Γιώργος Νταλάρας - Ηρώ Σαΐα «Εν Χορδαίς & Οργάνοις»

(VIDEO) Το «Ρεμπέτικο» του Ξαρχάκου και τα ρεμπέτικα του Μάρκου, από το μουσικό σύνολο της νεοσύστατης συριανής μουσικής σχολής.
Γιώργος Νταλάρας - Ηρώ Σαΐα «Εν Χορδαίς & Οργάνοις» Φωτογραφία: Μάρω Χρυσανθοπούλου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το μουσικό σύνολο των μαθητών της συριανής μουσικής σχολής Εν Χορδαίς & Οργάνοις, στην πρώτη του εμφάνιση εκτός Σύρου, παρουσίασε τη μουσική παράστασή με τίτλο «Μάρκος ο δάσκαλός μας» στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, την Κυριακή 15 Ιουλίου.

Την παράσταση συνέθεσαν τα τραγούδια της ταινίας Ρεμπέτικο, σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου -ο οποίος ήταν παρών στη βραδιά- ενώ ακολούθησε αναδρομή στη δεκαετία του 1930 και 1940, δηλαδή στην εποχή του μεσοπολέμου όταν και άνθισε η ρεμπέτικη μουσική, με εμβληματικά τραγούδια του πρωτοπόρου Συριανού συνθέτη Μάρκου Βαμβακάρη.

Τραγούδησαν ο Γιώργος Νταλάρας - στον οποίο προσωπικά «οφείλω» το focus στο ρεμπέτικο - και η Ηρώ Σαΐα, που έχει παρουσιάσει το υλικό αυτό αρκετές φορές στο παρελθόν στο πλευρό του Σταύρου Ξαρχάκου, μαζί με τα ταλαντούχα παιδιά -διαφόρων ηλικιών- του μουσικού συνόλου Εν Χορδαίς & Οργάνοις.

Ο Γιώργος Νταλάρας συνεχάρη τον Σταύρο Ξαρχάκο για την πρωτοβουλία της ίδρυσης του μουσικού σχολείου και ευχαρίστησε τους συντελεστές και τα παιδιά που συμμετέχουν.

Ακούστηκαν εφτά τραγούδια από το «Ρεμπέτικο», μεταξύ αυτών τα «Μάνα μου Ελλάς», «Καίγομαι - καίγομαι», «Μπουρνοβαλιά», «Στη Σαλαμίνα» και ακολούθησαν κάποια από τα γνωστότερα και σημαντικότερα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, όπως «Τα ζηλιάρικά σου μάτια», «Όσοι έχουνε πολλά λεφτά», «Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά», «Αντιλαλούν οι φυλακές» κ.ά.

Λίγα λόγια για το Εν Χορδαίς & Οργάνοις


Το μουσικό σύνολο ιδρύθηκε στο Σύρο το 2017 με σκοπό την εκμάθηση λαϊκών οργάνων και τη διατήρηση της λαϊκότητας του πολιτιστικού στοιχείου της μουσικής ρίζας του τόπου. Αυτό ήταν και το στοιχείο στο οποίο επικέντρωσε το ενδιαφέρον του ο πρωτεργάτης του Εν Χορδαίς, Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος έδωσε και τον βηματισμό στην παροχή λαϊκής κατάρτισης στους δρόμους του ρεμπέτικου, πάνω στα χνάρια του Μάρκου Βαμβακάρη.

Το μουσικό σύνολο αποτελείται από τούς: Λαυρέντη Στρατή (μπουζούκι - τζουράς - μπαγλαμάς), Γιώργο Παχή (μπουζούκι - τζουράς - μπαγλαμάς) Θεόφιλο Ζερβό (μπουζούκι - τζουράς - μπαγλαμάς), Αλέξανδρο Χαλαβαζή (κιθάρα), Παντελή Ρούσσο (μπουζούκι - τζουράς - μπαγλαμάς) Βαγγέλη Στεφάνου (κιθάρα), Πέτρο Στεφάνου (μπουζούκι - τζουράς - μπαγλαμάς), Αγνή Ρούσσου (μπουζούκι), Παναγιώτη Μαντή (μπουζούκι - μπαγλαμάς), Θανάση Σταχτά (μπουζούκι), Ηλία Παπαμακάριο (μπουζούκι), Μιχάλη Μπόνη (μπουζούκι), Γιώργο Λουδάρο (πιάνο) που πλαισιώνονται από τους δασκάλους τους, Αρίστο Βαμβακούση (μπουζούκι), Δημήτρη Μαραγκό (ακορντεόν) και Τάκη Φραγκού (κοντραμπάσο).

Φωτογραφία: Μάρω Χρυσανθοπούλου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!