Η «Αμίλητη Ιστορία» της Ελένης Αρβελέρ με το Γιώργο Νταλάρα

(PHOTOS) Παρουσιάστηκε η νέα δισκογραφική έκδοση «Αμίλητη Ιστορία» σε ποίηση Ελένης Αρβελέρ & μουσική Νίκου Πλάτανου, με ερμηνευτή το Γιώργο Νταλάρα.
Η «Αμίλητη Ιστορία» της Ελένης Αρβελέρ με το Γιώργο Νταλάρα Φωτογραφία: Μάρω Χρυσανθοπούλου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Επιτέλους η «Αμίλητη Ιστορία»… μίλησε. Η δισκογραφική έκδοση με την μελοποιημένη ποίηση της Ελένης Αρβελέρ, σε μουσική Νίκου Πλάτανου, με ερμηνευτή το Γιώργο Νταλάρα, παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης 8 Δεκεμβρίου 2015, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Το άλμπουμ αυτό, «ένα μνημείο πολιτισμού, μουσικής και λόγου», όπως το χαρακτήρισε ο Ηλίας Μπενέτος, που υπογράφει την παραγωγή του, περιλαμβάνει δέκα μελοποιημένα ποιήματα της διεθνώς καταξιωμένης ακαδημαϊκού, ζωντανά ηχογραφημένα από την πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίασή τους που έγινε το 2008, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Αεικίνητη, αλλά και αιώνα έφηβη, η Ελένη Αρβελέρ παρέδωσε για μία ακόμη φορά μαθήματα ιστορίας, όχι μόνον μέσα από τους εξαιρετικούς στίχους της, αλλά και με τις αναφορές της στα παραπτώματα της ιστορίας. «Η ποίηση είναι για μένα η νυχτερινή ενασχόλησή μου. Ασχολούμαι με αυτή τη νύχτα όταν δεν δουλεύω για άλλα πράγματα. Για να θυμάμαι τί έχω κάνει το βράδυ πρέπει να ξέρω τις ομοιοκαταληξίες. Είναι λοιπόν μόνο θέμα μνήμης η ομοιοκαταληξία. Είμαι όμως περήφανη γι’ αυτό γιατί νομίζω ότι είναι και το πιο δύσκολο πράγμα. Κανένας δεν το κάνει πια» είπε, ενώ υπογράμμισε με νόημα πως «Η μνήμη είναι αδελφή της λήθης».
i amiliti istoria tis elenis arveler me to giorgo dalara 11
Ο Γιώργος Νταλάρας δήλωσε τυχερός και υπερήφανος για τη συμμετοχή του σ’ αυτή τη δουλειά: «Η ιδέα αυτή δεν ξεκίνησε με στόχο να γίνει δίσκος, αλλά από την αγάπη μας και το σεβασμό μας για την κ. Αρβελέρ και κυρίως από την προσωπική μου αντίληψη γι’ αυτά που διάβασα. Παρακολουθώ συχνά αυτά που λέει η κυρία Αρβελέρ και, όπως έχω δηλώσει και στην ίδια, θέλω να είμαι μαθητής της. Διαβάζοντας τα ποιήματα αυτά νιώθεις πως είσαι μέσα στα τοπία και τις εποχές που περιγράφουν. Και αυτό με συγκινεί βαθιά. Εγώ αποκαλύπτομαι μπροστά στην κυρία Αρβελέρ η οποία μπορεί να είναι η  Αρβελέρ της Ευρώπης και του κόσμου, η μεγάλη δασκάλα, για μένα όμως είναι η Ελένη Γλύκατζη του Βύρωνα, της Καισαριανής, η γυναίκα που νωρίς - νωρίς έφυγε απ’ την πόλη, ανέβηκε στο βουνό, έδειξε την αγάπη της στην πατρίδα με τον τρόπο που ξέρει και ακόμη, σ’ αυτήν την ηλικία, εξακολουθεί να δείχνει το δρόμο». 

