Η μουσική στο 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

(PHOTOS) Η καρδιά του πολιτισμού χτυπάει στο 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου, που άνοιξε τις πύλες του, «αφιερωμένο» στη μελοποιημένη ποίηση.
Η μουσική στο 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο Φωτογραφίες: Κίκα Α. Ρόκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στις 31 Αυγούστου ξεκίνησε στο Ζάππειο το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου που θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου, με τα επίσημα εγκαίνιά του να γίνονται σήμερα Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου.

Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη «Μελοποιημένη Ποίηση» κι έχει ως στόχο να αναδείξει τις σχέσεις ανάμεσα στο βιβλίο και τις άλλες τέχνες με αφιερώματα στους μεγάλους δημιουργούς -ποιητές και συνθέτες-, όπου συμμετέχουν κορυφαίοι τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί και άνθρωποι από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ένας λόγος παραπάνω που η φετινή διοργάνωση ξεχωρίζει είναι και η ανακήρυξη της Αθήνας ως «Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου» για το 2018 από την UNESCO.
20180901 183413 Me LOGO
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της έκθεσης, το κοινό μπορεί να περιηγηθεί στα περίπτερα περίπου 120 εκδοτικών οίκων και να επιλέξει τα βιβλία της αρεσκείας του. Παράλληλα, διοργανώνονται παρουσιάσεις βιβλίων, συγγραφείς υπογράφουν τα έργα τους, ενώ δεν λείπουν και οι μουσικές εκδηλώσεις, όπως η συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου χθες, Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου και άλλες που θα ακολουθήσουν.

Εμείς, ήμασταν εκεί το πρώτο Σαββατοκύριακο και κατά την προσφιλή μας συνήθεια, εστιάσαμε κυρίως στα βιβλία που έχουν κάποια σχέση με μουσική.

Τα περισσότερα, βεβαίως, εντοπίστηκαν στο περίπτερο 144 των Εκδόσεων Μετρονόμος του Θανάση Συλιβού, που κυκλοφορεί το ομώνυμο περιοδικό, βιβλία και cd, ενώ έχει και τα εκδοτικά δικαιώματα του έργου του Τάσου Λειβαδίτη. Εκεί, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τα άπαντα του ποιητή, όλα τα τεύχη του Μετρονόμου, ακόμα και παλαιότερες εκδόσεις του, καθώς και όλες τις νέες δισκογραφικές κυκλοφορίες και εκδόσεις.
20180901 183948 Me LOGO
Ομοίως και στο περίπτερο 71 της Οδού Πανός του Γιώργου Χρονά, όπου βρήκαμε πάρα πολλά σχετικά με τη μουσική βιβλία, από τον Michael Jackson και τον Bob Marley μέχρι τον Άκη Πάνου & τον Στέλιο Καζαντζίδη, αλλά βεβαίως και ποιητικές συλλογές, όπως της Κατερίνας Γώγου, του ίδιου του εκδότη και άλλα.
20180901 184617 Me LOGO
Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο έχουν εκδώσει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, ποιητικές συλλογές και άλλα βιβλία του πρόσφατα εκλιπόντος Μάνου Ελευθερίου και βέβαια είναι όλα διαθέσιμα στο περίπτερο 29.

Μάλιστα, την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στις 8:30 μ.μ., θα πραγματοποιήσουν αφιέρωμα μουσικής και λόγου, στο χώρο εκδηλώσεων. Για τον Μάνο Ελευθερίου και το έργο του θα μιλήσουν ο ποιητής Δημήτρης Αγγελής και ο συγγραφέας Κώστας Λογαράς. Οι ηθοποιοί Μάνος Καρατζογιάννης και Αλίνα Κωτσοβούλου θα διαβάσουν αποσπάσματα από το ποιητικό και πεζογραφικό έργο του. Οι συνθέτες Γιώργος Κυριάκος, Σπύρος Παρασκευάκος και Αλέξης Στενάκης θα συνοδεύσουν μουσικά τους τραγουδιστές Πολυξένη Καράκογλου, Απόστολο Κίτσο και Νίκο Μερτζάνο στην ερμηνεία αγαπημένων στίχων του αξέχαστου δημιουργού.
20180901 185334 Me LOGO
Στις Εκδόσεις Κάκτος (περίπτερο 124) υπάρχουν κάποια βιβλία του Λευτέρη Παπαδόπουλου, όπως η συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του που μελοποιήθηκαν από Έλληνες συνθέτες, το βιβλίο «Μάρκος Βαμβακάρης, ο άγιος μάγκας» του Μάνου Τσιλιμίδη και αρκετά άλλα.
20180901 191231 Me LOGO
Από την πρώτη αυτή σύντομη βόλτα στο 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου δεν έλειψαν και οι «εκπλήξεις», αφού στο περίπτερο του Μετρονόμου συναντήσαμε τον ποιητή & στιχουργό Δημήτρη Λέντζο, καθώς και τον τραγουδιστή Νίκο Ανδρουλάκη.
20180901 224545 Me LOGO
Κάποιες από τις εκδηλώσεις του παράλληλου προγράμματος του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο που θα περιλαμβάνουν μουσική, είναι το αφιέρωμα στους Μανώλη & Λούλα Αναγνωστάκη στις 4 Σεπτεμβρίου, το αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία στις 8 Σεπτεμβρίου και το αφιέρωμα «Ο Γιάννης Ρίτσος μελοποιημένος από τον Χρήστο Λεοντή» με τους Ιωάννα Φόρτη, Πάνο Μπούσαλη & Παντελή Θεοχαρίδη στις 9 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.00. Στις 11 Σεπτεμβρίου ο Μανώλης Μητσιάς θα ερμηνεύσει μελοποιημένα ποιήματα του Κ. Χ. Μύρη.

Ο Μάριος Στρόφαλης και το κουαρτέτο του θα παρουσιάσουν στιγμές από το «Άσμα Ασμάτων» στις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 14 θα γίνει βράβευση του Μίκη Θεοδωράκη για την τεράστια συμβολή του στη Μελοποιημένη Ποίηση και τον ελληνικό πολιτισμό και θα ακολουθήσει συναυλία με τις γνωστότερες συνθέσεις του από καταξιωμένους παλιούς και νέους Έλληνες καλλιτέχνες.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.30 το πρόγραμμα προβλέπει αφιέρωμα στον συνθέτη Γιώργο Ανδρέου με συζητήσεις, παρουσιάσεις και συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Γιάννη Κότσιρα, ενώ στις 16 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.00 παρουσιάζεται «Ο Λόρκα στο Θέατρο Τέχνης», με αποσπασμάτων από τον Ματωμένο Γάμο, προβολή ντοκιμαντέρ & συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη.

Το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων και διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και το Ζάππειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
20180901 182830 Me LOGO

Info:


Διάρκεια έκθεσης: 31 Αυγούστου - 16 Σεπτεμβρίου
Επίσημα εγκαίνια Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, στις 20:00

Ημέρες και Ώρες Λειτουργίας:

Δευτέρα - Πέμπτη 18:00-22:30
Παρασκευή & Σάββατο 18:00-23:0
Κυριακή 10:30-15:00 & 18:00-22:30

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!