Η ιστορία της Ρόζας Εσκενάζυ στη Θεσσαλονίκη

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO) Την παράσταση του Παναγιώτη Μέντη «Ρόζα», που παρουσιάστηκε πριν από λίγο καιρό στο θέατρο «Πρόβα» της Αθήνας, είχαν την ευκαιρία να…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
28/02/2013

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
παρακολουθήσουν, για μία και μοναδική φορά, όσοι τυχεροί παραβρέθηκαν την περασμένη Τρίτη στο Θέατρο «Βεργίνα» της Θεσσαλονίκης. Η υπερβατική, σε πολλά σημεία, ερμηνεία της Μαίρης Ραζή, στη μεταφορά της ζωής της μεγάλης τραγουδίστριας Ρόζας Εσκενάζυ, η οποία έζησε και στη Θεσσαλονίκη, ενθουσίασε τους θεατές που γέμισαν το θέατρο και με τις ένθερμες αντιδράσεις τους, προκάλεσαν τη συγκίνηση της πρωταγωνίστριας, η οποία στο τέλος δήλωσε πως είχε καιρό να παίξει στην πόλη και έμεινε έκπληκτη από τις εκδηλώσεις του κοινού… Είναι χαρακτηριστικό πως, εκτός από την ιστορία της Ρόζας Εσκενάζυ, στην εξέλιξη του έργου, υπάρχουν πολλές μνήμες της Μαίρης Ραζή, κυρίως από τη ζωή της στην Κωνσταντινούπολη στην οποία γεννήθηκε.

Μαζί με τη Μαίρη Ραζή, στην παράσταση συμμετείχαν ο ταλαντούχος νέος ηθοποιός Γιάννης Τσουρουνάκης ενώ τα τραγούδια παρουσιάστηκαν ζωντανά με τον Δημήτρη Καραβίτη στο πιάνο. Εδώ, ίσως και να εντοπίζεται, η μοναδική, κατά τη γνώμη μου, αδυναμία της παράστασης, αφού η Μαίρη Ραζή ερμήνευσε τα τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία ήταν μεγάλων φωνητικών απαιτήσεων, χωρίς να είναι τραγουδίστρια, απλά και μόνο με το πάθος και την ένταση της ερμηνείας ενός ηθοποιού.


Η παράσταση διαδραματίζεται πάνω σε κείμενο του Παναγιώτη Μέντη και σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσόγκα. Εκτός από τα τραγούδια που πρωτοερμήνευσε η Ρόζα Εσκενάζυ (έχω μια αμφιβολία για το αν υπάρχει εκτέλεση της «Γκαρσόνας» με τη Ρόζα, ενός τραγουδιού που δισκογράφησε πρώτη η Ρίτα Αμπατζή), ο Σταμάτης Κραουνάκης έγραψε κάποια πολύ ωραία νέα κομμάτια, που μπερδεύονται «γλυκά» με τα παλιότερα σμυρνέικα και ρεμπέτικα. Η μουσική διδασκαλία έγινε από τον Άρη Βλάχο, τα σκηνικά και τα κουστούμια από την Καλλιόπη Κοπανίτσα, ο σχεδιασμός των φωτισμών από το Σωτήρη Τσόγκα και χορευτική επιμέλεια κινήσεων από την Τατιάνα Μύρκου.

Video: Θανάσης Γιώγλου

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!