Η άλλη πλευρά του Vinyl Is Back

Είχε πάει η ώρα 11 το βράδυ και όλα είχαν τελειώσει.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στον όροφο -4, στο πάρκινγκ του Μουσείου Αυτοκινήτου, στα έγκατα της γης δηλαδή, και ο τελευταίος εκθέτης είχε φορτώσει τα βινύλια στο αυτοκίνητό του και οδηγούσε προς στην έξοδο. Απόλυτη ησυχία πια. Ένας vinyl maniac κάθεται ακουμπισμένος στον τοίχο κοντά στο ασανσέρ και περιεργάζεται με μεγάλη αφοσίωση το εύρημά του στο Vinyl Is Back. Στα χέρια του κρατά ένα ξεχασμένο, μα σπάνιο δίσκο του Νίκου Στεφανίδη, βιρτουόζος στο κανονάκι, με τίτλο «Έλληνες Δεξιοτέχνες - 7» παραγωγή των Αδερφών Φαληρέα! Διαβάζει το οπισθόφυλλο, ανοίγει το εσώφυλλο και κοιτά και ξανακοιτά το δίσκο μέσα.

Πόσο το αγόρασες; «10 ευρώ», απαντά. Έχει και δυο - τρεις άλλους δίσκος από κάτω με δημοτικά τραγούδια και μια συλλογή με παραδοσιακά τραγούδια από Έλληνες δεξιοτέχνες. Δείχνει ευτυχισμένος που τους βρήκε! Υπάρχει πιθανότητα να ξεχάστηκε και να έμεινε μέσα όλο το βράδυ, αν το πάρκινγκ έκλεισε… δεν ξέρω, ίσως.

Το 11ο Vinyl Is Back πέρασε στην ιστορία και το χάρηκαν οι επισκέπτες του. Ένας φίλος ήρθε την πρώτη μέρα, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και μου είπε: «Γιάννη, έχω 100 ευρώ επάνω μου, αλλά τα μισά διαθέσιμα για δίσκους».
12.jpg
Μετά από ώρες όταν έφυγε με κοίταξε και είπε: «Τα ξόδεψα και τα 100…».

Θα ξανάρθεις; «Όχι, θα κρατηθώ!».

Ε, λοιπόν εκεί ήταν και το Σάββατο και την Κυριακή και έφυγε με τις δίσκους φορτωμένος. Δεν υπάρχει γιατρειά…

Όμως ο μουσικός Μάνος Νεόφυτος που η δισκοθήκη του αριθμεί περί τις 30.000 βινύλια, έκανε την έκπληξη όταν ρωτήθηκε από μία δημοσιογράφο που έκανε ρεπορτάζ στη διάρκεια του βινυλιο-τριημέρου, η οποία περιμένοντας προφανώς μια απάντηση επένδυσης σε βινύλια, του απεύθυνε τον λόγο:

«Τι θα κάνατε με ένα τρισεκατομμύρια ευρώ;» και ο απίστευτος ροκ ντράμερ απάντησε: «Θα αγόραζα μια χώρα και θα πήγαινα εκεί όλα τα αδέσποτα σκυλιά!».

Δεν είναι εύκολο να μπεις στο μυαλό ενός βινυλιά που ψάχνει μετά μανίας δίσκους.

Εντύπωση έκανε η εμφάνιση ενός ρασοφόρου ιερέα που έψαχνε δίσκους την πρεμιέρα του Vinyl Is Back κάνοντας έρευνα βινυλίων αρχικά, ο οποίος επέστρεψε το Σάββατο κι έφυγε με δύο σακούλες γεμάτες βινύλια! Κάποια στιγμή περιεργάστηκε ένα δίσκο του gothic rock γκρουπ The Lords Of The New Church.
pspaps.jpg
Τη δική τους παράλληλη ιστορία με τα βινύλια στο Vinyl Is Back γράφουν και τα live των συγκροτημάτων που γίνονται εν ήδη χάπενινγκ και έχουν διάρκεια όσο ένας δίσκο 33 στροφών. Μέχρι τις αρχές καλοκαιριού είχα προσκαλέσει ήδη τρία σχήματα για τον 11ο Vinyl Is Back. Τους Illusion Fades για το συλλεκτικό live, το Στάθη Ντόβα για το αφιέρωμα στον Παύλο Σιδηρόπουλο και τους Penny Dreadful. Είχε διαμορφωθεί έτσι ένα ύφος αφιερωματικό στην αθηναϊκή underground σκηνή κι ήθελα ένα σχήμα ακόμη γερό γκρουπ που θα έδενε το live κομμάτι της γιορτής.

