνου.

Απ’ το «Αγριολούλουδο» και τις «Νταλίκες» στο «Υπάρχω» και «Στων αγγέλων τα μπουζούκια» και βέβαια «Το ποδήλατο», «Έκανες το λάθος», «Μια αγάπη δίχως αύριο» και άλλα ευλογημένα που έκλεψαν την παράσταση και μαγνήτισαν το κοινό.
4
Ο Νικολόπουλος έγραφε στο μπουζούκι και στο τραγούδι και ο Μακεδόνας ζωγράφιζε στις ερμηνείες και στην κιθάρα.

Κατά τη γνώμη μου οι δυο τους πρέπει να κάνουν -έτσι ακριβώς, αυτοί και μόνο- μαζί μια περιοδεία. Έχουν πολλά πολύτιμα και ξεχωριστά να γευτούν οι τυχεροί που θα τους ακούσουν.

Φινάλε


Η έκπληξη του Μακεδόνα στον Νικολόπουλο στο «κλείσιμο» με την χορωδία passe-pARTout (δράσεις μετά μουσικής) ήταν όλα τα λεφτά.
5
Στο γέρμα της εκδήλωσης ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Κώστας Μπαλαχούτης υπέγραψαν αντίτυπα της βιογραφίας για τους φίλους του μουσικοσυνθέτη και του έργου.
6
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης προσωπικότητες της πόλης των Χανίων, ανάμεσά τους και ο εκδότης των «Χανιώτικων Νέων» Γιάννης Γαρεδάκης, ο οποίος είναι και ιδρυτής του μοναδικού στην Ελλάδα Μουσείου Τυπογραφίας που βρίσκεται στα Χανιά, λίγο έξω από την πόλη, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας.

Ο Νικολόπουλος στη σύντομη ομιλία του φώτισε την προσωπικότητα του εκδότη και δεν παρέλειψε να στείλει κάλεσμα σε όσους «άτυχους» δεν έχουν μέχρι στιγμή επισκεφθεί το μουσείο. Να σημειώσουμε πως το μουσείο είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας (AEPM).

Φωτογραφίες: foto mpouzis. H «ματιά» και ψυχή της πόλης των Χανίων.

Ευχαριστούμε θερμά.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!