Η Ναταλία Δραγούμη αφιερώνει ποίημα του Γιάννη Ρίτσου στα θύματα της πυρκαγιάς

(VIDEO) Γρηγόρης Λαμπράκης, Σπύρος Μουστακλής και Ίωνας Δραγούμης βραβεύθηκαν στα πρόσωπα των απογόνων τους, στα φετινά «Πρέσπεια».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Τα «Πρέσπεια 2018» για τα 70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου


Την Παρασκευή 24 Αυγούστου βρεθήκαμε στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες, για να παρακολουθήσουμε τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου «Ρωμιοσύνη» και «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων «Πρέσπεια», οι οποίες ήταν αφιερωμένες στα 70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Οι φετινές εκδηλώσεις ήταν επίσης αφιερωμένες στα θύματα της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, ενώ από τον Γιώργο Νταλάρα έγινε ιδιαίτερη μνεία στη «φυγή» του Μάνου Ελευθερίου, ο οποίος εγκατέλειψε τα εγκόσμια στις 22 Ιουλίου, τη δεύτερη μέρα της μεγάλης πυρκαγιάς.

Στην παράσταση συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Κιμούλης, που διάβασε αποσπάσματα από τη «Ρωμιοσύνη», η μικτή χορωδία «Αμύντας» του Αμυνταίου Φλώρινας υπό τη διεύθυνση της Ξένιας Τσαβκοπούλου, καθώς και δεκατετραμελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Παπαχριστούδη. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας.

Μετά την ομιλία του, στην αρχή της εκδήλωσης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των «Πρεσπείων» Γιώργος Λιάνης βράβευσε, στα πρόσωπα των απογόνων τους, τους αγωνιστές της δημοκρατίας Γρηγόρη Λαμπράκη και Σπύρο Μουστακλή και τον Ίωνα Δραγούμη. Τα βραβεία παρέλαβαν ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, η κόρη του Σπύρου Μουστακλή Ναταλία Μουστακλή και η ηθοποιός Ναταλία Δραγούμη, ανιψιά του Ίωνα Δραγούμη, η οποία έκανε μια ανάλυση της συγγένειας που είχε μαζί του. (Ο Ίωνας Δραγούμης ήταν αδελφός του παππού της Φίλιππου Δραγούμη).

Μετά την απονομή η Ναταλία Δραγούμη διάβασε το «Σχήμα της απουσίας», ένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου που γράφτηκε το 1959 και το αφιέρωσε στα παιδιά που χάθηκαν στην τραγωδία της Ανατολικής Αττικής…

Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό απόσπασμα με τις βραβεύσεις και την απαγγελία του ποιήματος από την Ναταλία Δραγούμη.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!