Καθώς λοιπόν παρακολουθούσα τον φιλικό αγώνα, πρόβα τζενεράλε πριν τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της ομάδας μου, στη Νέα Σμύρνη: Πανιώνιος - Ολυμπιακός 2-1, καθόταν δύο σειρές μπροστά μου ένας κυανέρυθρος φίλαθλος που φορούσε μια μπλούζα μαύρη που έγραφε πίσω με άσπρα γράμματα Deus Ex Machina! Αυτό είναι είπα, θα προσκαλέσω τους Deus Ex Machina που είναι γερή μπάντα. Μάλιστα η εμφάνισή του φίλαθλου μου θύμιζε ένα μέλος του γκρουπ. Όσο περνούσαν τα λεπτά κι έβλεπα τον αγώνα μου άρεσε όλο και περισσότερο η ιδέα, αλλά και η φάση να τον προσκαλούσε ενώ βλέπαμε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα! Στο ημίχρονο λοιπόν τον πλησίασα και τον ρώτησα αν είναι μέλος του γκρουπ.

«Και άλλοι με έχουν ρωτήσει κατά καιρούς λόγω της μπλούζας, αλλά το Deus Ex Machina που γράφει είναι η εταιρία με μηχανές που δουλεύω!».

Άσχετο… Όμως η ιδέα για τους Deus μου καρφώθηκε στο μυαλό, κέρδισε και η ομάδα μου παίζοντας σπουδαία μπάλα και είπα «καλό σημάδι, θα το ψάξω». Αναζήτησα το γκρουπ μέσα από τη σελίδα του στο facebook και ήρθα σε επαφή και μετά από δυο - τρεις μέρες όταν μου απάντησε στο μήνυμά μου ο Σταύρος Ex λέγοντας ότι το γκρουπ δεν είναι αυτό τον καιρό εν ενεργεία, αλλά τα δύο κύρια μέλη του, εκείνος και ο Μάνθος από τους Deus έχουν σχηματίσει τους Coyote’s Arrow. Άκουσα λοιπόν τον καινούργιο δίσκο τους «Desert» που θα κυκλοφορούσε και σε βινύλιο και μου άρεσαν πολύ. Έτσι κάλεσα μέσω του Σταύρου το σχήμα να παίξει! Ανακάλυψα τότε ότι είναι ντράμερ τους η Εύα Κολόμβου που τρέχει το An Club και την γνωρίζω πολλά χρόνια από την μουσική πιάτσα, η οποία έχει και την επικοινωνία του γκρουπ. Το live τους είχε μεγάλη επιτυχία, μάζεψε πολύ κόσμο, είχαν εντυπωσιακή σκηνική παρουσία, έπαιξαν εξαιρετικά και όλα πήγαν καλά. Το κλου της συναυλίας τους ήταν ότι η Εύα και ο Μάνθος ανέβασαν στην σκηνή την κόρη τους και τραγούδησε μαζί τους προς μεγάλη έκπληξη του κοινού! Ένα γλυκό πλασματάκι η Μαρία που έκλεψε την παράσταση και έδειξε ότι το ροκ ξέρει πάντα να εκπλήσσει και να εξελίσσεται μ’ ένα μαγικό τρόπο.
15.jpg
Στα απρόβλεπτα των live το απρόβλεπτο συνέβη στους Illusion Fades.
.
Ενώ κάνουν το τελευταίο sound check και λίγο πριν ξεκινήσουν ο μπασίστας τους Ανδρέας Ζέης διαπιστώνει ότι το μπάσο του… εξέπνευσε! Εντελώς ξαφνικά κι ενώ ρυθμίζοντας ο ήχος του, έπαψε να δίνει σημεία «ζωής»! Παρά τις προσπάθειες του ηχολήπτη Χρήστου Ψωμακέλη και των μουσικών για το «φιλί της ζωής» εκείνο δεν ανταποκρίθηκε. Η συναυλία έπρεπε ν’ αρχίσει, το κοινό περίμενε υπομονετικά και φυσικά δεν ήξερε τι συμβαίνει στο παρασκήνιο. «Υπάρχει κάποιο μπάσο στο χώρο;», με ρώτησαν.