Ο ερμηνευτής σχολίασε και το γεγονός της μεγάλης καθυστέρησης της κυκλοφορίας αυτής της τόσο σημαντικής έκδοσης: «Ο δίσκος αυτός άργησε δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Πολλές από τις μεγάλες εταιρίες δίσκων γύρισαν την πλάτη τους σε τέτοιου είδους δουλειές. Θα χρειαστούμε λίγα χρόνια μέχρι οι έμποροι της δισκογραφίας να ξανανοίξουν τις πόρτες. Ο κόσμος όμως δεν θα σταματήσει να τραγουδάει. Η Ελλάδα θα βγάζει τραγουδιστές, ποιητές, ζωγράφους, οργανοπαίχτες έστω κι αν έχουμε αυτή τη στιγμή ρήγμα και έχουν ισοπεδωθεί σχεδόν όλα. Το αύριο όμως είναι μπροστά μας».
i amiliti istoria tis elenis arveler me to giorgo dalara 9
«Τέτοιες δουλειές θεωρούνταν αντιεμπορικές, κουλτουριάρικες ιστορικές, βαρετές. Ελπίζω η έκδοση αυτού του δίσκου να σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς σε θέματα που άπτονται της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού πολιτισμού, του ελληνικού τραγουδιού» υπογράμμισε ο συνθέτης Νίκος Πλάτανος.
i amiliti istoria tis elenis arveler me to giorgo dalara 36
Η Μέμη Σπυράτου, ηθική αυτουργός του σημαντικού αυτού εγχειρήματος η οποία υπογράφει και την καλλιτεχνική επιμέλεια του άλμπουμ, μίλησε για το βάθος και την αξία την ποίησης της Ελένης Αρβελέρ: «Αγκάθια στην καρδιά πάντα τα λόγια των ποιητών. Τέτοια είναι τα ποιήματα της Ελένης Αρβελέρ, σπαράγματα αμίλητης και αμείλικτης ιστορίας που έρχονται να μάς αφυπνίσουν, να μάς θυμίσουν ότι η ήττα και η ξενιτιά των άλλων ήταν και είναι δική μας ξενιτιά. Η Ελένη Αρβελέρ συνδιαλέγεται με το ιστορικό μας παρελθόν μέσα από σύμβολα, τόπους και ανθρώπους, αναδεικνύοντας την ειρωνεία της ανθρώπινης μοίρας, την υπεροψία των αρχόντων και τελικά την τραγικότητα πολλών ιστορικών γεγονότων που δεν έχει καταγράψει η επίσημη ιστορία. Και η ποιητική της τακτική στρέφεται κυρίως σε μικρές και ασήμαντες στιγμές που βρίσκονται στο περιθώριο της ιστορικής μνήμης».
i amiliti istoria tis elenis arveler me to giorgo dalara 5
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ogdoo Music Group, Αντώνης Αναγνωστάκης, τόνισε με νόημα πως «η μεγάλη ευθύνη που έχουν οι εταιρείες σε τέτοιου είδους σημαντικές μουσικές εκδόσεις είναι ο σεβασμός με τον οποίον θα τις διαχειριστούν» και πως «αυτή την εποχή, που η χώρα μας βιώνει αυτήν την τρομακτική οικονομική και κοινωνική κρίση έχουμε ανάγκη την συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων όπως αυτή της κυρίας Αρβελέρ γιατί ο ελληνικός πολιτισμός αποτελούσε πάντα σθεναρή αντίσταση σε οποιαδήποτε μορφή κρίσης συναντούσε η χώρα μας».

Η βραδιά έκλεισε με το Γιώργο Νταλάρα να τραγουδά ζωντανά δύο από τα κομμάτια της νέας του δισκογραφικής εργασίας, τα «Ιδεολογικό» & «Νεοελληνικό», συνοδεία του Νίκου Πλάτανου στο πιάνο και του Γιώργου Μάτσικα στο μπουζούκι.

Το CD «Αμίλητη Ιστορία» συνοδεύεται από ένα μικρό βιβλίο με στίχους και κείμενα της Ελένης Αρβελέρ, φωτογραφίες και σημειώματα των συντελεστών, ενώ σε λίγες μέρες θα παρουσιαστεί βίντεο με ολόκληρη την παρουσίασή του.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!