Η γιορτή της Αμυμώνης στη Θεσσαλονίκη (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ!)

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ PHOTOS & VIDEO) Τελικά υπάρχουν πράγματα στη σημερινή εποχή που μπορούν ακόμη να ενώσουν τους ανθρώπους και να…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
27/02/2014

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θοδωρής Χαϊκάλης

μετατρέψουν χιλιάδες Θεσσαλονικείς σε μία παρέα! Αυτό σκεφτόμουν χθες το βράδυ, κοιτώντας την κατάμεστη, αδιαχώρητα γεμάτη, σάλα Νίκος Γκάλης στην οποία συγκεντρώθηκαν περίπου 9.000 μουσικόφιλοι για να απολαύσουν τους αγαπημένους τους  καλλιτέχνες οι οποίοι τραγουδούσαν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Μελίνα Ασλανίδου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μελίνα Κανά, Σωκράτης Μάλαμας, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Γιάννης Χαρούλης απάντησαν στο κάλεσμα της Αμυμώνης και ένωσαν τις φωνές τους για να στηρίξουν αυτόν τον σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες. Ο κόσμος με τη σειρά του ανταποκρίθηκε ακόμη δυναμικότερα! Άτομα κυρίως μικρών ηλικιών, φοιτητές, μαθητές, ακόμη και παιδιά δημοτικού, αλλά και αρκετοί ηλικιωμένοι άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς. Στις 20.30 δεν υπήρχε κερκίδα ελεύθερη, οι σκάλες και οι διάδρομοι είχαν γεμίσει, και η αρένα δεν χωρούσε άλλο κόσμο.

Την συναυλία άνοιξε ο Γιάννης Χαρούλης, ο οποίος ξεσήκωσε το κοινό με μόνη συνοδεία το λαούτο του και τραγουδώντας επιτυχίες όπως το «Τις χαραυγές ξεχνιέμαι» , το «Πάντα θλιμμένη χαραυγή» και το «Τριανταφυλλάκι». 

Τη σκυτάλη πήρε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης με τον Γιώργο Καλούδη στο βιολοντσέλο και τη λύρα, για να ερμηνεύσουν λιτά μεταξύ άλλων τον «Καθρέφτη», το «Δεν μπορώ», το «Γιατί δεν έρχεσαι ποτέ» αλλά και την «Πατρίδα» . Η ορχήστρα μεγάλωσε κι άλλο με ντραμς, ηλεκτρική κιθάρα και τον Δημήτρη Μυστακίδη στο λαούτο και την κιθάρα. 

Ελένη Τσαλιγοπούλου και Μελίνα Κανά τραγούδησαν μεταξύ άλλων το «Αερικό», το «Εγώ σ’ αγάπησα εδώ» αλλά και το «Φύσηξε ο Βαρδάρης» με τη νέα ενορχήστρωση που του έχουν δώσει στις τελευταίες εμφανίσεις τους.
Αλλαγή ορχήστρας και πάλι για να πάρει τη σκυτάλη ο Σωκράτης Μάλαμας και να μας τραγουδήσει «Τα Ξωτικά», «Τα παιδιά μες την πλατεία» τη «Νεράιδα» καθώς και άλλες επιτυχίες του. Ευχάριστη έκπληξη που ξεσήκωσε το κοινό, το οποίο φάνηκε ότι ήθελε να δει και να ακούσει μαζί τους τραγουδιστές, ήταν η στιγμή που Μελίνα Κανά ανέβηκε στη σκηνή για να τραγουδήσει μαζί με τον Σωκράτη το «Άσε τα ψέματα». Στην ορχήστρα μπαίνει ο Ανδρέας Καραντίνης με το μπουζούκι του, μιας και είχε έρθει η ώρα της Μελίνας, η οποία μας καλωσόρισε με το παραδοσιακό τραγούδι της Ανατολικής Μακεδονίας «Ας χαμηλώναν τα βουνά να δω τη Σαλονίκη» σε μια πιο σύγχρονη ενορχήστρωση η οποία είχε την εισαγωγή από το «Θαλασσάκι μου».



Η Μελίνα Ασλανίδου έκλεισε τη συναυλία και οι ελπίδες μας ακούσουμε τους τραγουδιστές όλους μαζί εξανεμίστηκαν. Αν προσπεράσουμε για λίγο το φιλανθρωπικό κομμάτι, νομίζω ότι από καλλιτεχνικής άποψης χάθηκε μια ευκαιρία να ακούσουμε κάποιες ωραίες επανεκτελέσεις και ενορχηστρώσεις από ντουέτα καλλιτεχνών, πέρα από τα συνηθισμένα και τα προφανή. Δέχομαι ότι πρωταρχικός στόχος τέτοιων συναυλιών είναι η βοήθεια του συλλόγου, αλλά αν μπορεί να μείνει και κάτι από καλλιτεχνική άποψη τότε κερδίζει και η μουσική. Βέβαια πέρα από τα μουσικά σχόλια που πάντα θα υπάρχουν από εμάς τους γκρινιάρηδες (!), αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους 6 σπουδαίους καλλιτέχνες που βοήθησαν έμπρακτα την Αμυμώνη και έγιναν η αφορμή για μια μεγάλη γιορτής της μουσικής.

Φωτογραφίες: Θοδωρής Χαϊκάλης.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!