Τι ειρωνεία σε προηγούμενο Vinyl Is Back είχαμε έκθεση της Bass Mafia του Γιάννη Γρηγορίου και είχαμε 30 μπάσα διαθέσιμα!

«Αν είχε συμβεί τότε θα σου έδινα να παίξεις το μπάσο του Paul MacCartney», του είπα! Έτσι ο τραγουδιστής του γκρουπ, ο Γιώργος Δέδες έδωσε την κιθάρα του στον Ζέη κι εκείνος έπαιξε μπάσο με τις πάνω χορδές και το γκρουπ βγήκε άψογα και όλα κύλησαν όπως έπρεπε και η συναυλία του γκρουπ μετά από αρκετό καιρό ήταν πραγματικά συλλεκτική!

Ο ετοιμόλογος μουσικός και παραγωγός δίσκων Θοδωρής Μανίκας στη διάρκεια που μιλούσε στην παρουσίαση του πρώτου δίσκου βινυλίου του Vinyl Is Back της σειράς «Live Sessions Vol. 1 - Ρεύματα» είπε κάτι πολύ εύστοχο για την μουσική παραγωγή και η γνωστή μασκότ του Vinyl Is Back, η σκυλίτσα μου Μελλού που ήταν καθισμένη δίπλα μου σε μια καρέκλα έβγαλε ένα «γαβ», περιέργως καθώς είναι ήσυχη γενικώς και ο πάντα ετοιμόλογος Μανίκας αποκρίθηκε «Ευχαριστώ!». Παρεμπίπτοντος αρκετοί φίλοι του Vinyl Is Back επισκέφτηκαν το Μουσείο Αυτοκινήτου με τους αχώριστους φίλους τους μαζί, τα σκυλάκια τους, καθότι η διοργάνωση είναι φιλική προς τα ζώα κάτι που προκαλεί καλή εντύπωση. Άλλωστε και η υπεύθυνη του Μουσείου Αυτοκινήτου, Μαρίνα Φιλιππούση είναι επίσης φιλόζωη και έκανε τα περάσματά της παρέα με τον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου.
16.jpg
Από τους d.j. που πέρασαν από το stage του Vinyl Is Back εντύπωση προκάλεσε η παρουσία του Άκη Λαδικού που καταγράφηκε σαν ο πρώτος d.j. έπαιξε μπροστά σε κοινό!

Ο Άκης (Ποπ και Ροκ, Rock Fm, συγγραφέας του βιβλίου «Παύλος Σιδηρόπουλος Που να Γυρίζεις» και με μεγάλη συμβολή στην διάδοση του ελληνικού ροκ) ζει χρόνια στην πατρίδα του, τη Ζάκυνθο όπου είναι καθηγητής, αλλά έχει πολλούς φίλους στην Αθήνα, οι οποίοι είχαν καιρό να τον δουν και τον τίμησαν με την παρουσία τους. Παλιοί μαθητές του στην Αθήνα, συμμαθητές και συνοδοιπόροι έδωσαν το παρών φέρνοντας συγκίνηση στον Λαδικό, στην πρώτη του εμφάνιση στο Vinyl Is Back!

Με ενθουσιασμό δέχθηκαν πολλοί φίλοι του ένα ακόμη «πρωτάρη» στο Vinyl Is Back, τον Ιλάν Σολομών καθώς ήθελαν να τον γνωρίσουν από κοντά κι εκείνος είχε μια καλή ιστορία να διηγηθεί στον καθένα! Το σετ του συσπείρωσε αρκετό κόσμο που κάθισε κοντά του όση ώρα διάλεγε μουσικές. Ο Ιλάν έμεινε πολλές ώρες μετά στο Μουσείο Αυτοκινήτου ώστε να δει όλους τους φίλους του, ανάμεσά τους και ραδιοφωνικοί παραγωγοί από τον θρυλικό Ηχώ Fm και φυσικά τον Jazz Fm που έσμιξαν στο Vinyl Is Back!

Περισσότερες συγκινήσεις και απρόβλεπτα στο πρώτο Vinyl Is Back που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη 8 - 10 Δεκεμβρίου στον πολυχώρο «WE».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!