Η Μητρόπολη Καλαμαριάς τίμησε τον Σταύρο Κουγιουμτζή

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ VIDEO) Η συναυλία αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και π. Ελλάδος.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής «ξεναγεί» τον Αρχιεπίσκοπο


Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην Καλαμαριά, στις λεπτομέρειες της οποίας αναφερθήκαμε σε χθεσινό ρεπορτάζ, το βράδυ της Τρίτης 9 Μαΐου η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, διοργάνωσε, με την υποστήριξη του Δήμου, μια συναυλία αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Τίτλος της συναυλίας «Πού ‘ναι τα χρόνια - Ο Σταύρος Κουγιουμτζής “ξεναγεί” τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Καλαμαριά». Συμμετείχαν η Νεανική Χορωδία και η Ορχήστρα της Μητρόπολης, ο Μανώλης Χατζημανώλης, η Μελίνα Μποτέλη και σε δυο τραγούδια η μαθήτρια της χορωδίας Ευγενία Ξεφτέρη. Ανάμεσα στα τραγούδια, η Μελίνα Μποτέλλη απήγγειλε κείμενα των λογοτεχνών Αγγελικής Στεργίου, Θεόδωρου Σαντά και Ευαγγελίας - Αγγελικής Πεχλιβανίδου σχετικά με την ιστορία της Καλαμαριάς και την έντονη σχέση της με το προσφυγικό στοιχείο.

Η καλλιτεχνική διεύθυνση και διδασκαλία ήταν του άοκνου μαέστρου της Χορωδίας και της Ορχήστρας πατέρα Θεόδωρου Τσαμπατζίδη. Οφείλω να ομολογήσω πως αν και μόνιμος κάτοικος Καλαμαριάς, από τα μικρά μου χρόνια, πρώτη φορά άκουσα τη Χορωδία με την Ορχήστρα της Μητρόπολης. Και το αποτέλεσμα με άφησε έκπληκτο…

Στο θέατρο παραβρέθηκαν η σύζυγος του Σταύρου Κουγιουμτζή Αιμιλία, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης μαζί με αρκετά από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο video.

Λόγω της «στενότητας» του χώρου η συναυλία πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία διαφήμιση, με προσκλήσεις που διανεμήθηκαν αποκλειστικά από τη Μητρόπολη Καλαμαριάς. Γι’ αυτό το λόγο, στην ομιλία του στο τέλος της συναυλίας, ο Μητροπολίτης υποσχέθηκε πως το καλοκαίρι θα διοργανωθεί άλλη μια μεγάλη συναυλία για τον Σταύρο Κουγιουμτζή, στο χώρο εκδηλώσεων του Παλιού Κυβερνείου (Παλατάκι) ή στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Όσον αφορά τους ερμηνευτές, ο Μανώλης Χατζημανώλης «θήτευσε» επί σειρά ετών στο πλευρό του Σταύρου Κουγιουμτζή και είναι πλέον «μέρος της οικογένειας», όπως είπε ο ίδιος στο τέλος της συναυλίας. Η Μελίνα Μποτέλλη όμως, μάλλον, δυσκολεύτηκε στο τραγουδιστικό μέρος. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η Ευγενία Ξεφτέρη, μέλος της νεανικής χορωδίας, που τραγούδησε, βλέποντας με τα «μάτια της καρδιάς»…

Είναι χαρακτηριστικό πως ανάμεσα στα 17 τραγούδια, δεν υπήρχε κανένα από τα ζεϊμπέκικα του Σταύρου Κουγιουμτζή. Έχω ακούσει πως οι χορωδίες δυσκολεύονται με τα ζεϊμπέκικα, αλλά νομίζω πως 1-2 τραγούδια είχαν θέση στο πρόγραμμα. Για παράδειγμα, μετά από τα «Αν δεις στον ύπνο σου εκκλησιά», «Βγαίνεις νωρίς να πας στην εκκλησιά», «Τώρα που θα φύγεις πάρε μαζί σου και τον Χριστό», την «Πρώτη Ανάσταση» και το «Πάσχα των Ελλήνων», ένα ζεϊμπέκικο σαν αυτό που λέει «Τα κατά Ματθαίον πάθη τα περάσαμε μαζί» θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

Έπαιξαν οι μουσικοί


Ευτυχία Βογιατζή (πιάνο), Χρήστος Τσαϊρίδης (μπουζούκι), Στέλλα Αβραμίδου (φλάουτο), Στέφανος Κωφίδης, Δήμητρα Χατζόγλου (κρουστά), Οδυσσέας Τάσιου (κιθάρα), Ιωάννης Μακάριος (βιολί), Νικόλαος Ζωγράφος (μπάσο), Γρηγόρης Λαγκούσης (κλαρινέτο), Ορέστης Λαγκούσης (τρομπέτα), Μαρία Κυριακού (ακορντεόν).

Το πρόγραμμα της συναυλίας


1) Η πρώτη Ανάσταση (Ποίηση Γιώργου Θέμελη) Χορωδία
2) Πάσχα των Ελλήνων (Γιώργου Θέμελη) Χορωδία

3) Όταν ανθίζουν πασχαλιές (Σταύρου Κουγιουμτζή) Ευγενία Ξεφτέρη
4) Τώρα που θα φύγεις (Μάνου Ελευθερίου) Ευγενία Ξεφτέρη
5) Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά (Σταύρου Κουγιουμτζή) Μανώλης Χατζημανώλης

6) Σ’ αγαπώ (Άκου Δασκαλόπουλου) Μελίνα Μποτέλλη
7) Κάπου νυχτώνει (Σταύρου Κουγιουμτζή) Χορωδία
8) Μη μου θυμώνεις μάτια μου (Σταύρου Κουγιουμτζή) Μανώλης Χατζημανώλης
9) Ένας κόμπος η χαρά μου (Σταύρου Κουγιουμτζή) Μελίνα Μποτέλλη
10) Στα χρόνια της υπομονής (Μάνου Ελευθερίου) Μελίνα Μποτέλλη
11) Να ‘τανε το 21 (Σώτιας Τσώτου) Μανώλης Χατζημανώλης
12) Το πρώτο περιστέρι (Γιώργου Θέμελη) Μελίνα Μποτέλλη - Μανώλης Χατζημανώλης
13) Δίχως την καρδούλα σου (Άκου Δασκαλόπουλου) Μανώλης Χατζημανώλης
14) Χάντρα στο κομπολόι σου (Άκου Δασκαλόπουλου) Μανώλης Χατζημανώλης
15) Όλα καλά (Σταύρου Κουγιουμτζή) Χορωδία
16) Που ‘ναι τα χρόνια (Άκου Δασκαλόπουλου) Μανώλης Χατζημανώλης
17) Η Καλαμαριά (Θανάση Μαργαρίτη ή Παπαδόπουλου) Μανώλης Χατζημανώλης

Η Χορωδία συμμετείχε σε όλα τα τραγούδια, συνοδεύοντας τους τραγουδιστές.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα ευχαριστήρια του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς προς όλους τους συντελεστές και με την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!